Nya rekommendationer för barns skärmtid

Barn under två år ska inte använda skärmar alls, och tonåringar max tre timmar. Det är Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer som tagits fram på uppdrag av regeringen.
– Vi kan inte längre stå vid sidan om och se på när unga mår sämre och skärmarna kopplar ett allt större grepp om ungas liv, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

ANNONS
|

På uppdrag av regeringen har Folkhälsomyndigheten tagit fram åldersspecifika rekommendationer för barns och ungas skärmtid.

– De senaste åren har vi sett oroande förändringar i barns hälsoutveckling, stillasittande som ökar, barn och unga sover mindre på natten med sämre kvalitet, och den psykiska ohälsan ökar, säger Jakob Forssmed (KD) på en pressträff.

Han säger att dagens situation inte är hållbar, och kopplar ihop skärmanvändningen till olika hälsoproblem, som sömnbrist, psykisk ohälsa och att barn rör sig för lite.

– Svenska 13-16-åringar sitter idag i genomsnitt 6,5 timme per dag utanför skoltid med sina skärmar, säger han.

Och nu är tanken att den tiden ska mer än halveras.

ANNONS

Nya rekommendationer om skärmtid

Barn 0-2 år inga skärmar alls om möjligt.

Barn 2-5 år rekommenderas ha max en timme skärmtid per dag.

Barn 6-12 år rekommenderas max 1-2 timmar skärmtid per dag.

Barn 13-18 år rekommenderas ha maximalt 2-3 timmar skärmtid per dag.

Folkhälsomyndigheten fokuserar på hur digitala medier på fritiden, som dataspelande, sociala medier och underhållning påverkar hälsan.

Rekommendationerna rör inte användning som har med skolan att göra, eller e-böcker, poddar och musik.

Rekommendationerna omfattar sociala medier, videoklipp, streamande av filmer, tv, dataspel, andra digitala spel och visuell underhållning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Inga skärmar alls

Rekommendationerna ska hjälpa föräldrar och andra vårdnadshavare och barn och unga att veta hur de ska tänka kring digitala medier och skärmtid.

– Många föräldrar efterfrågar något att hålla sig i, säger Jakob Forssmed.

Riktlinjerna är åldersanpassade, men en som gäller generellt är att inte ta med sig mobilen in i sovrummet på kvällen och att lägga undan alla skärmar 30-60 minuter innan det är dags att sova.

– En generell rekommendation är att inte använda skärmar innan det är dags att sova och att lämna mobil utanför sovrummet på natten, säger Olivia Wigzell, tillförordnad generaldirektör Folkhälsomyndigheten.

För barn under två år är rekommendationen att skärmar helst inte ska användas över huvud taget. Detta eftersom det kan leda till sämre sömn och de inte kan ta till sig innehåller i digitala medier, enligt Folkhälsomyndigheten.

I stället kan man läsa en saga eller sjunga en sång, sade Folkhälsomyndigheten på pressträffen.

Ett videosamtal med en släkting, eller att titta på foton med en vuxen, kan dock vara okej står det i rekommendationerna.

Om barnet ändå tittar på något, ska man gärna sitta med och titta, enligt myndigheten.

Undvik vissa appar

För barn mellan två och fem år ska man försöka se till att barnet inte sitter mer än en timme framför skärmen. Det gäller också att styra vad barnen har tillgång till på sina plattor, och undvika appar som stimulerar barnen att använda dem allt mer.

ANNONS

Man kan också titta tillsammans med barnet.

”Skapa goda vanor och rutiner för att ditt barn ska få balans mellan till exempel sömn, att röra på sig, socialt samspel, lek och lärande. Styr barnets skärmtid så den inte går ut över de här aktiviteterna”, rekommenderar myndigheten.

Även när det gäller barn mellan sex och tolv år rekommenderas vårdnadshavarna styra vilket innehåll barnen tar del av. Rekommendationen är en skärmtid på maximalt en till två timmar per dag.

Myndigheten tipsar också om att prata med barnen om hur digitala medier påverkar en och vad man behöver i livet för att må bra och att följa åldersgränserna för olika spel och sociala medier.

Socialminister Jakob Forssmed (KD).
Socialminister Jakob Forssmed (KD). Bild: Pontus Lundahl/TT

Hjälp tonåringarna

Folkhälsomyndigheten vänder sig direkt till tonåringarna med rekommendationerna för dem mellan 13 och 18 år.

Myndigheten tipsar tonåringen att fundera över hur skärmanvändningen får en att må, att bete sig schysst på nätet och att man ska söka stöd av en vuxen om man blir utsatt på sociala medier.

För tonåringar är tumregeln max två till tre timmar per dag, men de kan också behöva hjälp av vuxna att styra sin skärmtid, enligt myndigheten.

LÄS MER:Räddar ministern barnen från internets käftar?

LÄS MER:Så undviker du bråket om skärmtid i sommar

LÄS MER:Forskaren: Skärmtid inte farligare än Lego

ANNONS