FEI, internationella ridsportsförbundet har haft förhör med flera ryttare efter att bilder visat hästar med blå tungor.
FEI, internationella ridsportsförbundet har haft förhör med flera ryttare efter att bilder visat hästar med blå tungor. Bild: Jon Olav Nesvold

Flera ryttare får muntlig varning efter dressyrtävlingen

I samband med OS-tävlingarna i Versailles har flera dressyr-ryttare blivit tilldelad en muntlig varning.
Anledningen är att det framkommit bilder där hästarna har blå tungor under ritterna.
– Det är inte tillräckligt starkt material för att gå vidare med en avstängning, säger chefsveterinären Göran Åkerström.

ANNONS
|

OS-dressyren är återigen i blåsväder.

Efter att det framkommit bilder på hästar med blå tungor, som tagits under ritterna i Versailles, har flera ryttare tagits in på förhör.

– Lagen kallades in av juryn. De gav en muntlig varning till de här ryttarna, säger Göran Åkerström, chefsveterinär på internationella ridsportförbundet.

Åkerström fortsätter:

– Vi har också informerat samtliga förbundskaptener igen med ett tydligt budskap att man inte ska rida med för hård hand under en längre period eftersom att de då riskerar att påverka blodcirkulationen i tungan negativt, säger han.

Fenomenet ”blå tunga” inom dressyren har länge varit en mycket debatterad fråga inom ridsporten. Inför OS-tävlingarna hamnade frågan återigen på tapeten då flera av ryttarna som deltar i Paris tidigare anklagats för att ha ridit med blå tunga, vilket kritiserats.

ANNONS

Varför blir det bara en muntlig varning och inte direkt avstängning?

– Vi pratar om en ögonblicksbild, det är en bråkdel av en sekund. Det är inte tillräckligt starkt material för att gå vidare med en avstängning, säger Åkerström.

Göran Åkerström, chefsveterinär hos internationella ridsportsförbundet.
Göran Åkerström, chefsveterinär hos internationella ridsportsförbundet. Bild: MAXIM THORE

Det är juryn som tagit beslutet. Chefsveterinären har med sitt team stöttat jurymedlemmarna med bilder och förklaringar.

– Efter första tävlingsdagen granskade vi alla bilder där vi hade foton från egen fotograf. Vi såg efter första tävlingsdagen ett litet fåtal bilder där hästen hade blå tungor.

Åkerström säger att man vill säkerställa att det inte spridits manipulerade bilder och att solljuset försvårar möjligheterna för juryn att se blåa tungor.

– Särskilt på en sådan ljus arena som den här är. Domarna måste ha solglasögon på sig och då är det väldigt svårt att få färgnyanserna det handlar om. Då måste vi i nuläget förlita oss på foton och bevisläget är inte starkare då än för “groundjuryns” val att utdela en varning.

Vad händer om det sker igen?

– Skulle det upprepas blir det gult kort. Blir det sen ytterligare ett gult kort innebär det avstängning, säger chefsveterinären Åkerström till GP.

Det innebär ”blå tunga” – svensken kritiseras

Hästens tunga blir blå när trycket från bettet blir så kraftig att syrebrist uppstår, något som kan indikera felanpassad utrustning eller att ryttaren rider med väldigt hård hand. Problemet kommer sällan fram i efterkontroller, då trycket släppt från tungan som återfår sin normala färg.

ANNONS

En av ryttarna där bilder på blå tungor cirkulerat är svenska Patrik Kittel. På bilder tagna av Bildbyrån under tävlingarna i Versailles syns hur hans häst Touchdown har blå tunga, något Göran Åkerström kommenterar till Expressen:

– Det är tveklöst en blå tunga på en häst. Och blå tungor är oacceptabla.

Patrik Kittel själv svarar skriftligen till Expressen genom ridsportförbundet:

”Jag står för hur jag rider. Vi har veterinärer och stewarts (som ska se till att reglerna efterföljs, reds. anmärkning) på plats, hästar och utrustning kollas innan och efter ritten, och ingen har haft något att anmärka.”

Huruvida det finns några svenskar med bland de förhörda ryttarna vill inte Göran Åkerström kommentera. Inte heller Johan Fyrberg, generalsekreterare för svenska ridsportförbundet.

Det är inte första gången ridsporten drabbats av en skandal.

Inför tävlingarna stängdes ett av guldhoppen, tidigare OS-guldmedaljören och världsrekordhållaren Charlotte Dujardin, av efter att en fyra år gammal video visar hur hon piskar en häst.

Efter videon har flera, både ryttare och andra inom sporten, tagit avstånd från hennes agerande.

FÖRTYDLIGANDE: I en första publicering av texten uppgavs det att manipulerade bilder förekommit och spridits, vilket saknar belägg. Omständigheterna har förtydligats i en uppdaterad version av texten.

ANNONS

LÄS MER:Publiksuccé i OS – men djupa sprickor i fasaden

LÄS MER:Svensk utreder nya skandalen: "Besvikelse"

ANNONS