Så vill Stefan Billborn utveckla IFK Göteborg

På en vecka i IFK Göteborg har Stefan Billborn fått insikter.
Den nye tränaren vill justera saker i spelet. Och dessutom på sikt inkludera en välkänd person i ledarstaben mer.
– Har vi en sån kraft som Marcus Berg i föreningen tycker jag verkligen vi ska nyttja den, säger Billborn till GP.

ANNONS
|

IFK Göteborgs nye huvudtränare Stefan Billborn och assisterande Joachim Björklund gjorde sina första dagar på sin nya arbetsplats Kamratgården förra veckan.

I fredags coachade duon laget i träning för första gången – och sedan dess har dagarna varit fullspäckade.

Billborn berättar vad de valt att fokusera på i träning inledningsvis.

– Allt, skulle jag säga. Vi har börjat med att göra spelarna bekanta med allmänna principer i anfall och försvar, som egentligen kommer vara de elementen vi jobbar med oavsett hur vi väljer att formatera laget.

Billborn: ”Spela mer med smartness”

Efter en veckas observation på nära håll har de kommit fram till saker de vill justera. Samtidigt ska det göras i rätt takt.

ANNONS

– Man vill inte komma in och ändra för mycket. Men det kommer nog bli väldigt mycket ändringar framöver. Det är vad jag tror nu, säger Billborn och fortsätter:

– Å andra sidan ... det som är fördelen här är att man har ändrat ganska mycket hela tiden. Min bild är att spelarna kan hantera det. Sen är det inga revolutionerande ändringar och vi kommer heller inte gå in och trycka på att vissa saker måste ske nu direkt, utan det kommer ske på ett bra sätt.

Stefan Billborn.
Stefan Billborn. Bild: NICKLAS ELMRIN

Så, vad är det han har sett? Vad vill han ändra på?

Billborn bjuder generöst på flera exempel:

– Vi kommer inte hålla på att skifta mellan fem och fyrbackslinje under matcherna. Vi kommer nog spela med mindre markeringsinslag i och kring eget straffområde. På sikt skulle jag säga att vi kommer försöka pulsera spelet lite mer, men det där är en balansgång. En styrka här har varit kvaliteten i att vara direkta och att spela energifyllt, men om man vill ta nästa steg tror jag man måste kunna växla upp och ner mer i växellådan och inte ge full gas i alla lägen. Spela mer med smartness – det tror jag är essentiellt för att kunna ta större kliv.

ANNONS

Han lägger till:

– Men det får ske försiktigt, för jag vill absolut inte tappa det här ”framåt” som laget har. Men min enkla bild är att det blir alldeles för mycket bollbyten. Man tappar bollen för lätt. Bollen byter ägare hela tiden på träningarna och där behöver vi vara smartare.

Stefan Billborn vill involvera Marcus Berg ännu mer.
Stefan Billborn vill involvera Marcus Berg ännu mer. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Ser mer i Marcus Berg: ”Han har mycket att bidra med”

Billborn berättar att han och Björklund kommer turas om att leda lagets träningar. Han själv har hand om anfallsövningarna, samtidigt som Björklund kompletterar med det stora försvarsfokuset.

– Det blir två olika röster att lyssna på i stället för en person som maler på hela tiden. Jag tror det är bra, säger han.

Och vem vet, på sikt kanske det blir ännu fler röster att lyssna mer till. Billborn ser mycket i Marcus Berg, som just nu är spelarutvecklare i klubben.

– Jag tror vi kommer nyttja honom mer än tidigare. Jag tror han har väldigt mycket att bidra med, men då måste vi hitta ett forum där han får ut sin expertis på bästa sätt.

– Det är inte så jäkla lätt att gå från att vara spelare till tränare. Även fast man kan väldigt mycket kan det vara svårt att hitta sin rätta form där man når fram på bästa sätt. Där måste vi hjälpas åt för att verkligen få ut det, fortsätter han.

ANNONS

Vill du ha honom mer involverad på träningarna?

– Om vi har en sån kraft i föreningen så ska vi verkligen försöka nyttja den. Men som sagt, det gäller att få ut spetskunskapen på ett naturligt sätt. Läsa in olika situationer.

– Men ponera att vi till exempel skulle ge Marcus ansvar för hur vi ska röra oss i straffområdet med bollen så måste han också få mandat till att göra det. Det är på samma sätt som att fysteamet har ansvar för fysdelen, man har förtroende fram tills man bevisat motsatsen.

IFK Göteborg spelar sin första match efter sommaruppehållet på söndag. Då står IFK Värnamo för motståndet. Avspark 14:00 på Finnvedsvallen.

LÄS MER:Profilerna avslöjar – vem är Stefan Billborn?

LÄS MER:Träningsrapport från Stefan Billborn och Joachim Björklunds första träning i IFK Göteborg

LÄS MER:Stefan Billborn och Joachim Björklunds planer för IFK Göteborg

ANNONS