Elfsborg körde över Djurgården i Stockholm – vann med 4–0

Elfsborg är fortsatt serieledare åtminstone en omgång till efter att de kört över Djurgården i toppmötet på bortaplan. Boråslaget gjorde 3-0 i den första halvleken.

|

Det var ett laddat Djurgården som pressade högt på hemmaplan redan från avspark. Elfsborg hade svårt att spela sig ur situationerna och bollinnehavet bröts långt upp på Elfsborgsplanhalva.

Men så var det ju det här med Elfsborgs kontringsspel. För redan efter två minuter skulle Elfsborg få sin första riktiga chans när Jeppe Okkels tog sig förbi på sin vänsterkant. Och med en hel planhalva att löpa på, så var det inte så konstigt att han kunde slå ett mycket välplacerat inlägg längs marken på en framåtrusande Alexander Bernhardsson i full fart. Yttern gjorde inget misstag utan kunde enkelt placera in 1–0 till Elfsborg redan i den tredje minuten.

– Underbart att få göra mål såpass tidigt. Och vi slutar inte efter 1–0 utan vill göra mer mål så det blir ännu jobbigare för dem, säger Bernhardsson.

Men målkalaset var inte slut där. För när Okkels återigen hittat en yta på andra sidan straffområdet så fick han ut bollen till en anfallande Johan Larsson som kom först på bollen medan Djurgårdsförsvararen stod och sov, domaren hade inget val utom att peka på straffpunkten. Och därifrån kunde Jeppe Okkels göra sitt första mål för dagen.

– Det känns jättebra. Det är en tufft men vi får en bra start och vi är jätteeffektiva, säger Jeppe Okkels till discovery i halvtid.

Buades ut av hemmapubliken

Missnöjet på läktaren var enorm och buropen var så nära östeuropa man kan komma i Sverige. Missnöjet blev inte mindre när Buhari Ibrahim kom sent in i en duell med Joel Asoro. En straffsituation som i någon annan match kanske kunnat leda till straff. Domaren valde att fria.

Djurgården tog över spelet allt mer men hade svårt att skapa några riktigt heta målchanser. Många krossbollar måttades men Valdimarsson lyckades parrera det mesta, det som målvakten inte nådde gick istället ut till ofarliga hörnor.

”De har inte mycket boll”

Och så var det kontringarna som Elfsborg hade. Firma Okkels, Hult och Baidoo hade stundtals lekstuga ute på vänsterkanten. Men det var inte därifrån nästa mål skulle komma. Istället hade spelet tagit sig mer centralt i banan och Per Frick vinklade ut en boll till Bernhardsson som spelade snett inåt bakot till Johan Larsson, Larsson i sin tur vrickade bollen med en klackspark mot Jeppe Okkels, som tryckte dit sitt andra och Elfsborgs tredje mål i matchen.

– Vi gör en jättebra bortamatch. Djurgården har mycket boll men det händer inte så mycket, säger Jeppe Okkels.

Den andra halvleken skulle få se en scenförändring. Djurgården tog över allt mer och Elfsborg låg djupt. Men det såg snarare ut som att Elfsborg lät Djurgården föra spelet än något annat.

Och så hände det som inte fick hända – för Djurgården. Inbytte Jacob Une Larsson såg inte en framrusande Emmanuel Boateng som reagerade på en svag framspelning, mittfältaren slog en av livets enklare passningar fram till Sveinn Gudjohnsen som ersatt Per Frick bara någon minut tidigare och tryckte dit 4–0. Eufori bland tillresta Elfsborgssupportrar.

Resterande delar av matchen handlade för Elfsborg att hålla nollan medan Djurgården försökte putsa siffrorna.

Det blev också en efterlängtad debut för talangen Camil Jebara som kom till Elfsborg i sommar via Landskrona. Yttern ersatte storspelande Jeppe Okkels på vänsterkanten.