Cyklisten Gino Mäder död – 26 år gammal

Gino Mäder kraschade allvarligt under en tävling igår.
Nu kommer beskedet att den schweiziske cyklisten har dött, 26 år gammal.
”Tack för ljuset, glädjen och skrattet som de gett oss alla”, skriver hans team Bahrain Victorious i ett uttalande.

ANNONS
|

Gino Mäder fick föras med ambulanshelikopter till sjukhus i samband med torsdagens etapp i Tour de Suisse. Den schweiziske cyklisten tappade kontrollen över cykeln, körde ner för en sluttning och kraschade i en å.

Mäder var inte kontaktbar utan fick återupplivas på plats.

Nu kommer det tragiska beskedet att Gino Mäder har dött, 26 år gammal. Det meddelar cykelförbundet UCI på Twitter.

”UCI är förkrossade över att höra om cyklisten Gino Mäders död.

Våra tankar går till hans familj, vänner och alla med anknytning till Gino som var en stigande stjärna inom cykelsporten”, skriver man.

Ginos team: ”Tack för ljuset”

Gino Mäder anses ha varit ett framtidsnamn inom schweizisk cykling och han hade bland annat en etappseger i Giro d’Italia på sin meritlista.

ANNONS

På Twitter kommenterar hans team, Bahrain Victorious, den tragiska nyheten.

”Tack för ljuset, glädjen och skrattet som de gett oss alla. Vi kommer att sakna dig. I dag och för alltid. Vi kör för dig, Gino”.

Den svenska cyklisten Tobias Ludvigsson är i Schweiz och kör samma tävling, han skriver i ett sms:

"Jag kände honom. Idioti att hålla en sådan här målgång nedför. Det är bättre att sätta målgången på toppen och inte riskera våra liv”.

Han fortsätter:

"Vi får se vad som händer nu, men jag tror inte att någon är speciellt sugen på att tävla mer. Jag vill bara hem till min familj."

Förbundskaptenen: ”Finns alltid risker”

Lucas Persson, svensk förbundskapten, kommenterade händelsen under fredagen.

– Det är jättetragiskt. Det händer ofta att cyklister trillar men det går oftast bra. Nästan alla uppdrag vi har när vi är ute så blir det någon typ av skada, oftast skrubbsår, någon gång ett nyckelben – men oftast stannar det där. Det är väldigt, väldigt olyckligt när någon går bort, säger han.

Hur är säkerheten för cyklisterna?

– När man väl tävlar är man i sådant "race-mode" så man tänker inte på hur farligt det kan bli om det skulle bli en framhjulspunka eller liknande utför i hög fart. Det är oftast bra säkerhet men det finns alltid risker.

ANNONS

Kritisk mot sträckan

Den belgiske världsmästaren Remco Evenepoel kritiserar arrangören.

"Det var inte ett bra beslut att låta oss avsluta på denna farliga nedstigning. Som åkare borde vi också tänka på riskerna i att cykla ner för ett berg", skrev han på Twitter.

Britten Magnus Sheffield var också inblandad i olyckan. Han klarade sig dock undan med en hjärnskakning och blåmärken, meddelar touren.

Under fredagen körde cyklisterna gemensamt den avkortade etappen till målgången för att hedra Mäder.

”Idag handlar det om Gino och inget annat. Det är en fruktansvärd händelse och svår att beskriva i i ord. Han var en väldigt bra människa och förtjänar inte att ha fått lämna jordelivet så här tidigt. Allt annat kan diskuteras senare. Vi gjorde en minnesetapp. Vi åkte neutraliserade som en grupp till målet för att minnas Gino”, säger tävlingsledaren Olivier Senn enligt Cycklingnews.

Anmäl dig till nyhetsbrevet Johnssons sportguide

Andreas Johnsson ger dig det du behöver för att hänga med i sportsnacket.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

LÄS MER:Otäck krasch i Giro d’Italia – landade med huvudet först

LÄS MER:Gino Mäder kraschade våldsamt – fick återupplivas

ANNONS