Bengt Niklasson cyklade från Sjuntorp i Trollhättan för att se vägraset. ”Det är en jäkla tur att de har hunnit öppna E6 nu när det här hänt,” säger han.
Bengt Niklasson cyklade från Sjuntorp i Trollhättan för att se vägraset. ”Det är en jäkla tur att de har hunnit öppna E6 nu när det här hänt,” säger han. Bild: Paul Wennerholm

Lilla Edet i chock efter översvämningen på E45

Efter söndagens skyfallsoväder är nu E45 avstängd i båda riktningar i höjd med Lilla Edet. Vägen är sprucken och stora delar med frigolitliknande bitar från vägen har lossnat. Jenny Jakobsson känner sig orolig inför att bo kvar i Lilla Edet.
– Det känns otryggt att bo här med skredrisken, säger hon.

ANNONS
LocationLilla Edet|
|

Under söndagen utbröt ett kraftigt regnoväder som gjorde att delar av E45 översvämmades. Sedan söndagseftermiddagen är därför motorvägen helt avstängd i höjd med Lilla Edet.

När tidningen besöker E45 under måndagen, dagen efter det kraftiga ovädret, är det strålande sol. Det är svårt att föreställa sig att regnet vräkte ner dagen innan. Det vanliga bullret från motorvägar är utbytt mot ljudet av vatten som forsar från ett vattenfall. Det är nästan helt tyst. Längs med E45 syns stora frigolitblock som kommer från vägen som trasats sönder. E45 som vanligtvis är högtrafikerad är nu så gott som tom, endast några få personer har tagit sig till platsen för att se raset.

ANNONS

Bengt Niklasson är en av dem. Han har cyklat en mil från Sjuntorp i Trollhättan på sin hemgjorda elcykel för att få se raset. Han tittar ner på frigolitmassorna.

– Det är en jäkla tur att de har hunnit öppna E6 nu när det här hänt, säger han.

Han berättar att det regnade lika mycket i Sjuntorp som i Lilla Edet.

– Det är på grund av klimatförändringarna som det regnar så mycket mer nu, säger han.

Han tittar på rören som egentligen ska ligga under vägen för att vattnet ska kunna rinna i genom och skrattar.

– Titta på de där små vägtrummorna. De är alldeles för små för att klara av så stora mängder regn, säger Bengt Niklasson.

Hela bilhallen fylld med vatten

Christoffer Engelbreksson, säljare på Stendahls bil säger att hela bilhallen fylldes med vatten.
Christoffer Engelbreksson, säljare på Stendahls bil säger att hela bilhallen fylldes med vatten. Bild: Paul Wennerholm

För knappt tre veckor sedan öppnade E6 efter skredet som inträffade där förra året. Även om vägraset i Lilla Edet inte orsakats på samma sätt som det i Stenungsund är det många i området som påminns om raset. Christoffer Engelbrektsson arbetar som säljare för Stendahls bil i Lilla Edet och kör varje dag från sitt hem i Stenungsund.

– Det var inte längesedan jag behövde köra omledningsvägen till jobbet och nu händer det här, säger han.

Han berättar att hela bilhallen fylldes med vatten och beskriver att det såg ut som att någon glömt att stänga av en kran.

ANNONS

– Men inga bilar har blivit förstörda vilket är det viktigaste, säger han.

Bilhallen är nykaklad och det lyckades stå emot regnet bra.

”Aldrig varit om något liknande”

En som inte hade samma tur är Jenny Jakobsson. Hon bor några gator från Stendahls bil. Under söndagen slogs strömmen ut i hennes villa samtidigt som regnet vräkte ner och svämmade över hela källaren. Under måndagen har hon fortfarande inte fått igång elen.

– Det är tur att jag inte hade storhandlat men maten som ligger i kylen och frysen kommer jag få slänga, säger Jenny Jakobsson.

Hon suckar och sätter sig tungt ner på en utestolarna. Hon berättar att hon just har börjat arbeta efter semestern men att hennes man kommer få lägga sin semester på att laga skadorna på huset.

– Jag jobbar mot Göteborg, så jag kan åtminstone köra till jobbet trots vägraset, säger hon.

Jenny Jakobsson har bott i villan sedan hon var barn och berättar att hon aldrig sett något liknande översvämningen igår.

– Jag vet att andra har drabbats av översvämningar men jag har aldrig varit med om något liknande förut, säger hon.

Stor skredrisk i Lilla Edet

I Jenny Jakobssons källare ligger blöta leksaker, möbler och målarfärg. Trots att vattnet sjunkit undan är alla saker fuktiga. Allting kommer mögla, säger Jenny Jakobsson. Men det är inte hennes ägodelar hon är mest rädd om.

ANNONS

– Jag är rädd att det inte ska vara säkert att bo kvar, säger Jenny Jakobsson.

Lilla Edet är ett av de områdena i Sverige där skredrisken bedöms som högst. Skredrisken ökar när det regnar mer. En konsekvens av klimatförändringarna, skriver Lilla Edets kommun på sin hemsida. Nu hoppas Jenny Jakobsson att länsstyrelsen och trafikverket kommer göra en ordentlig genomlysning av området runt Lilla Edet. Fram till dess bor hon hos sin mamma.

– Jag sov hos mamma i natt. Just nu känns det inte tryggt att bo här, säger hon.

LÄS MER:Kenny fast i kaoset – hade vatten upp till tröskeln på bilen

LÄS MER:Översvämningskaos i Lilla Edet – E45 stängs av

ANNONS