Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Cecilia Rönn (L), Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt (SD), Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Hans Eklind (KD) presenterar nyheter från den kommande höstbudgeten, vid en pressträff på Rosenbad.
Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Cecilia Rönn (L), Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt (SD), Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Hans Eklind (KD) presenterar nyheter från den kommande höstbudgeten, vid en pressträff på Rosenbad. Bild: Claudio Bresciani/TT

Regeringen sänker inkomstskatten

Skatten på inkomst sänks, efter ett beslut från regeringen. Det meddelar finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff.
– Det är vår medicin för att kunna finansiera framtidens välfärd, säger hon.

ANNONS
|

Ett av Moderaternas stora vallöften är att sänka skatten. När den förra höstbudgeten lades, presenterades vissa sänkningar. Flera M-debattörer, som Benjamin Dousa, tidigare Muf-ordförande och numera vd på företagarna, tyckte dock att det var på tok för lite skattesänkningar och kallade hela budgeten för ”socialdemokratisk”.

Nu har den M-ledda regeringen en ny chans att göra sina väljare och olika M-profiler nöjda. Till ett sammanlagt värde om 18 miljarder kronor lägger man fram flera olika skattesänkningar i höstens budget.

Satsningar på vård och arbete

Det är sänkt skatt på arbete och pensioner, förlängt tilläggsbidrag på bostadsbidraget samt skattefritt sparande på ISK-konton upp till 300 000 kronor. Dessutom förlänger man den tillfälliga höjningen på bostadsbidrag till och med sista juni 2025.

ANNONS

– Detta kommer att underlätta för de svenska hushållen, säger Elisabeth Svantesson.

Samtidigt finns det flera områden inom den svenska välfärden som skulle behöva ett extra tillskott. Till exempel Sveriges kommuner och regioner (SKR) har varslat om ett underskott om 22 miljarder i år. Det mesta av SKR:s budget går till vården i de olika svenska regionerna. Dessutom måste Sverige satsa stora pengar på försvaret för att nå upp till Natos krav om försvarsbudget, samtidigt som arbetslösheten stiger.

Hur kommer det sig att ni gör den här prioriteringen?

– Löntagarnas reallöner har sjunkit, de som arbetar har inte haft någon kompensation för det under lågkonjunkturen. Det har ju de som har ersättningar fått, eftersom att ersättningarna är höjda. Det är strukturellt riktigt, skattesänkningar leder ju till mer arbete, fler sysselsatta, och det i sig leder till mer pengar till välfärden, säger Elisabeth Svantesson.

Hon lägger också till att regeringen ännu inte presenterat alla sina satsningar i höstens budget och varslar därmed om att det kan komma besked om pengar till vården och de arbetslösa längre fram.

– Den stora utmaningen är ju att få igång tillväxten och att få fler att jobba, vilket också ökar bnp. Det är vår medicin för att kunna finansiera framtidens välfärd, säger finansministern.

ANNONS

Regeringens skattesänkningar

Skatten ska sänkas för alla som tjänar över runt 16 000 kronor i månaden och i genomsnitt sänks skatten med nästan 2 600 kr per person och år, meddelar regeringen på pressträffen.

Förslaget om ISK innebär att de första 150 000 kronor för personer som sparar på ISK blir skattefria till 2025. Den skattefria nivån höjs sedan till 300 000 kronor till 2026.

Angående bostadsbidraget ska tilläggsbidraget förlängas under de första sex månaderna 2025 på en nivå om 25 procent av det preliminära bostadsbidraget.

LÄS MER:Äntligen får vi veta vad Elisabeth Svantesson vill

LÄS MER:Så gick det till när regeringen kovände om reduktionsplikten

LÄS MER:Forskare sågar slopad flygskatt: ”Väldigt olyckligt”

ANNONS