Total förvirring uppstod under friidrotts-EM i Rom.
Total förvirring uppstod under friidrotts-EM i Rom. Bild: JOEL MARKLUND

Arrangörsskandal under EM – Henrik Larsson drabbad

Henrik Larssons EM kantades av kontroverser.
Först fick han springa nästan ett helt lopp förgäves – sedan snuvades han eventuellt på en historisk medalj. Därför lämnade Sverige in en protest – som senare avslogs.
– Skojar du?, utbrister Larsson i SVT när han uppmärksammas på det hela.

ANNONS
|

I startfältet av den första EM-semifinalen på 100 meter fanns svenske Henrik Larsson – som var på god väg att bli den förste svenske herrsprintern att nå en EM-final på 100 meter på 50 år.

Då avbröt arrangören loppet, cirka 30 meter från mållinjen, efter att ha upptäckt en tjuvstart. Hanteringen fick hans mamma att rasa i SVT:s sändning.

– Det här är så dåligt. Man skjuter inte tillbaka ett lopp efter 60-70 meter. Det är helt otroligt, säger Maria Larsson, som också är Henrik Larssons tränare.

SVT: Är det en skandal?

– Ja, faktiskt. Jag har aldrig varit med om maken. På ett EM!

ANNONS

Hon får medhåll från SVT:s expert Alhaji Jeng.

– Det är en fars och något som inte ska kunna hända, utbrast han när tjuvstarten konstaterats.

Ny tjuvstart – sedan svensk succé

Henrik Larsson fick en ny chans – och då blev det ännu en tjuvstart. Denna upptäcktes i ett tidigt skede men tvingade likväl löparna till ännu mer oönskad väntan.

Tredje gången gillt, tänkte Henrik Larsson dock, och sprang slutligen hem en andraplats i det omdiskuterade heatet. Tiden stannade på 10,14 – vilket var de tre semifinalernas fjärde snabbaste tid.

Därmed är den historiska bedriften ett faktum – och platsen i finalen kunde bokas. I den slutade Larsson fyra efter att ha sprungit in på tiden 10,16.

Också detta lopp föranleddes dock av en tjuvstart. Italienaren Chituru Ali, som sedermera vann silvret, såg ut att vara den skyldiga. Detta uppmärksammades Larsson på i SVT:s sändning.

– Skojar du?, utbrast han då.

I sändningen lät Maria Larsson meddela att man tänker lämna in en protest mot Ali.

”Detta då man menar att det var tydlig tjuvstart på Ali som borde blivit diskad”, skriver friidrottsförbundet i ett uttalande.

Protest avslås

På söndagsmorgonen kom beskedet att den inlämnade protesten till den högsta instansen ”jury of appeal” avslås, skriver Sportbladet.

ANNONS

Henrik Larsson är därmed fortsatt fyra i EM-finalen på 100 meter.

”Sent i natt fastställdes de officiella resultaten. Detta efter att domarna avslagit Sveriges protest om tjuvstart och efter att juryn ställt sig bakom domarnas beslut. Nu finns inget mer att göra, om inte nytt bevismaterial skulle framkomma”, skriver det svenska förbundet i ett uttalande enligt Sportbladet.

LÄS MER:Perseus Karlström vinner guld i gång på friidrotts-EM 2024

LÄS MER:Örgryte-löparen Lisa Lilja vidare i friidrotts-EM

LÄS MER:Bianca Salming bryter friidrotts-EM i Rom

ANNONS