Efter rekordet – så ska Andreas Kramer vässa formen till OS

Efter fyra års jagande putsade Andreas Kramer sitt svenska rekord på 800 meter.
Nu är siktet inställt på att vässa formen ytterligare inför OS i Paris.
– Vi haft den här planen väldigt länge och den ser bra ut, säger 27-åringen från Sävedalen.

ANNONS

Efter fyra år gjorde han det till slut igen. Andreas Kramer, 27, slog sitt eget svenska rekord på 800 meter. I en tävling i polska Bydgoszcz i torsdags sänkte han sitt rekord med 39 hundradelar till 1.44,08.

– Till att börja med är jag nöjd med vinsten. Nu har jag tre segrar på mina tre senaste lopp så det känns jättebra. Sen när jag insåg att det var rekord efter att jag passerade mållinjen så är det klart att jag blev väldigt glad över det. Det var några år sedan nu som jag slog mitt svenska rekord senast så att kunna förbättra det och komma ner på låga 1.44 känns super, säger Ullevi FK-löparen från Sävedalen.

ANNONS

Att rekordet skulle putsas nu kom inte som en överraskning för Kramer själv.

– Jag har känt att jag tidigare haft kapaciteten att komma ner lite mer i tid. Sen är det lurigt med 800 meter. Man ska få till rätt form vid rätt tillfälle när det finns bra förutsättningar för att springa snabbt och sen ska taktiken sitta gentemot alla andra.

I loppet i Polen var det 14 löpare i 800-metersloppet, ett större fält än vid mästerskap då det brukar vara åtta löpare.

– Så om jag ville springa fort vara det väldigt kritiskt att ligga långt fram i loppet. Det lyckades jag göra och sen kände jag mig stark på andra varvet så jag fick göra några små attacker och sen till slut var jag starkast på upploppet, det är jag nöjd med.

Ett bra kvitto

Segern och den nya rekordtiden är ett bra kvitto inför säsongens stora mål, OS i Paris. Nu återstår några tävlingar, bland annat SM i Uddevalla kommande helg, innan fokus helt riktas mot att toppa formen till OS.

– Vi åker till Schweiz på höghöjdsläger några veckor i juli, till Sankt Moritz, och laddar med flera svenska löpare på hög höjd. Då blir det bara OS i sikte, det finns inget annat att tänka på då. Det blir den uppladdningen jag behöver inför mästerskapet och sen kommer vi avsluta med att åka ner till Spanien för att anpassa oss till värmen och säkra upp med låglandsträning sista veckan. Sen blir det Paris. Vi haft den här planen väldigt länge och den ser bra ut.

ANNONS

Ett mästerskap har redan avgjorts den här sommaren, EM i Rom i början av juni. Där var Andreas Kramer ett svenskt medaljhopp men det slutade med en snöplig femteplats.

– Jag känner såklart att jag är i bra form nu och det var jag på EM också. Sen vet jag hur tajt det är. Det är klart att jag inte var nöjd med att missa medaljen i finalen men jag vet hur tajt det är. Det är bra att vara med där och fajtas hela tiden, det stärker mig väldigt mycket att vara med och slåss om det. Nu tar jag egentligen med mig ett helt bra år hittills, också inomhussäsongen, inför OS som blir det största som vi tävlar i.

Genom karriären har Andreas Kramer tagit två mästerskapsmedaljer, ett EM-silver 2018 och ett inomhus-VM-silver i våras. På OS i Tokyo 2021 åkte han ut i försöken. I Paris vill han nå längre än så.

– Jag går in och är superladdad inför OS och det ska bli skitkul. Sen får jag bara ta lopp för lopp där. Motståndet där är ju… dit kommer alla. Det är inte bara jag som kommer vara laddad till hundra utan det kommer alla vara. Det gäller att försöka ta mig vidare steg för steg.

ANNONS

Hoppas på final på Stade de France

Väl i Paris kommer det för Kramer inte handla om att jaga tider utan allt fokus är på att gå så långt som möjligt i sitt andra olympiska spel.

– Det blir en bonus om man springer snabbt i en OS-final såklart men annars bryr jag mig inte om tider alls på det mästerskapet. Det handlar bara att ta mig vidare så långt jag kan. Jag vet hur tufft det är men jag kan lika gärna ta mig vidare.

Något resultatmål har han inte satt upp men drömmen är att stå i OS-finalen på Stade de France den 10 augusti.

– Jag ska vara med och fajtas och förhoppningsvis kan jag börja med att ta mig vidare till en semifinal och sen där ta steget upp till en final. Är jag i finalen är det bara att slåss om alla placeringar där. Jag tar det verkligen steg för steg, jag vet hur viktigt det är. På EM var det många av favoriterna som åkte ut redan i försöksheaten så det gäller verkligen att vara på tårna.

Friidrottstävlingarna på OS inleds 1 augusti. Försöken på herrarnas 800 meter springs 7 augusti, semifinalerna avgörs 9 augusti och dagen efter är det final på distansen.

ANNONS

LÄS MER:Andreas Kramer krossade sitt svenska rekord

LÄS MER:Kramer besviken femma i EM-finalen

LÄS MER:Carl Bengtström om succén på EM och firandet i Rom

LÄS MER:Peter Karlsson om svenska sprintsuccén

ANNONS