Sjöhäst hittad utanför Lysekil – fjärde i år

En sjöhäst har hittats utanför Lysekil. Fisken blir ett av fyra fynd i år – och den hotade arten verkar bli allt vanligare vid Västkusten.
– Finns det fyra finns det antagligen flera, säger Helen Sköld, akvariechef vid Havets hus i Lysekil.

ANNONS

Det var under tisdagen som en sjöhäst följde med några kräftburar upp till ytan i havet utanför Lysekil. Honan, som är en kortnosad sjöhäst, är den fjärde av sin art som hittats i våra vatten i år.

– Det egentligen ingen svensk art, så det är speciellt att det har varit så många fynd på kort tid. De är ganska dåliga på att simma, säger Helen Sköld, akvariechef vid Havets Hus i Lysekil.

”Finns antagligen flera”

Sjöhäst rapporterades i svenska vatten för första gången förra året. Nu har fler alltså hittats. Helen Sköld tror att det kan finnas flera sätt arten har hittat hit.

ANNONS

– Det blir allt varmare i vattnet och eftersom de dyker upp på sommaren kan de ha följt med varma strömmar eller hängt på alger som driver runt. Eftersom sjöhäst hittades för något år sedan så kan de också ha börjat föröka sig i våra vatten, förklarar hon.

Det går inte att slå fast precis hur arten har tagit sig hit, eller om den faktiskt har börjat föröka sig. Hursomhelst verkar det nu finnas sjöhästar i de svenska haven.

– Om vi har hittat fyra finns det antagligen flera. Det är roligt, för det är ju en sån fin fisk, säger Helen Sköld.

Sjöhästen som har hittats är en kortnosad sjöhäst. Fisken har nu flyttat in på Havets Hus i Lysekil.
Sjöhästen som har hittats är en kortnosad sjöhäst. Fisken har nu flyttat in på Havets Hus i Lysekil. Bild: Roger Jansson Havets Hus

Nya arter som tar sig in i ekosystem kan ofta orsaka trubbel. De kan konkurrera ut redan etablerade arter eller sprida sjukdomar som de nativa arterna inte är vana vid. Hittills ses den kortnosade sjöhästen inte som ett hot för våra hav – även om det också är svårt att slå fast i så tidigt skede, menar Helen Sköld.

Hotade i stora delar av världen

Om man ser en sjöhäst kan man rapportera det till Sveriges Lantbruks Universitets artdatabank, eller till Havets Hus.

– Det är väldigt intressant för oss att veta. Det är spännande med en ny fisk i våra vatten, och just den här är hotad i flera delar av världen säger Helen Sköld.

ANNONS

Sjöhästhonan som fiskades upp i veckan har nu flyttat in på Havets Hus i Lysekil. Där ska den kunna observeras nu när arten verkar bli vanligare i svenska vatten.

– Hittills verkar den dock vara lite stressad. Den har inte börjat äta än så vi testar olika sorters mat. De är lite kinkiga, säger Helen Sköld, och fortsätter:

– Om den inte börjar äta kommer vi släppa ut den igen.

LÄS MER:Hubert hittade den första sjöhästen i Sverige

LÄS MER:Rödhajarna som ville hem till Lysekil

LÄS MER:Nya hajar har flyttat in på Sjöfartsmuseet

ANNONS