Chipstillverkning i Gårdschips fabrik i Laholm.
Gårdschips fortsätter producera sin bästsäljare, med smak av parmesan, i fabriken i Laholm. Trots hot om vite kommer chipsen att levereras till butiker. Bild: Jerry Carlsson

Chipsbråket eskalerar – Gårdschips trotsar förbud

Gårdschips kommer fortsätta sälja sina populära parmesanchips – trots att Laholms kommun förbjudit dem.
Chipsbråket kan nu rendera i viten på 5 000 kronor per påse, men snacks-vd:n Henrik Strinning är inte orolig.
– Det är inte proportionerligt eller skäligt, säger han.

ANNONS
|

Parmesanchipsen är Gårdschips mest sålda produkt, men beslutet om ett säljförbud som GP rapporterade om i går riskerade att sätta stopp för det. Enligt Laholms kommun har Gårdschips nämligen inte rätt att använda ordet ”parmesan” på påsarna.

Nu tar dock chipsbråket en ny vändning – då Gårdschips beslutat att trotsa förbudet som fabrikens hemkommun har fattat.

– Vi är självklart angelägna om att göra rätt för oss, men så länge vi har möjlighet att överklaga, och beslutet är felaktigt, kommer vi att överklaga och fortsätta leverera våra chips, säger Henrik Strinning, vd på Premium Snacks Nordic AB, som äger varumärket Gårdschips.

ANNONS

Laholms kommun skriver emellertid i beslutet att förbudet mot att släppa ut chipsen på marknaden gäller omedelbart, från och med i måndags, oavsett om det skulle överklagas.

Premium Snacks Nordic, där Henrik Strinning är vd, står bland annat bakom varumärkena Gårdschips och Exotic Snacks.
Premium Snacks Nordic, där Henrik Strinning är vd, står bland annat bakom varumärkena Gårdschips och Exotic Snacks. Bild: Pressbild

– Det är inte proportionerligt eller skäligt av en myndighet att utfärda ett saluförbud när det inte handlar om hälsa, utan om en produkts varumärke, säger Henrik Strinning.

Men de skriver ändå på det viset, och att det är förenat med ett vite. Riskerar ni vite nu när ni ska fortsätta leverera chipsen?

– Jag skulle inte tro det, eftersom kommunen har fel. Men om kommunen av någon anledning i slutändan skulle visa sig ha rätt får vi antagligen betala det vitet. Men som sagt, i och med att kommunen har missuppfattat hur lagen är skriven känner vi inte att det är någon större risk.

Fakta: Reglerna om namnet parmesan

En ny EU-förordning från april 2024 tydliggör vad som gäller för användning av geografiska beteckningar för vin, spritdrycker och jordbruksprodukter. Parmesan, eller Parmigiano-Reggiano, är ett exempel på en sådan.

Artikel 27, som Laholms kommun hänvisar till, handlar om vad som gäller när en geografisk beteckning på en produkt används som en ingrediens i en bearbetad produkt.

Bland annat behöver producenten som vill använda namnet ”lämna en skriftlig förhandsanmälan till den erkända producentgruppen, om det finns en sådan grupp för den geografiska beteckningen”. Producentgruppen ska därefter bekräfta att anmälan tagits emot.

Gårdschips menar att det inte finns en erkänd producentgrupp för parmesan angiven av EU.

Källa: EU-förordning 2024/1143, Gårdschips

Hotas med vite på 5 000 kronor – per påse

Laholms kommun vidtar å sin sida åtgärder mot chipstillverkaren efter beskedet. Det berättar kommunens miljöchef, Annica Hegefeldt.

– Vi kommer begära in alla följesedlar från dem. När vi ser att de har levererat Gårdschips Parmesan kommer vi ta beslut om ett utdömande av vite som skickas till domstol. Det blir ett beslut per överträdelse, säger hon.

Vitet är satt till 5 000 kronor – per chipspåse, enligt miljöchefen.

ANNONS

– De ska upplysa oss om hur de följer gällande lagstiftning, och vad som gäller med bland annat övergångsbestämmelser om det finns. Det kunde de inte göra när vi var där på inspektion, och då var vi tvungna att agera utifrån det vi känner till.

Annica Hegefeldt, miljöchef på Laholms kommun
Annica Hegefeldt, miljöchef på Laholms kommun, menar att man gjort rätt som verkställt beslutet omedelbart: ”Det är ett konsumentskydd som man kan hänvisa till, att det är vilseledande och en konkurrensfördel.” Bild: Lovisa Essunger

Hur trygg är du med att beslutet är korrekt?

– Vi går på det som står i artikel 27 i EU-förordningen, att man ska ha tillstånd. Vi har inte kunnat hitta några övergångsbestämmelser, om att det ska börja gälla efter en viss tid eller så. Så vi är ganska trygga med det, säger Annica Hegefeldt.

Gårdschips platschef i Laholm, Hanna Åhsberg, säger i ett pressmeddelande på onsdagen att beslutet ”riskerar kommunen arbetstillfällen och en produkt som sätter Laholm på kartan”.

– Som myndighetschef har det ingenting med detta att göra, utan det är en näringslivsfråga, säger Annica Hegefeldt.

Kryddar med äkta Parmigiano-Reggiano

Snacksbolagets vd, Henrik Strinning, säger att han är förvånad och beredd att överklaga.

– Det är väl inte första gången som vi vill visa oss duktigast i hela EU på att implementera EU-regler. Men i det här fallet har vi faktiskt inte ens gjort det, utan den svenska kommunapparaten har gjort fel.

Påsar med chips i en butikshylla, tillverkade av Gårdschips.
Den blågula påsen märkt ”Parmesan” är Gårdschips bästsäljare: ”Jag tror att kunderna har sagt sitt genom att de köper dem”, säger vd Henrik Strinning. Bild: Jonatan Gernes

Hur noggrant har ni tidigare kontrollerat vad som krävs för att få sälja chipsen med ordet parmesan på påsen?

ANNONS

– Vi har följt de riktlinjer som gällt under tio år med parmesanchipsen. Nu är det en ny lagstiftning från april, och då väntar vi på en erkänd organisation som vi ska kunna inkomma med en anmälan till, säger Henrik Strinning och fortsätter:

– I grunden måste man ha äkta parmesan i produkten, och vi har äkta parmesan, äkta Parmigiano-Reggiano. Vi tycker att vi uppfyller kraven, och när det finns en motpart kommer vi naturligtvis att anmäla namnet och ha en diskussion med dem.

LÄS MER:Gårdschips tvingas sluta sälja parmesanchips

LÄS MER:Här är de godaste tortillachipsen med ostsmak

LÄS MER:Larmet: Kryddmix orsakar hälsobesvär i chipsfabrik

ANNONS