Charlotte Dujardin struken från OS: ”Innerligt ångerfull”

En av Storbritanniens mest framgångsrika olympier stängs av från internationell och nationell tävlan, och stryks från mästerskap i Paris – på grund av en fyra år gammal video.
Nu utreds händelsen av Internationella ridsportförbundet.
– Jag är innerligt ångerfull och förkrossad över att ha svikit så många, skriver ryttaren Charlotte Dujardin i en ursäkt på sociala medier.

ANNONS
|

Med tre guld, ett silver och två brons i dressyr är Charlotte Dujardin en av Storbritanniens mest framgångsrika olympier någonsin. Men några fler OS-medaljer blir det inte i sommar.

Under tisdagen kom nämligen beskedet att Dujardin drar sig ur OS i Paris. Det berättar stjärnan i ett inlägg på sociala medier, där hon refererar till en fyra år gammal video som ännu inte fått spridning.

”Videon visar hur jag gör en felbedömning. Det som hände speglar inte alls mig som ryttare och hur jag normalt sett tränar mina hästar och elever.

Däremot finns det inga ursäkter. Jag skäms å det grövsta och borde ha föregått med bättre exempel. Jag är innerligt ångerfull och förkrossad över att ha svikit så många”, skriver hon.

ANNONS

Piskade häst ”som en elefant på cirkus”

Den omtalade videon lämnades in till FEI av en tidigare elev till Charlotte Dujardin. Händelsen ska ha skett under ett träningspass för OS-medaljören och visar hur Dujardin piskar elevens häst upprepade gånger, enligt elevens advokat Stephan Wensing.

– Hon sa till eleven: 'Din häst måste lyfta upp benen mer i galoppen.' Hon tog den långa piskan och hon slog hästen mer än 24 gånger på en minut. Det var som en elefant på cirkus, säger han till The Guardian.

FEI ska enligt Wensing tagit uppgifterna på allvar och utreder nu händelsen. Under tisdagskvällen meddelade Fei att Dujardin stängs av under tiden som utredningen pågår. Även det brittiska ridsportförbundet väljer att stänga av Dujardin för nationell tävlan under samma period.

Dujardin berättar att hon kommer vara ”fullt behjälplig” under utredningen. Däremot kommer hon inte lämna några ytterligare kommentarer kring förrän den är klar.

Brittens ursäkt har flera likheter med den som den danska dressyrstjärnan Carina Cassøe Krüth publicerade när hon drog sig ur OS förra veckan. Detta på grund av en video där danskan ska ha ridit sin häst för hårt.

– Vi är djupt besvikna över detta fall, särskilt eftersom vi närmar oss OS. Det är dock vårt ansvar och kritiskt att vi hanterar alla fall av missbruk, eftersom hästvälfärd inte kan kompromissas, säger president Ingmar De Vos i ett uttalande.

ANNONS

LÄS MER:Norbert Kobielski stängs av för dopning

LÄS MER:Så bor OS-deltagarna: ”Kartongsängarna i år igen”

LÄS MER:Seglaren Lovisa Karlsson är ett av Sveriges medaljhopp i OS

ANNONS