Detaljerna som ska ta Gais till seger mot Djurgården

Tre segrar och flera starka insatser mot ”storlagen” hittills under säsongen.
Men Gais vill ännu mer.
Till mötet med Djurgården hoppas huvudtränare Fredrik Holmberg att Grönsvart träffar rätt i detaljerna som ska få det att tippa över till vinst.
– Det vore drömmen om vi kan nå dit, säger han.

ANNONS
|

Gais har gjort livet jobbigt för flera av allsvenskans största drakar den här säsongen. Ser man till matcherna mot lagen som brukar benämnas som ”storlagen”, AIK, Djurgården, Hammarby, Malmö FF och IFK Göteborg har Grönsvart vunnit tre, kryssat tre och förlorat två. Ett facit som absolut inte är något att skämmas över, tvärtom.

I flera av fallen, som mot Malmö FF hemma senast och Hammarby både hemma och borta, kunde Atleterna faktiskt fått med sig ännu mer än ett oavgjort resultat.

– Förra matchen mot Malmö hade vi lite otur, då var det bara målet som saknades. Vårt anfallsspel var jättebra då. Mot Bajen skapade vi lägena men ... ja, det är väl det där målet som har saknats, säger Axel Norén om vad det är som har gjort att Gais vid några tillfällen i de stora matcherna inte har vunnit – trots starka prestationer.

ANNONS

Detaljerna Gais-tränaren vill förbättra

Av det som visades mot Malmö FF i onsdags tycker huvudtränare Fredrik Holmberg att det var mycket som höll hög klass.

– Jämfört med när vi mötte dem i våras (förlust 0–1 efter sent MFF-mål) tycker jag att vi bättre den här gången. Och ser man till matcher mot lagen på övre halvan, eller om vi tar de så kallade storlagen, så var matchen mot Malmö nog den bästa sådana typen av match vi har spelat, säger Holmberg.

Men även om AIK har besegrats två gånger och IFK Göteborg en gång tycker Holmberg att Gais hade kunnat få med sig ännu mer i drabbningarna mot jättarna om man bara varit lite vassare i vissa detaljer.

Han resonerar kring det och tar avstamp i Malmö-matchen.

– Mot Malmö visade vi upp ett jättefint mod med bollen, alla tog ansvar och litade på sin teknik och sina lagkompisar. Vi var lugna ute på planen. Det såg ut som att vi visste hur vi skulle spela och bygga anfall. Min önskan nu är att vi ska kunna ha det lugnet och ta lika bra beslut, med samma kvalitet som i många andra delar av spelet, när vi närmar oss målchans, så att vi blir ännu skarpare där.

ANNONS

Holmberg låtsas dra efter andan och höjer axlarna.

– Inte att vi blir spända. Vi ska andas och vara kyliga även i de lägena, få lite mer kvalitet där. Det är framför allt det jag kan peka på i vår utveckling, som har saknats lite. Den sista passningen, avslutet, komma med många löpningar och fylla på i straffområdet.

Gais-tränaren: ”Det vore drömmen”

Inför ännu en holmgång mot en av giganterna, den här gången mot Djurgården på Gamla Ullevi, hoppas han att det ska bli den där fullträffen.

– Det vore drömmen om vi kan nå dit.

Axel Norén hoppas så klart på liknande utfall. Efter matchen mot Malmö ställdes en del frågor från media till Gais-lägret apropå det där att de har gjort starka insatser mot storlagen och vad det beror på.

– Det känns som att hela laget peppar igång lite extra när det är mycket publik och vi möter storlagen. Och visst vi kanske har satt oss lite i huvudet på dem i vissa matcher, säger Norén.

Fakta: Gais facit mot de stora publiklagen

Djurgården (b) 0–1

IFK Göteborg (h) 2–1

Malmö FF (b) 0–1

Hammarby (h) 0–0

AIK (h) 2–0

AIK (b) 1–0

Hammarby (b) 0–0

Malmö FF (h) 0–0

Utöver att växla upp ett snäpp på sista tredjedelen tror Norén nyckeln blir att hålla fötterna på jorden, även om prestationen mot MFF lovade gott.

– Vi måste vara ödmjuka inför uppgiften, man får inte glömma att Djurgården är ett väldigt bra lag och slåss i den absoluta toppen. Vi måste fortfarande sätta grunderna också.

ANNONS

Tar inte hänsyn till avstängningshot

Drabbningen med stockholmarna kommer bara tre och ett halvt dygn efter mötet med Malmö FF. Med hänsyn till det är det ett Gais som inte har kört på lika hårt i träning senaste dagarna. På lördagspasset var där en hel del spelare som matchades sparsamt. Samtidigt är läget gynnsamt i truppen på skadefronten med de flesta tillgängliga. Däremot hänger ett avstängningshot över vissa spelare som vid gult kort mot Djurgården skulle missa derbyt mot IFK Göteborg i nästa omgång.

Att Fredrik Holmberg baserat på det skulle välja att ställa över spelare mot Djurgården menar han är osannolikt.

– Eftersom vi har så många bra spelare har vi råd att få spelare avstängda. Vi kan inte spara oss. Vi måste tänka på hur vi ska vinna den här matchen. Den som kommer efter den här är betydelsefull, men den match som är närmast i tid är viktigast. Skulle vi inte prioritera den hade det betytt att vi inte var beredda att tävla i den.

Däremot utesluter inte tränaren att vissa rockader i vanlig ordning kan göras sett till form och fysisk status på spelarna.

Matchguide: Gais–Djurgårdens IF

Vad: Allsvenskan, omgång 23

Var: Gamla Ullevi

När: Söndag, klockan 14.00

Tv/stream: Discovery+, Max, TV4 Play

Det gäller: Kryss 0–0 och en stark spelmässig insats i onsdags mot Malmö FF. Bara några dagar senare är det dags för ny toppmatch för Gais när Djurgårdens IF kommer till Gamla Ullevi.

Läget i laget: Egzon Binaku (sjuk) saknades på sista träningen inför matchen, annars var samtliga i spel. Lucas Hedlund (baksida lår) är dock inte matchaktuell. Anfallaren har drabbats av en liten bristning, han var med delar av lördagsträningen, men är inte redo för comeback. Robin Wendin Thomasson spelade inte mot MFF efter att ha fått en stämpling på foten mot Västerås. Han är med i truppen nu (precis som mot Malmö), men är osäker till spel. William Milovanovic har en lättare känning och matchades sparsamt på sista träningen. Amin Boudri är tillbaka efter att ha varit sjuk senast.

Få det senaste om Gais – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ Gais och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Grönsvart.

Klicka här för att följa Gais

LÄS MER:Fem punkter efter Gais–Malmö FF

LÄS MER:Så ser mittbacksgiganten Axel Norén på framtiden i Gais

LÄS MER:Utländsk klubb på plats – för att scouta Gais Gustav Lundgren

LÄS MER:Fredrik Holmberg om att Öis hjälper Djurgården – inför mötet med Gais

ANNONS