Efter OS-guldet – David Åhman och Jonatan Hellvig står över EM

David Åhman och Jonatan Hellvig har dubbla EM-guld att försvara. Den chansen kommer OS-mästarna inte ta.
– Vi har gjort vårt jobb här, säger David Åhman i segeryran framför Eiffeltornet.
Men duons tränare har en annan plan.

ANNONS
|

David Åhman och Jonatan Hellvig slog igenom på den stora scenen när de som 20-åringar vann EM-guld i München 2022. I fjol i Wien försvarade de EM-guldet och redan nästa vecka inleds årets EM. På onsdag, fyra dagar efter OS-guldet i Paris, skulle de nu 22-åriga Åhman och Hellvig spela sin premiär i mästerskapet.

Så blir det inte. Efter urladdningen i Paris väntar i stället vila och återhämtning.

– Vi får se vad som händer nu, säger Jonatan Hellvig innan David Åhman ger klarare besked.

– Vi har väl egentligen bestämt. Nu har vi varit här i över två veckor och haft fullt fokus på det här och att ställa om från det mentalt kommer vara väldigt väldigt jobbigt. Nej, nu har vi gjort vårt jobb här så nu ska vi ta lite ledigt. EM kommer ju varje år så vi tar nästa i stället.

ANNONS

Jonsson plan: Ska spela

Jonatans syster Hanna Hellvig är själv volleybollspelare i svenska landslaget och proffs i Frankrike. Hon tror också att det är svårt att ladda om för att prestera i en ny turnering så kort efter OS-guldet.

– Jag hade tyckt att det var svårt. Men om det är någon som kan så är det de, säger hon.

Men något spel och chans till tredje raka EM-guldet blir det alltså inte om Sveriges senaste OS-guldhjältar David Åhman och Jonatan Hellvig får bestämma.

Duons tränare Rasmus Jonsson däremot menar att planen är att de ska spela EM.

– Det är inskrivning på tisdag och sedan spelar vi första matchen på onsdag, säger han till TT och förklarar att schemat ”är vad det är”.

– I idrott gäller det att man är hungrig och energifylld, sedan får vi försöka göra vad vi kan för att skapa hunger på onsdag. Men vi hade hellre haft en vecka emellan, säger han.

När duon syns på planen nästa gång är inte klart men nästa tävling på världstourens högsta nivå, så kallad Elite 16-turnering, avgörs i Hamburg med start 22 augusti. Innan OS vann Åhman/Hellvig fyra raka Elite 16-turneringar och var i final i ytterligare en.

ANNONS

LÄS MER:David Åhman och Jonatan Hellvig hyllar kungens monsterblock

LÄS MER:Sofia Åhman efter sonens OS-guld: Blir Pepsi max och chokladbollar

LÄS MER:Historiskt OS-guld för David Åhman och Jonatan Hellvig

ANNONS