Efterlängtad kamp om segern och en rekordjagande britt – här är Tour de France 2024

På lördagen inleds ett historisk Tour de France.
Förutom en efterlängtad kamp om gula tröjan och en rekordjagande britt väntar bland annat en historisk målgång och en etapp på grus.
Här är din guide till den 111:e upplagan av Tour de France.

ANNONS
|

Fakta: Tour de France 2024

När: Lördag 29 juni till söndag 21 juli

Antal etapper: 21

Start: Florens

Målgång: Nice

Längd: 3497,3 kilometer

Regerande mästare: Jonas Vingegaard, Danmark

Sändande bolag: Eurosport, Discovery plus, Max

Ledartröjorna: Gula tröjan – totalledare, gröna tröjan – ledare poängtävlingen, rödprickiga tröjan – ledare bergspristävlingen, vita tröjan – ledare ungdomstävlingen (under 25 år)

Antal deltagare: 176 (22 lag med åtta deltagare vardera)

Svenska deltagare: Inga

Deltagande lag: Team Visma-Lease a Bike, UAE Team Emirates, Team Jayco Alula, Ineos Grenadiers, Lidl-Trek, Decathlon AG2R La Mondiale, Bahrain Victorious, Soudal Quick-Step, Bora-Hansgrohe, Groupama-FDJ, Alpecin-Deceuninck, EF Education-EasyPost, Lotto Dstny, Israel-Premier Tech, Cofidis, Movistar Team, Arkea-B&B Hotels, Intermarché-Wanty, Team dsm-firmenich PostNL, Astana Qazaqstan Team, Uno-X Mobility, TotalEnergies

Historisk Tour de France

Sedan den första upplagan av Tour de France har målgången alltid skett i Paris och det har blivit ett självklart inslag med en klungspurt på paradgatan Champs-Élysées. I år blir det ändring på det.

På grund av att OS i sommar arrangeras i Paris, och invigs bara fem dagar efter målgången i Tour de France, flyttas sista etappen från den franska huvudstaden. I stället kommer målgången ske i kuststaden Nice. Det blir inte heller någon spurtetapp som avslutar treveckorstävlingen, det blir i år ett tempo, med start i Monaco. Det innebär att kampen om den gula tröjan inte behöver vara avgjord innan sista etappen.

ANNONS

Kampen om segern

Alla cyklister drömmer om att stå med den gula ledartröjan efter den sista etappen av Tour de France. Men bara ett fåtal lyckas.

Av de 176 cyklisterna som startar årets upplaga är det långt ifrån alla som går in för att kämpa om den gula tröjan. Bland totalcyklisterna, de som kör för att sluta högt upp i sammandraget, finns också hjälpryttare, spurtspecialister och de som hoppas kunna ta en etappseger.

De senaste tre åren har kampen om den gula tröjan stått mellan slovenen Tadej Pogacar och dansken Jonas Vingegaard. Pogacar vann 2021 (liksom 2020) och Vingegaard vann både 2022 och 2023 och går in i årets upplaga som regerande mästare. De senaste åren har det också på förhand tippats att kampen om segern står mellan just de två.

Båda två är med i årets upplaga men det finns fler som väntas slåss i toppen.

Cykelvärlden har väntat länge på att få se den belgiska stjärnan Remco Evenepoel, som har två VM-guld och seger i Vuelta a España på meritlistan, ställa upp i Tour de France och i år gör 24-åringen debut. Och han väntas utmana om totalsegern.

Slovenen Primoz Roglic har fem starter i Tour de France bakom sig och har som bäst slutat tvåa. De senaste åren har han fått finna sig i att agera hjälpryttare åt Jonas Vingegaard då de två har kört i samma lag. Men i år får han köra för sig själv igen. Inför i år bytte Roglic lag, från Visma-Lease a Bike till Bora-Hansgrohe och för det tyska laget är han kapten i årets upplaga.

ANNONS

Att Pogacar, Vingegaard, Evenepoel och Roglic alla fyra står på startlinjen på lördagen och alla fyra gör det som kaptener i sina lag har cykelvärlden väntat på.

Bakom den kvartetten finns det fler som hoppas kunna utmana om titeln som Tour de France-mästare 2024. Som Ineos spanjor Carlos Rodríguez och colombian Egan Bernal, Team UAE:s britt Adam Yates och portugis João Almeida (de båda kör dock i samma lag som Tadej Pogacar och kommer i första hand köra för slovenen), Movistars spanjor Enric Mas och Team dsm-firmenichs fransman Romain Bardet – för att nämna några.

Favorit till segern? Tadej Pogacar. 25-åringen vann Giro d’Italia i våras och har visat de senaste åren att han är världens bästa cyklist. När den största utmanaren, Jonas Vingegaard, dessutom fått sin uppladdning störd av en svår krasch, går det inte att komma ifrån att han är favorit att i år ta sin tredje Tour de France-seger. Slovenen har dessutom det klart bästa laget till sin hjälp, där Yates och Almeida redan nämnts som potentiella totalcyklister.

Fansens älsklingsduell

Bakom cyklisterna som kör för att vinna totalt finns fler spännande kamper. Belgaren Wout van Aert och nederländaren Mathieu van der Poel har båda två charmat cykelfansen genom åren med sina dueller och sin attackvilliga cykelåkning. De har haft otaliga kamper förr, både på landsväg och i cykelcross, och de väntas, precis som tidigare, köra för samma etappsegrar i Tour de France. van der Poel, regerande världsmästare på landsväg och därmed den som åker i världsmästartröjan, har dock en fördel i att han inte har någon cyklist som kör för totalsegern i sitt Alpecin-Deceuninck, till skillnad från van Aert som kör i samma lag som Jonas Vingegaard. Det, tillsammans med de senaste årens resultat, talar för att Mathieu van der Poel är den som får jubla högst av de två.

ANNONS

En historisk 39-åring?

Som alltid finns det en rad etapper bland de 21 i Tour de France som väntas sluta i klungspurter. Några av världens bästa spurtare, som Jasper Philipsen, Sam Bennett, Mads Pedersen och Fabio Jakobsen, finns i startlistorna. Och så finns Mark Cavendish.

Den 39-årige britten från Isle of Man är en av de bästa spurtarna någonsin. Han är inte längre på den nivån han en gång var men på sina bästa dagar kan han fortfarande slå alla andra i en spurt. Och i år går han in med ett enda mål i sikte: att vinna en etapp. Gör han det har han vunnit 35 etapper i Tour de France och då går han förbi legendaren Eddy Merckx, som på 1970-talet tog 34 etappsegrar, som den vinstrikaste någonsin.

Och det är många som håller en extra tumme för Mark Cavendish i år. Inför Tour de France i fjol meddelade han att han skulle avsluta karriären efter säsongen. När han kom till Tour de France den sommaren hade han 34 etappsegrar med sig och gick för att ta sin 35:e historiska seger. Det slutade dock i en mardröm för den forne världsmästaren. På den åttonde etappen kraschade han, bröt nyckelbenet och fördes i tårar bort i ambulans. I höstas meddelade han så att han skjuter upp pensionen och kör ett år till – med målet att ta sin 35:e seger i Tour de France.

ANNONS
Mark Cavendish kör Tour de France med ett mål: att ta sin 35:e etappseger.
Mark Cavendish kör Tour de France med ett mål: att ta sin 35:e etappseger. Bild: MOLLY DARLINGTON

Tre etapper du inte får missa

Tour de France inleds i Florens och tre etapper körs i Italien innan klungan under den fjärde etappen tar sig över gränsen till Frankrike.

Några etapper av de totalt 21 är mer värda än andra att bänka sig framför tv:n för.

Etapp fyra, tisdag 2 juli, Pinerolo till Valloire, 136,9 kilometer

Den fjärde etappen är Tourens första riktiga bergsetapp och här kommer vi få en tidig hint om vilka av totalåkarna som blir att räkna med resten av tävlingen. Den som tappar tid här kommer få kämpa hårt för att komma ikapp de övriga igen.

Tre toppar ska passeras och den sista av de tre är den tuffaste, Col du Galibier. Toppen var för första gången med i Tour de France 1911 och har blivit en klassiker som dykt upp då och då på tävlingsprogrammet. Stigningen är 23 kilometer lång och har en snittlutning på drygt fem procent, som brantast är lutningen dock nio procent.

Etappen som går över Col du Galibier får inte missas.
Etappen som går över Col du Galibier får inte missas. Bild: Daniel Cole

Etapp 9, söndag 7 juli, Troyes till Troyes, 199 kilometer

I år kommer en etapp med grussektioner finnas under Tour de France och det är på etapp nio vi får se det.

32,2 kilometer, fördelat på 14 olika sektioner, av den nästan 20 mil långa etappen sydöst om Paris körs på grus.

ANNONS

Alla är inte lika uppspelta över att ha en grusetapp i Tour de France. Remco Evenepoel är en av dem som ifrågasatt det hela och menat att det inte behövs grusetapper i en Grand tour.

Tävlingsledningen å sin sida har sagt att "vi var tvungna att hitta på något smart” när tävlingen kommer till de platta centrala delarna av Frankrike.

Hursomhelst kommer det bli en spektakulär etapp och mycket kan hända på det utslagsgivande underlaget.

Etapp 21, söndag 21 juli, Monaco till Nice, 33,7 kilometer

Sista dagen, sista etappen och allt kan avgöras.

Senast Tour de France avslutades med ett tempo var 1989. Äntligen är det dags igen.

Vi har blivit vana vid att Tour de France är avgjort inför den sista etappen och att det där för totalåkarna bara handlat om att ta sig till målet utan missöden på vägen. I år är det upplagt för en kamp ända till mållinjen den sista etappen.

Tempot mellan Monaco och Nice är drygt tre mål långt och inleds med en tuff stigning på 8,1 kilometer. Vi har fått se tempoetapper avgöra Grand tours tidigare och det är alltid en nervpärs. Här kan sekunder både tas och tappas mot konkurrenterna och den som i vanliga fall är en stark tempocyklist är det inte nödvändigtvis med 20 etapper på tre veckor i benen.

ANNONS

Med andra ord: Bänka er framför tv:n!

Etapperna

1. 29 juni, Florens till Rimini, 206 kilometer (kuperad)

2. 30 juni, Cesenatico till Bologna, 199,2 kilometer (kuperad)

3. 1 juli, Piacenza till Turin, 230,8 kilometer (platt)

4. 2 juli, Pinerolo till Valloire, 136,9 kilometer (berg)

5. 3 juli, Saint-Jean-de-Maurienne till Saint-Vulbas, 177,4 kilometer (platt)

6. 4 juli, Macon till Dijon, 163,5 kilometer (platt)

7. 5 juli, Nuits-Saint-Georges till Gevrey-Chambertin, 25,3 kilometer (tempo)

8. 6 juli, Semur-en-Auxois till Colombey-les-Deux-Eglises, 183,4 kilometer (platt)

9. 7 juli, Troyes till Troyes, 199 kilometer (kuperad)

8 juli - vilodag

10. 9 juli, Orléans till Saint-Amand-Montrond, 187,3 kilometer (platt)

11. 10 juli, Evaux-les-Bains till Le Lioran, 211 kilometer (berg)

12. 11 juli, Aurillac till Villeneuve-sur-Lot, 203,6 kilometer (platt)

13. 12 juli, Agen till Pau, 165,3 kilometer (platt)

14. 13 juli, Pau till Saint-Lary-Soulan Pla d'Adet, 151,9 kilometer (berg)

15. 14 juli, Loudenvielle till Plateau de Beille, 197,7 kilometer (berg)

15 juli - vilodag

16. 16 juli, Gruissan till Nimes, 188,6 kilometer (platt)

17. 17 juli, Saint-Paul-Trois-Chateaux till Super Dévoluy, 177,8 kilometer (berg)

18. 18 juli, Gap till Barcelonnette, 179,5 kilometer (kuperad)

19. 19 juli, Embrun till Isola 2 000, 144,6 kilometer (berg)

20. 20 juli, Nice till Col de la Couillole, 132,8 kilometer (berg)

21. 21 juli, Monaco till Nice, 33,7 kilometer (tempo)

LÄS MER:Klart: Jonas Vingegaard kör Tour de France

LÄS MER:Wilma Olausson, 23, blev inlagd för ätstörning mitt i elitkarriären

LÄS MER:Så ska svensk cykel nå Tour de France igen

ANNONS