Sommarens slutspurt – så blir vädret i helgen

Sommaren rör sig sakta mot sitt slut och för många väntar den första helgen efter semestern. Kanske är det läge att göra det som prokrastinerades under ledigheten – för helgen bjuder på mycket sol.

ANNONS
|

Den värme som drog in över Göteborg under onsdagen är ett minne blott. Under natten passerade moln med kall luft – som är här för att stanna.

– Det betyder att det är lite lägre temperaturer som väntas under torsdagen. Det bli upp mot 20 grader, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

Mycket varmare än 20 grader i Göteborgsområdet lär det inte bli på ett tag. I nuläget finns det ingen exakt prognos. Det betyder dock inte att solen kommer lysa med sin frånvaro.

För efter torsdagens molniga dag och regniga natt väntas en solig helg.

ANNONS

– När man vaknar upp under fredagen så kommer det mesta av regnet ha passerat. Lite senare, kanske runt lunchtid, så ser det ut att spricka upp och bli ganska soligt.

Helgprognosen

På lördagen ser det ut att bli växlande molnighet – men en hel del sol. Och samma prognos ligger till en början under söndagen.

– Söndagen ser till en början ut att erbjuda lite mer sol, men sen kan det dra in lite regnskurar, säger Linnea Rehn Wittskog.

Den lite svalare temperaturen runt 20 grader går helt i linje med den historiska medeltemperaturen för månaden. Men det behöver inte innebära att det inte blir någon mer supervärme i år.

– Jag har bara en 10-dygnsprognos och det ser ut att vara ganska normalt, fast lite åt det svalare hållet. Men vi har tidigare haft värmeperioder i slutet av augusti.

Luftmassan är avgörande

Det som till stor del avgör temperaturen är luftmassan.

– Om det är kallare luft så kommer den mer norrifrån och är det varmare så har luften kanske kommit nerifrån kontinenten.

Varifrån kommer den här luften?

– Nu är den mer västerifrån.

LÄS MER:Kantarellkungen Jakobs tips – så hittar du gula guldet

LÄS MER:Liseberg kan behöva varsla – gör organisationsförändring

ANNONS