Blåvitt säljer Malick Yalcouyé – i en rekordaffär

Malick Yalcouyé lämnar IFK Göteborg.
Mittfältaren är klar för Premier League-klubben Brighton.
Affären är är klubbens största försäljning genom tiderna.

ANNONS
|

Malick Yalcouyé kom till IFK Göteborg inför säsongen 2024 från ivorianska ASEC Mimosas.

Sedan dess har han överträffat förväntningarna och gjort en makalös första säsong och startat i alla elva matcher under våren som han varit tillgänglig i.

Senaste veckorna har brittisk press uppgett att Brighton och Southampton har budat friskt på IFK Göteborgs guldklimp i olika omgångar.

Nu har Brighton vunnit den dragkampen – i en affär som är ett transferrekord för Blåvitt.

– IFK Göteborg är min första professionella klubb. Jag kände mig väldigt välkommen direkt och alla i klubben har gjort mycket för att hjälpa mig, både på och vid sidan av planen. Det är jag tacksam för. Jag är också tacksam för det speciella band som jag har fått till alla supportrarna. Det betyder mycket för mig. Jag är glad för att ha kallat mig en Blåvittspelare, att få bära den blåvita tröjan och att spela inför de fantastiska supportrarna. Nu tar jag nästa steg i min karriär och jag vill bara säga tack till alla som har stöttat mig och som fortsätter att stötta laget. Heja Blåvitt!, säger han till klubbens hemsida.

ANNONS

Han hyllas av IFK Göteborgs tekniske direktör Ola Larsson.

– Malick är en spelare som har gjort avtryck och som har imponerat på alla som bryr sig om IFK Göteborg. Han blev en publikfavorit direkt från första matchen och sedan dess har han bara vuxit och vuxit. Det har varit en vår som få blåvita kommer att glömma, säger han.

Säljs för rekordsumma

IFK Göteborg vill inte gå in på detaljer kring hur mycket pengar klubben får för supertalangen men det har rapporterats om summor omkring 100 miljoner kronor. Det tidigare försäljningsrekordet för IFK Göteborg låg på runt 50 miljoner kronor när Benjamin Nygren såldes till belgiska Genk. Således blir Yalcouyé därmed IFK Göteborgs dyraste försäljning någonsin när han nu lämnar klubben för Brighton Hove Albion.

– Det är ett imponerande arbete som har gjorts av många på Kamratgården. Ingen nämnd och ingen glömd. Längsmed vägen har det funnits en tydlig målbild och plan för Malicks tid i IFK Göteborg. Från de första scoutingögonblicken till arbetet med att få in Malick i vår verksamhet och nu i förhandlingarna med intresserade klubbar, säger klubbdirektör Håkan Mild till klubbens hemsida.

Enligt flera engelska medier blir Yalcouyé allsvenskans fjärde dyraste försäljning genom tiderna efter Lucas Bergvall, Hugo Larsson och Alexander Isak.

ANNONS

LÄS MER:Början på en positiv spiral – eller ny besvikelse…

LÄS MER:Så vill Stefan Billborn utveckla IFK Göteborg

LÄS MER:Träningsrapport från Stefan Billborn och Joachim Björklunds första träning i IFK Göteborg

ANNONS