Svenska coachens utspel inför OS: ”Norge har haft den optimala uppladdningen”

David Åhman och Jonatan Hellvig har dominerat beachvolleybollscenen i år men förbundskapten Rasmus Jonsson vill tona ner favoritskapet inför OS.
Han varnar i stället för skadedrabbade Norge.
– Jag tror att de har haft den optimala uppladdningen inför OS.

ANNONS

David Åhman och Jonatan Hellvig har tagit beachvolleybollvärlden med storm. Efter det skrällartade EM-guldet 2022 har kurvan pekat spikrakt uppåt och i våras klev de svenska 22-åringarna upp som ettor på världsrankingen. Det tillsammans med tre raka segrar på världstouren har gjort att duon inför OS i Paris målas upp som guldfavoriter och en klar svensk medaljchans.

Förbundskapten och tränare Rasmus Jonsson vill dock tona ner förväntningarna.

– Vi ser oss inte som favoriter, vi är nog lite mer ödmjuka än så. Det har gått fantastisk bra för oss men vi har spelat oerhört många jämna matcher. Det har varit massa matcher där vi har haft matchbollar emot oss. Det är så oerhört små marginaler.

ANNONS

Åhman/Hellvig vann ungdoms-OS 2018 men i Paris gör de sitt första olympiska spel och turneringen i OS skiljer sig från en turnering på världstouren. Förutom att den är större och mer prestigefylld pågår OS-turneringen under två veckor, att jämföra med ungefär fyra dagar på touren.

– Det är åtta-tio lag som kan vinna OS och som alla har varit i det här sammanhanget tidigare. Kvartsfinal tycker jag att vi ska kunna nå, därifrån får man ta en match i taget. Där är alla lag såpass bra så att de kan vinna OS, säger Rasmus Jonsson.

Regerande olympiska mästare är det norska paret Anders Mol och Christian Sørum. Duon har vunnit OS, VM och fyra EM-guld och är vana att gå in som favoriter i allt de ställer upp i.

Men under våren bröt Anders Mol ett ben i foten och duon spelade inga turneringar mellan mars och juni. När de var tillbaka på världstouren i början av juni åkte de ut i semifinal, efter 0–2-förlust mot just David Åhman och Jonatan Hellvig.

Varnar för Norge: ”Kommer vara skitbra”

Trots den struliga våren räknar inte Rasmus Jonsson bort norrmännen från medaljjakten i Paris.

– Jag tror att de har haft den optimala uppladdningen inför OS, säger han.

ANNONS

Varför?

– Hade inte han (Mol) fått sin skada nu hade de varit skyhöga favoriter. En anledning till att vi är världsettor nu är att de inte kunnat spela tävlingarna under våren.

Han fortsätter:

– De har gjort det här, de har vunnit OS, de har vunnit VM och de har vunnit EM och hela grejen. Jag tror det är ganska skönt för dem att kunna säga att ”vi har varit skadade”. Det var sex veckor som de var borta men de har spelat beachvolleyboll förut så att de är sugna och kan slå lite ur underläge tror jag är den optimala uppladdningen för dem. Norge kommer vara skitbra när OS börjar, jag tror inte det kommer märkas någon skillnad för att han var borta i sex veckor i mars och april.

Beachvolleyturneringen i Paris inleds den 27 juli och finalen spelas 10 augusti. Turneringen spelas på en uppbyggd arena framför Eiffeltornet i den franska huvudstaden.

LÄS MER:Svenska OS-hoppen sparrar mot världspar i Sverige

LÄS MER:Svenskarna glänser inför OS – tredje raka segern

LÄS MER:Guldhoppets svaghet – saknar 20 centimeter

ANNONS