Fifa och Uefa utesluter Ryssland från all fotboll

Fifa och Uefa stänger av alla ryska lag från att tävla i fotboll tills vidare, det meddelar Uefa på måndagskvällen.

ANNONS
|

Både Fifa och Uefa utesluter Ryssland från att spela fotboll i internationella sammanhang. Beslutet bekräftades av Uefa på måndagskvällen.

Det gör att inga fotbollslag, varken från ryska klubbar eller landslag, får tävla i fotboll. Beskedet kommer gälla tills vidare och gör bland annat att Ryssland inte får delta i play off-spel i årets VM för herrar i Qatar.

Efter beskedet blev officiellt fördömer Ryssland avstängningen och kallar den för "diskriminerande", det rapporterar AFP.

Fifa kritiserades av flera länder

Först meddelade Fifa att ryska lag inte skulle uteslutas från VM i mars och flera länder kritiserade beslutet. Motståndarna i playoff-spelet, som består av Sverige, Polen och Tjeckien, gick ut med att de vägrade möta landet.

ANNONS

– Den olagliga och djupt orättfärdiga invasionen av Ukraina omöjliggör för närvarande allt fotbollsmässigt utbyte med Ryssland. Vi uppmanar därför Fifa att fatta beslut om att de playoff-matcher i mars där Ryssland medverkar ställs in. Men oavsett vad Fifa väljer att göra kommer vi inte spela mot Ryssland i mars, sa SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson på lördagen.

Den Internationella olympiska kommittén(IOK) rekommenderade både Uefa och Fifa att utesluta Ryssland, vilket Fotbollskanalen rapporterade tidigare på måndagen. Och så blev det.

”Fotbollen är helt enad här och i full solidaritet med alla drabbade människor i Ukraina. Båda presidenterna hoppas att situationen i Ukraina kommer att förbättras avsevärt och snabbt, så att fotbollen återigen kan vara en vektor för enighet och fred bland människor.” skriver Uefa i beslutet, som gjordes gemensamt med Fifa på måndagen.

Ordföranden för Svenska Fotbollförbundet Karl-Erik Nilsson kommenterade kvällens beslut.

”Förhoppningsvis kan denna markering från fotbollen leda till något positivt i en fortsatt förfärlig situation. Våra tankar är hos det ukrainska folket” säger han i ett uttalande på Svensk fotbolls twitterkonto.

LÄS MER:IOK: Stoppa alla ryska idrottare

LÄS MER:Fifa stänger inte av Ryssland från VM-playoff

LÄS MER:Ukrainska OS-duon ansluter sig till armén

ANNONS