Lagkaptener för respektive landslag, Kylian Mbappé och Cristiano Ronaldo.
Lagkaptener för respektive landslag, Kylian Mbappé och Cristiano Ronaldo. Bild: Bild: Mathias Bergeld

Fem dueller att följa i kvällens kvartsfinaler

I kväll bränner det till på allvar i fotbolls-EM.
Först Tyskland-Spanien, sedan Frankrike-Portugal.
Här är fem dueller att se fram emot i EM:s hetaste kvartsfinaler.

ANNONS

Stjärnduellen: Cristiano Ronaldo vs Kylian Mbappé.

Cristiano Ronaldos EM har varit upp och ner. Han har fått utstå hård kritik för sitt sätt att uppträda och sina tårar efter straffmissen mot Slovenien. Men Portugal har samtidigt gnetat sig vidare till kvartsfinal.

Samtidigt har Kylian Mbappé inte heller haft sitt allra bästa mästerskap. Ännu inget spelmål, bara en straff i nät mot Polen. Frankrike har överlag haft problem med målskyttet och är i kvartsfinal efter en straff- och två självmål. Samma problem hade Portugal senast som behövde straffar för att besegra Slovenien.

Samtidigt är det i den typen av drabbning som nu väntar som de största stjärnorna brukar kliva fram! I just den här matchen möts EM:s två absolut största namn – Mbappé och Ronaldo.

ANNONS

Ronaldo har deklarerat att årets EM blir hans sista – tar det slut i kväll?

Cristiano Ronaldo och Kylian Mbappé är de som förväntas göra skillnad för sina lag.
Cristiano Ronaldo och Kylian Mbappé är de som förväntas göra skillnad för sina lag. Bild: JOERGHALISCH

Mittfältsduellen: Toni Kroos vs Rodri.

EM 2024 är Toni Kroos sista mästerskap, och även det sista han gör som fotbollsspelare. Karriären når vägs ände den här sommaren. När man tittar på passningsstatistiken ser den ut som alltid – Kroos slår inte bort en passning på plan. Han vann Champions League med Real Madrid i våras, och har nu chansen att leda värdnationen Tyskland till EM-guld på hemmaplan. Då måste Spanien besegras i kväll.

Spaniens och Manchester Citys stjärnmittfältare Rodri har trots bara 182 minuters speltid varit den som legat bakom näst flest målchanser i hela EM, hela tio stycken. Nederländernas Cody Gakpo ligger på elva skapade målchanser, men har spelat nästan dubbelt så många minuter.

Nu ställs giganterna mot varandra i en mittfältsduell som förmodligen är EM:s allra tyngsta.

Rodri ställs mot Toni Kroos på det centrala mittfältet.
Rodri ställs mot Toni Kroos på det centrala mittfältet. Bild: Bildbyrån

Talangduellen: Lamine Yamal vs Jamal Musiala.

Lamine Yamal är 16-åringen på allas läppar. Trots sin unga ålder bär han Spaniens anfall på sina axlar tillsammans med Nico Williams. Unge Yamal har gjort en fenomenal mästerskapsdebut. Bara målet saknas för Yamal som däremot legat bakom flera av Spaniens mål från sin högerytterposition.

Tysklands vänsterytter Jamal Musiala har briljerat ännu mer och gjort tre mål och haft bud på fler. Han är fem år äldre än Yamal, ligger förstås längre fram i karriären och spås en lysande framtid i det tyska klubblaget Bayern München.

ANNONS

Någon av monstertalangerna lämnar turneringen i kväll vilket givetvis är en stor sorg för EM-publiken.

Två av världsfotbollens bästa yttrar: Spaniens Lamine Yamal och Tysklands Jamal Musiala.
Två av världsfotbollens bästa yttrar: Spaniens Lamine Yamal och Tysklands Jamal Musiala. Bild: LEON KUEGELER

Målvaktsduellen: Diogo Costa vs Mike Maignan.

Diogo Costa, 24-åringen som spelar för Porto, har stått för en makalös turnering såhär långt. Han blev straffhjälte mot Slovenien i åttondelsfinalen när han räddade tre straffar i rad. Något som knappt har hänt tidigare. Costa räddade dessutom ett friläge under förlängningen när Sloveniens stjärna Benjamin Sesko kom helt fri efter ett hjärnsläpp av Pepe.

Samtidigt har den franske målvakten Mike Maignan bara släppt in ett mål under hela mästerskapet – en straff mot Polen som Robert Lewandowski fick slå om efter att Maignan räddat den första, men lämnat linjen för tidigt. Maignan är 29 år och spelar för AC Milan, har agerat med stort självförtroende under EM och utstrålat stor pondus.

Både Portugals målvakt Diogo Costa och Frankrikes målvakt Mike Maignan har gjort ett fenomenalt EM såhär långt.
Både Portugals målvakt Diogo Costa och Frankrikes målvakt Mike Maignan har gjort ett fenomenalt EM såhär långt. Bild: PRESSINPHOTO

Coachkampen: Julian Nagelsmann vs Luis de la Fuente.

Den blott 36-årige Julian Nagelsmann är tränaren som inte lyckades i Bayern München, men som fått styr på detta tyska landslag som han tog över så sent som i september 2023. Han är inspirerad av Ralf Rangnick, och har på kort tid gjort Tyskland till ett vinnande lag igen. Nagelsmanns Tyskland behärskar återerövringspress, bollinnehav och blixtsnabba omställningar. De har vunnit tre matcher och spelat en oavgjord hittills i EM. Målskillnad: 10–2.

Spaniens Luis de La Fuentes, 63, är nästan 30 år äldre! Han har gått den långa vägen genom en rad spanska ungdomslandslag innan han tog över A-herrarna efter Qatar-VM 2022 där Spanien rök redan i åttondelsfinalen. På kort tid har de La Fuentes revolutionerat Spaniens spel: från skyhögt bollinnehav där bollen trillades runt-runt mot nedtryckta motståndare, till ett mycket mer direkt anfallsspel. I premiären mot Kroatien hade Spanien under 50 procent i bollinnehav för första gången på över 20 landskamper. Spanien har vunnit samtliga fyra EM-matcher hittills. Målskillnad: 9–1

ANNONS
Tysklands förbundskapten Julian Nagelsmann och Spaniens förbundskapten Luis de la Fuente.
Tysklands förbundskapten Julian Nagelsmann och Spaniens förbundskapten Luis de la Fuente. Bild: THILO SCHMUELGEN

LÄS MER:Ronaldo jagar nytt rekord i sista EM-matchen?

LÄS MER:Ett Ronaldo-drama som redan är en klassiker

ANNONS