Därför bär de allsvenska lagen en annan tröja i helgen

Allsvenskan firar 100 år och klubbarna hedrar historien genom att spela i retrotröjor.
Här är vad som gäller inför omgångarna – och vilken tröja experten tycker är snyggast.

ANNONS
|

De två kommande omgångarna i allsvenskan kommer lagen att spela i jubileumströjor som en del av firandet av allsvenskans 100-årsjubileum. Trots den festliga stämningen har vissa klubbar fått kritik för sina tröjor.

Alla lag kommer att bära retrotröjor i sin hemmamatch under omgång 19 eller 20, med ett undantag. IFK Värnamo är det enda laget som inte kommer att använda retrotröjor, eftersom klubben debuterade i allsvenskan först förrförra säsongen.

– Klubbarna har även möjlighet att använda retrotröjorna i bortamatcher, men det kan vara utmanande på grund av färgmatchning, säger Robert Johansson, kommunikatör på Svensk Elitfotboll.

Pikar historisk rival

Vissa klubbar, som Malmö FF, har fått kritik från supportrar på sociala medier för sina jubileumströjor. Detta står i kontrast till IFK Göteborg, vars tröjor sålde slut på bara två dagar.

ANNONS

– Det var en avvägning. Samtidigt kan vi inte kompromissa med kvalitén, ingen vill springa runt i en svintung bomullströja längre. Vi lyckades rätt bra och fick till en modern variant, säger IFK Göteborgs merchandiseansvarige, Gustaf Rönneklev.

Han tillägger att intresset har varit överväldigande.

– Vi hade kunnat ha ett tredubbelt antal tröjor. Vi gjorde mellan 500 och 1 000, men det var alldeles för få, och det tar jag på mig. Det har varit ett otroligt stort intresse.

IFK Göteborg hade som mål att efterlikna sin tröja från 1924-talet så mycket som möjligt.

– Vi har specialproducerat en tröja, designat och skapat en helt ny produktionslina i fabriken. Det är inte så att vi bara tagit en befintlig tröja och satt på ett emblem. Det är en helt annan sak...

Som Malmö FF:s tröja menar du?

– Jag kan inte svara för hur MFF tänkte med sina tröjor, det får stå för dem.

Även Gais har fått bra respons på sin tröja.

– Vi har fått mycket positiv feedback från både supportrar och fotbollsintresserade, vilket är glädjande, säger Szofia Jakobsson, kommunikatör på Gais.

Gais har valt en grönsvart långärmad tröja från 1960-talet med det gamla emblemet för att tydligare markera retrotemat.

ANNONS

– Vi övervägde flera stilar men valde en grönsvart tröja från 1960-talet eftersom vi tidigare haft grönsvartrandiga tröjor. Denna stil, tillsammans med det gamla emblemet, känns som den bästa representationen av vår historia, förklarar Jakobsson.

Riktats kritik mot priset

För jubileet kommer det även att finnas en särskild jubileumsboll samt arrangemang med fotbollslegendarer för att hylla allsvenskans historia. Tröjorna kommer generellt att vara reklamfria, med några undantag: Elfsborg exempelvis har valt att ha reklam på sin retrotröja.

– Klubbarna väljer själva om de vill ha reklam på retrotröjorna. De flesta väljer att inte ha det, men alla tröjor är inte presenterade än. Vi och klubbarna var tvungna att börja jobba med tröjfrågan långt innan säsongens spelordning var satt, så det gick inte att garantera att färgerna skulle fungera för bortalaget, berättar Robert Johansson på Svensk Elitfotboll igen.

Det innebär att alla klubbar inte visste om de skulle kunna spela i retrotröjans färger på bortaplan. Därför hamnade fokus på hemmamatchen under jubileumsomgången.

Kritik har också riktats mot prissättningen för både Gais och IFK Göteborg, där tröjorna kostar runt 1 200 kronor.

– Priserna baseras på produktionskostnader, upplaga och produktionstid. Jag har inga ytterligare kommentarer kring prissättningen, säger Jakobsson och tillägger:

– Vi är mycket nöjda med intresset och hur snabbt tröjorna har sålt. Det visar på ett stort engagemang.

ANNONS

Av Göteborgslagen har BK Häcken ännu inte släppt sina jubileumströjor, men planerar att göra det nästa vecka inför hemmamatchen mot IFK Värnamo.

Leonard Jägerskiöld, som bland annat är författare till boken ”Fotbollens Heraldik”, tycker att AIK:s retrotröja är snyggast av herrarnas.
Leonard Jägerskiöld, som bland annat är författare till boken ”Fotbollens Heraldik”, tycker att AIK:s retrotröja är snyggast av herrarnas. Bild: Foto: Privat

De bästa jubileumströjorna, enligt sportjournalisten Leonard Jägerskiöld

Bästa: ”Jag tycker sjukt nog att Umeå FC (som spelade i allsvenskan senast 1996) har snyggaste jubileumströja hittills. Men pratar vi bara nuvarande allsvenska lag leder AIK, lite tråkigt svar kanske då de alltid är bra på detta – 5 av 5 i betyg”.

Göteborgslagen: Gais: ”Gais-tröja är bra, märket är otroligt och det långärmade är underbart. Men de borde ta bort Selectloggan tycker jag – 4 av 5 i betyg”.

IFK Göteborg: ”Blåvitt gör allt rätt med snörningen i kragen, ett broderat emblem, långärmat och så vidare – 5 av 5 i betyg”.

Sämsta: ”MFF:s retrotröja är ett tecken på lathet, mer lat än ful skulle jag säga. Klubbmärket fenomenalt såklart, men inte mer än det – 2 av 5 i betyg”.

Notis: Flera av klubbarna som har bortamatch i helgen, som BK Häcken och IF Elfsborg, har ännu inte släppt sina.

Allsvenskan 100 år

Grundat: 1924.

Klubbar vid starten: AIK, Gais, Hammarby IF, Hälsingborgs IF, IFK Eskilstuna, IFK Göteborg, IFK Malmö, IFK Norrköping, IK Sleipner, Landskrona BoIS, Västerås IK och Örgryte IS.

Historia: Allsvenskan är Sveriges högsta fotbollsserie och har avgjorts sedan hundra år tillbaka i år. Tidigare, från 1896 och framåt, avgjordes det svenska mästerskapet via en utslagsserie. Svenska Idrottsförbundet grundades 1895 och började arrangera svenska mästerskapet i fotboll från 1896 där Örgryte IS blev de första mästarna. De inledande åren av det svenska mästerskapet präglades av utslagsturneringar.

Segrare första fem åren: 1924–25 GAIS, 1925–26 Örgryte IS, 1926–27 GAIS, 1927–28 Örgryte IS, 1928–29 Helsingborgs IF (vann även året efter).

Övergången till 16 lag: Från och med 1993 återgick man till den tidigare ordningen, då med 14 lag i en serie med hemma och bortamöten. Utökningen till 16 lag genomfördes inför säsongen 2008.

Äldsta klubben: Örgryte IS är Sveriges äldsta aktiva fotbollsklubb, 1887, som var med från den allsvenska starten (Gefle IF grundades fem år tidigare, 1882, men var inte i allsvenskan från start). Öis spelade och vann den första fotbollsmatchen på svensk mark 1892 med 1-0 mot Lyckans Soldater (också från Göteborg).

Fakta: Svensk Elitfotboll

LÄS MER:Samuel Leach Holm ville bort från Djurgården – berättar om flytten till Häcken

LÄS MER:Så återhämtar sig Sebastian Holmén och Niklas Hult under tuffa spelschemat

ANNONS