V-politikerns förslag: Borås borde hylla Sputnik

Ersätt kanelbullens dag med en Sputnik-dag. Det förslaget landade nyligen på Borås kulturnämnds bord, undertecknat vänsterpartisten Peter Viberg. Att Borås stad skulle fira Sovjetunionens uppskjutning av världens första satellit får dock stark kritik.
– De glorifierar en diktatur, säger Magnus Sjödahl (KD), till Borås tidning.

ANNONS
|

I ett uppmärksammat förslag, som Borås tidning var först att rapportera om, har vänsterpartisten Peter Viberg lagt fram idén att Borås stad ska sluta fira kanelbullens dag den 4 oktober. Han tycker att dagen i stället borde tillägnas Sputnik – mänsklighetens första satellit som sköts upp av Sovjetunionen den 4 oktober 1957.

Peter Viberg beskriver i förslaget firandet av kanelbullens dag som ett tecken på en "intellektuellt förslappad civilisation”, och fortsätter: ”Borås bör ha som ambition att vara en högt utvecklad kulturstad som hyllar mänsklighetens framsteg och vetenskapens landvinningar. Vi anser därför att kulturnämnden ska uppmärksamma 4 oktober som ”Sputnik-dagen”.

ANNONS

Exakt hur Sputnikdagen skulle firas vill Peter Viberg överlämna till kommunens förvaltningar att avgöra, men han säger till Borås tidning att det hade varit kul med exempelvis:

– En liten utställning på biblioteket, eller en workshop för barn som fick bygga egna sputnik-satelliter eller något sånt.

KD-politiker ifrågasätter förslaget

Sputnikförslaget har dock fått skarp kritik. Kristdemokratiske kommunfullmäktigeledamoten Magnus Sjödahl säger till tidningen att han först trodde att hyllandet av den sovjetiska satelliten var ett skämt.

– Men det var det uppenbarligen inte eftersom förslaget kom upp i kulturnämnden. Att man vill hylla det som hände på 50-talet i Sovjet som var en kommunist-diktatur med åsiktsförtryck och brott mot mänskliga rättigheter – det förvånar mig faktiskt.

Peter Vibergs förslag har även fått kritik på annat håll – bland annat av Borås tidnings moderata ledarsida som kallar utspelet för ”tondövt”. Att Sputnikdagen blir verklighet i Borås är dock högst osannolikt, då kulturnämnden på sitt sammanträde avslog ärendet med hänvisning till att det är kulturförvaltningen som ska bestämma över ”programinnehållet” i kommunens verksamhet.

LÄS MER:V-ordföranden: Haft allvarligt samtal med Lundberg

LÄS MER:En rysk rymdfarkost har kraschat på månen

LÄS MER:Ryska vaccinet Sputnik V kan godkännas i EU

ANNONS