Romina Pourmokhtari (L) räddas kvar som minister

Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet misslyckades med att avsätta klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L). Tidöpartierna avfärdar misstroendet som oseriöst.
– Vi, Sverigedemokraterna, har varit tydliga med att det lag som sjösatte Tidöavtalet är det lag vi står bakom. Det finns inga andra alternativ, säger Linda Lindberg (SD).

ANNONS
|

På onsdagen försökte Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet avsätta Romina Pourmokhtari (L) som miljö- och klimatminister. Anledningen är att de menar att hon och regeringen bryter mot den klimatlag som innebär att regeringen ska driva en politik som minskar klimatutsläppen.

Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén menade att det minsta man kan förvänta sig av en klimatminister är att utsläppen minskar.

– Pourmokhtari har i stället fört en politik som ökar utsläppen, sa han i sitt anförande inför omröstningen.

Centerledaren Muharrem Demirok sade att klimathandlingsplanen är ett luftslott och saknar konkreta åtgärder och att regeringen i stället ökar utsläppen.

– Bristen på klimatpolitik från Tidö-partierna kommer stå Sverige dyrt.

ANNONS

– Då regeringens politik uppenbarligen bryter mot klimatlagen och ökar utsläppen har inte Centerpartiets riksdagsgrupp längre något förtroende för klimatministern.

Socialdemokraterna avstod

Men C, V och MP behövde få med sig både Socialdemokraterna liksom två ledamöter från regeringsunderlaget för att samla ihop den majoritet på 175 riksdagsledamöter som hade krävts för ett fällande.

Bara 66 riksdagsledamöter röstade för medan 172 röstade nej. 104 avstod från att rösta.

Även Socialdemokraterna kritiserade regeringens klimatpolitik, men partiet avstod från att rösta om misstroende.

Lena Hallengren (S) motiverade det hela med att Socialdemokraterna alltid varit restriktiva med användandet av misstroendevotum eftersom det är ”riksdagens skarpaste verktyg”. Hon sa också att regeringen fattar kollektiva beslut, och att det inte gör någon skillnad att avsätta en enskild minister.

Samtidigt menade även S att regeringen bryter mot klimatlagen, som säger att regeringen ska bedriva en politik som minskar utsläppen.

– Den här regeringen har gjort precis tvärtom. Utsläppen beräknas i stället öka till 2030. Regeringen och Romina Pourmokhtari för avsiktligen en politik som ökar utsläppen.

”Symbolpolitik”

Lina Nordquist (L) tycker att det är obegripligt att frågan om misstroende väcks. Hon sade att det är tack vare Romina Pourmokhtari som det för första gången någonsin finns en plan för Sverige att nå netto nollutsläpp till 2045.

ANNONS

– Inget av oppositionspartierna har en sammanhållen politik för att nå hela vägen.

Enligt Nordquist bedriver oppositionen symbolpolitik, medan Pourmokhtari gör det enkelt för människor och företag att ställa om på riktigt.

– Vi röstar nej till att avsätta den första ministern som gått i hamn med att rita upp en linje som går hela vägen till netto noll.

Statsminister Ulf Kristersson (M)  och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), på väg till riksdagens prövning av yrkande om misstroendeförklaring mot Pourmokhtari.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), på väg till riksdagens prövning av yrkande om misstroendeförklaring mot Pourmokhtari. Bild: Henrik Montgomery/TT

Linda Lindberg (SD) sa att misstroendet helt saknar grund och är oseriöst.

– Vi, Sverigedemokraterna, har varit tydliga med att det lag som sjösatte Tidö-avtalet är det lag vi står bakom. Det finns inga andra alternativ.

Hon sa att de under flera år sett hur den miljöpartistiska klimatpolitiken skadat hushåll, där priser pressats upp, svensk konkurrenskraft försämrats och utsläpp flyttats utomlands.

– Det finns ingen lag, inte heller klimatlagen, som säger att Sverige för alltid ska föra miljöpartistisk politik.

LÄS MER:Helldén hoppas att Liberalerna avsätter sin egen minister

LÄS MER:Misstroende väcks mot klimatminister Romina Pourmokhtari

LÄS MER:Detta har hänt under Romina Pourmokhtaris första år som minister

LÄS MER:Regeringen och SD presenterar klimatplanen

LÄS MER:Så lång tid kan det ta att bygga ny kärnkraft i Sverige

ANNONS