Åhman/Hellvig klara för OS-semifinal

David Åhman och Jonatan Hellvig har säkrat medaljmatch i sitt första OS.
Efter seger med 2-0 mot världsåttorna från Brasilien väntar nu semifinal framför Eiffeltornet.
– Det är helt magiskt, säger Jonatan Hellvig till Max.

ANNONS
|

David Åhman och Jonatan Hellvig är världsettor och vann fyra raka segrar på världstouren inför OS. Till Paris kom de in som stora svenska medaljhopp.

Men duon fick en knackig start på OS-turneringen med två förluster på tre matcher i gruppspelet. De blev ”bara” trea i gruppen och ställdes mot Kuba, gruppsegraren från en annan grupp, i åttondelsfinal. Den matchen vann Sverige med 2-1 efter stort drama.

Nu har den svenska superduon kommit igång ordentligt.

– Det är helt otroligt. Man är ganska slut och vet inte riktigt vad man känner nu. Det är så jäkla fantastisk, säger David Åhman till Max efter att semifinalplatsen säkrats.

ANNONS

– Det är helt magiskt. Jag vet inte vad man ska säga. Vi gör en riktigt riktigt bra match, säger Jonatan Hellvig.

Fick stopp på världens bästa serv

I kvartsfinalen mot världsåttorna Arthur Lanci och Evandro Oliveira från Brasilien vann de svenska 22-åringarna i raka set (21–17, 21–16). En nyckel till segern vara att inte Evandro, världens bästa servare, inte skulle få igång sitt servspel.

– Jag tycker vi har en bra plan som våra coacher har satt upp för den här matchen som vi håller rätt bra och lyckas med. Sen är vi lugna och försöker bryta hans (Evandros) servstreak så snabbt som möjligt. Han är ju världens bästa servare och det gäller att inte ge honom chansen att göra allt för många poäng i serv. Det tycker jag vi gjorde bra, säger David Åhman till Max.

Nu väntar OS-semifinal för duon i den olympiska debuten. Den spelas på torsdag kväll och hur det än går där kommer den svenska duon spela om medaljer i helgen.

– Det är bara att ge järnet hur det än går nu ska vi bara in och kötta i nästa match och spela lika bra då, säger Jonatan Hellvig till Max.

Får vänta på motståndaren

I semifinal väntar antingen Cherif Younousse och Ahmed Tijan, qatarierna som besegrade Sverige i gruppen, eller amerikanerna Miles Partain och Andy Benesh. Det avgörs först på onsdagskvällen.

ANNONS

David Åhman och Jonatan Hellvig har tagit beachvolleyvärlden med storm de senaste året. Efter EM-guldet 2022 har duon vunnit en rad segrar på världstouren, ytterligare ett EM-guld och ett VM-silver. De har revolutionerat beachvolleybollen med ett nytt sätt att spela, som tagits fram av coacherna Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson.

LÄS MER:Svenska coachens utspel inför OS: ”Norge har haft den optimala uppladdningen”

LÄS MER:Sverige till OS-semi efter jätterysare

LÄS MER:Lars Persson från Landvetter filmade Duplantis rekordhopp

ANNONS