Amerikanska politiker allt äldre

81-årige Joe Bidens avhopp har föregåtts av en enorm åldersdebatt. Men forskning visar en tydlig trend i USA: Politikerna blir allt äldre.
– Det kan få de unga att fjärma sig från systemet ännu mer och man tycker att Washington är korrupt, säger Aksel Sundström, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

ANNONS
|

Snittåldern för de amerikanska presidentkandidaterna de senaste valen har ökat stadigt. När Mitt Romney ställdes mot Barack Obama 2012 var medelåldern 58 år – och innan Joe Biden drog sig ur hade den stigit till 76 år. Om Kamala Harris, som fyller 60 i oktober, blir Demokraternas kandidat och ställs mot Donald Trump är snittåldern ändå 69 år.

– Det är intressant hur Donald Trump har lyckats spela ålderskortet mot en person som är fyra år äldre. Förr eller senare kommer Donald Trump också få ett åldersproblem, säger Aksel Sundström, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Tydlig ökning av snittåldern

Aksel Sundström har i sin forskning studerat ålderssammansättningen i över hundra parlament världen över. I USA är trenden tydlig: snittåldern för en nationell folkvald har sedan 1981 gått från 49,3 till 57,7 och andelen under 35 år har gått från 8,5 procent till 2,5 procent.

ANNONS
Aksel Sundström är docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Aksel Sundström är docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Bild: Privat

– Det stora problemet vi ser i USA är att unga är så ointresserade av att rösta. Med de här gamla kandidaterna är risken att de inte entusiasmeras utan i stället fjärmar sig från systemet ännu mer. Man anser att Washington är korrupt.

I en pågående intervjustudie med 5 000 amerikaner har han låtit dem se bilder på yngre respektive äldre politiker – och ser att de som svarar föredrar yngre beslutsfattare.

– Om amerikaner ser en väldigt gammal beslutsfattande församling, då tycker de att besluten är mindre rättvisa. Att amerikaner reagerar positivt på unga beslutsfattare är särskilt tydligt när det gäller demokrater. Därför var ju Joe Bidens avhopp ganska väntat från min horisont, säger Aksel Sundström.

Demokraten Barack Obama var 47 år när han kandiderade till president i USA första gången. Han är den yngsta kandidaten de senaste sex valen.
Demokraten Barack Obama var 47 år när han kandiderade till president i USA första gången. Han är den yngsta kandidaten de senaste sex valen. Bild: Susan Walsh

Orsaken till att politikerna blir äldre är svår att slå fast, men Aksel Sundström ser att systemen i vissa länder gynnar de äldsta. Till exempel får de äldsta välja utskott först i USA och i Storbritannien finns en regel om att den äldste får inleda en debatt.

– Det finns en brist på rotation i det amerikanska systemet. Det är också kostsamt att driva en presidentkampanj, vilket gör att bidragsgivare satsar på kända kort.

Sverige sticker ut med yngre förmågor

Just nu är försvinnande få folkvalda i USA under 30 år, och bara 2,5 procent av de folkvalda i det amerikanska underhuset och senaten är under 35 år. Det kan jämföras med 20,3 procent som är under 35 år i den svenska riksdagen.

ANNONS

– Sverige och de andra nordiska länderna sticker ut globalt med ganska unga politiker i parlamentet. Till exempel har Socialdemokraterna ett kongressbeslut om att en viss andel på listorna ska vara under 35 år.

En genomgång som GP gjort av de svenska partiledarnas ålder under de senaste fem valrörelserna visar att snittåldern legat konstant mellan 45 och 47 år. Bara två, Stefan Löfvén (S) under valrörelsen 2018 och Ulf Kristersson (M) i valrörelsen 2022, har varit äldre än Kamala Harris, som kan komma att bli Demokraternas presidentkandidat i höst.

Annie Lööf (C) var 31 år gammal i valrörelsen 2014. Tillsammans med Gustav Fridolin (MP) var hon yngst. Studier visar att unga politiker fattar beslut som gynnar unga och omvänt gäller för äldre.
Annie Lööf (C) var 31 år gammal i valrörelsen 2014. Tillsammans med Gustav Fridolin (MP) var hon yngst. Studier visar att unga politiker fattar beslut som gynnar unga och omvänt gäller för äldre. Bild: Janerik Henriksson/ TT

– Däremot är de lokalt valda i Sverige äldre, och det är också de unga i kommunerna som hoppar av i högre utsträckning.

Men är det verkligen positivt med relativt unga politiker, vill man inte ha en äldre vis person?

– Det finns en gammal idé om att äldre personer är visare, det är inte säkert att det är den typen av kvaliteter vi vill ha hos alla politiker. Vi vill också ha intressen som är representerade och generellt sett vill vi inte ha expertstyre.

Och politikernas ålder har betydelse för besluten, det visar internationell forskning.

– Det finns ganska övertygande studier från Tyskland och Japan som har visat att yngre folkvalda lade fokus på beslut som gynnar yngre och omvänt gäller för äldre.

ANNONS

Svenska partiledares snittålder de senaste valen

2022: 46,5 år (Äldst: Ulf Kristersson (M), 59 år. Yngst: Ebba Bush (KD), 35 år)

2018: 46,6 år (Äldst: Stefan Löfven, 61 år. Yngst Ebba Busch (KD), 31 år.)

2014: 44,5 år (Äldst Stefan Löfven (S), 57 år. Yngst Annie Lööf (C) och Gustav Fridolin (MP), 31 år)

2010: 47,2 år (Äldst Maud Olofsson(C), 55 år. Yngst Jimmie Åkesson (SD), 31 år.)

2006: 45,4 år (Äldst Göran Persson 57 år, Yngst Jimmie Åkesson (SD), 27 år.)

Källa: Valmyndigheten, GP

Amerikanska presidentkandidaters ålder

2024: 69 (Donald Trump, 78 - Kamala Harris, ej utsedd ännu, fyller 60 i oktober 2024)

2020: 76 (Donald Trump, 74 - Joe Biden, 78)

2016: 69,5 (Donald Trump, 70 - Hillary Clinton, 69)

2012: 58 (Mitt Romney, 65 - BarackObama, 51)

2008: 59,5 (John McCain,72 - Barack Obama, 47)

LÄS MER:Sista dygnet: Så gick det till när Joe Biden hoppade av

LÄS MER:Republikanernas svar: Biden måste avgå

LÄS MER:Vem är Kamala Harris?

ANNONS