Breakdance försvinner som OS-gren

Breakdance gjorde sin debut på OS-programmet i Paris. Den australiensiska breakdansaren Rachael ”Raygun” Gunn har blivit mest uppmärksammad där många hånat hennes framträdande på sociala medier.
Breakdansens liv som OS-sport ser dock ut att bli kortlivad – det finns inte med på programmet till nästa olympiska spel.

ANNONS
|

Till OS i Paris var breakdance en av de nya sporterna som introducerades på OS-programmet. Ferhat Duz är svensk landslagscoach i breakdance och satt med som expert under Max sändningar under OS. Han tycker att det var spännande och historiskt att se breakdance spridas till en publik över hela världen.

– Dansarna representerade faktiskt inte bara sina länder, utan även sina unika stilar och kulturella bakgrunder. Varje dansare hade sitt eget sätt att berätta en historia genom sina moves, vilket speglade deras personliga resor och kulturella arv, säger han.

Men det har inte varit guldmedaljörerna som fått störst uppmärksamhet efter att ha dansat.

ANNONS

I stället har det varit den australiensiska breakdansaren Rachael ”Raygun” Gunn som blivit viral efter att ha dansat i Paris – trots att hon förlorade alla sina tre matcher. På sociala medier har många gjort sig lustiga över hennes danssteg.

Uppmärksammad av Adele

En av dem är världsartisten Adele. Under ett mellansnack på hennes konsert i München i Tyskland tog hon upp Rayguns dans.

– Jag och mina vänner har skrattat ihjäl oss de senaste 24 timmarna, sade hon till publiken.

I en intervju med ESPN menade Raygun att hon försökte imponera med sin kreativitet i stället för ”power moves”.

– Jag skulle aldrig kunna vinna över de här tjejerna med det de gör bäst – sina power moves, säger hon.

– Jag går ut och visar mitt artisteri, ibland tilltalar det domarna, ibland inte.

Ferhat Duz tycker att det är tråkigt att en stor del av samtalet efter tävlingarna har handlat om den australiensiske breakdansaren.

– Att vara hatisk mot Raygun överensstämmer inte med hiphopens filosofi. Peace Love Unity and Having fun, säger han och fortsätter:

– De pratar inte om guldvinnaren utan alla pratar om Raygun. Jag hoppas att det inte kommer att påverka ”Breaking” i framtiden. Det är inte rätt att tillskriva en hel danstävling till en idrottare.

ANNONS
Ferhat Duz hoppas inte att fokuset på Raygun påverkar breakdansen i framtiden.
Ferhat Duz hoppas inte att fokuset på Raygun påverkar breakdansen i framtiden. Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG

Inte med på nästa OS

Efter hånen på sociala medier har Rachael Gunn försvarats av Australiens OS-truppchef Anna Meares.

– Hon har representerat det olympiska laget och den olympiska andan med stor entusiasm. Jag beundrar hennes mod. Jag känner mig väldigt besviken när hon har blivit så attackerad som hon blivit, säger hon under en presskonferens.

Rachael Gunn kvalificerade sig till OS genom att vinna Oceaniska mästerskapen. Vad Ferhat Duz känner till så har Australien inga kända dansare på hög nivå på samma sätt som USA eller Europa.

– Breaking handlar om att visa sin stil, originalitet och hela tiden visa nya idéer inom konstformen och naturligtvis representera sig själv och sitt land. Raygun försökte visa autenticitet i sitt solo. I breaking kan man bli inspirerad och anpassa sin stil, det är inget fel med det. Nivån kan diskuteras om den är hög eller låg men hon försökte göra sitt bästa tror jag, säger han.

Det verkar dock inte bli någon fortsättning för breakdance som OS-sport. För i OS i Los Angeles 2028 är grenen inte med på programmet. Ferhat Duz har dock förhoppningar om att breakdance ska komma tillbaka i framtida OS.

– OS är alltid långsiktiga investeringar. Man bör inte tänka på detta bara under en kort period. Det kanske inte är med i nästa OS, men det är fullt möjligt att se det i andra OS framåt, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Känslorna tog över – så måste det få vara ibland

LÄS MER:Drömmen besannad när breaking tar plats i OS

LÄS MER:Flaggfotboll föreslås till OS i Los Angeles

ANNONS