Zelenskyj passning till Orbán om EU: Ge mig ett skäl

Ungern blockerar Ukrainas ansökan om EU-medlemskap. Det fick Volodymyr Zelenskyj att under sitt besök i Oslo under onsdagen be Ungerns premiärminister Viktor Orbán om en förklaring.
– Ge mig ett skäl. Inte tre, fem eller tio. Utan ett skäl, säger Ukrainas president.

ANNONS
|

Under onsdagen diskuterade Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) säkerhets- och försvarsfrågor med sina nordiska kollegor i Oslo. I samband med mötet dök även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj upp i den norska huvudstaden.

Hans huvuduppdrag var att försäkra sig om fortsatt ekonomiskt och militärt stöd från de nordiska länderna.

Gensvaret var tydligt.

Norden står fortsatt bakom Ukraina i kriget mot Ryssland.

Vid en presskonferens efter mötet tackade han var och en av de fem nordiska ledarna. Sist på listan stod Ulf Kristersson. Volodymyr Zelenskyj uttryckte tacksamhet över Sveriges aktiva stöd på både nationell och institutionell europeisk nivå.

– Jag tror att Sverige, den dag ni har en röst i alliansen (Nato, reds anm), även kommer stötta vårt medlemskap där, sa Ukrainas president bland annat.

ANNONS

En stund senare lämnade Ulf Kristersson besked om nytt stöd till Ukraina.

– I morgon kommer den svenska regeringen godkänna ett vinterpaket för er civila infrastruktur. I det långa perspektivet kommer det stadiga nordiska stödet att fortsätta, sa statsministern.

Ulf Kristersson lyfte även betydelsen av Europas och EU:s fortsatta stöd till Ukraina inför de kommande dagarnas möten i det europeiska rådet.

– Fortsatt finansiellt stöd för Ukraina är den överlägset viktigaste frågan där. Och för att understryka igen: Ukrainas framtid är i EU, sa den svenske statsministern.

Vid en efterföljande frågestund fick Volodymyr Zelenskyj frågan om han känner att det internationella stödet för Ukraina har minskat.

– Här känner jag inte det. Vi har så starka partners i de nordiska länderna, sa Ukrainas president.

Vad är det viktigaste Europa kan göra för Ukraina just nu?

– Vad Europa kan göra är det samma som de nordiska länderna gör, sa Volodymyr Zelenskyj.

Därefter ombads han kommentera det möte han nyligen haft med Ungerns premiärminister Viktor Orbán, ett möte han inte hade några högre tankar om.

– Vi har en dialog. Det är sant. Jag tror att vi behöver organisera ett konstruktivt möte mellan våra länder, sa Volodymyr Zelenskyj.

Han förklarade därefter varför han anser att det behövs.

ANNONS

– Vi har gemensam gräns. Vi är grannar. Vi behöver samtala. Det är ett av de viktigaste ämnena som jag behöver ta med honom, att vi behöver samtala.

Zelenskyj tillade:

– För det andra tror jag att kärnan i det hela är att han är orolig. Där har jag varit tydlig. Han har ingen anledning att blockera ett ukrainskt medlemskap i EU. Jag bad honom ge mig ett skäl. Inte tre, fem eller tio. Utan ett skäl. Jag väntar på svar.

Tidigare under onsdagen var Orbán tydlig när han talade till det ungerska parlamentet i ämnet.

– Allt har sin tid, men tiden för Ukrainas medlemskap i EU är ännu inte inne, ska Orbán ha sagt enligt nyhetsbyrån AP.

Övriga deltagare vid dagens toppmöte i Oslo var Norges statsminister Jonas Gahr Støre Finlands president Sauli Niinistö, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir.

LÄS MER:Biden vädjar till USA om Ukrainastöd

LÄS MER:Därför tvingas Zelenskyj resa så mycket

LÄS MER:S: Polisen ska visitera alla med gäng-attribut

ANNONS