Robert Laul: Ett Ronaldo-drama som redan är en klassiker

En egoist som lagkapten.
En feg förbundskapten.
Och en målvakt som räddade dem båda – plus hela sin fotbollsnation.
Portugal–Slovenien – det som höll på att bli Cristiano Ronaldos tårfyllda avsked från EM-scenen – är redan ett klassiskt fotbollsdrama.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Efter 90 mållösa minuter och förlängning behövdes straffar för att skilja Portugal och Slovenien åt i åttondelsfinalen i Frankfurt.

Då klev den portugisiske keepern Diogo Costa fram och räddade tre slovenska straffar på raken. Samtidigt satte Portugal sina tre, game over. Portugal spelar kvartsfinal mot Frankrike på fredag – Slovenien åker hem med flaggan i topp, obesegrade under ordinarie speltid i detta mästerskap.

Diogo Costas målvaktsinsats var kort och gott en av de bästa prestationer i en straffläggning jag kan påminna mig om. Med sina tre raka räddningar blev Costa kvällens portugisiska hjälte. Ändå spelade han blott en biroll i dramat som helhet.

ANNONS

Två andra personer roffade åt sig huvudrollerna – Cristiano Ronaldo och Portugals förbundskaptenen Roberto Martínez.

Ronaldo – hur ska sagan sluta?

Varje match Ronaldo spelar nu kan vara hans sista i ett mästerskap. Insatserna är skyhöga. Hur ska sagan sluta?

Ronaldo har betytt enormt mycket för Portugal. Lika sant är att han hittills i den här turneringen mest av allt utgjort en belastning för sitt lag.

Jag har tippat att Portugal ska vinna EM, men också skrivit sedan match ett att Ronaldo borde sitta på bänken för att användas som inhoppare i stället. Absolut inte spela från start. Det är ingen komplicerad spaning.

Alla med ett något sånär fungerande fotbollsöga har kunnat konstatera att 39-åringen varit ur slag. Resultatet har blivit att Ronaldos lagkamrater fått kämpa som om de vore tio man på plan.

Ronaldo har haft svårt med tajmingen. Kommit fel till bollarna. Varit osynkad i rörelserna. Blivit stillastående. Knappt bidragit i försvarsspelet. När han väl har fått chansen i öppna lägen – som friläget mot Slovenien i går – har han avslutat som en gammal gubbe. Ronaldos insats hittills i EM kan jämföras med Joe Bidens inledning i den där tv-debatten mot Donald Trump.

Trots det har Ronaldo spelat från start i samtliga fyra matcher. Till och med i det betydelselösa mötet med Georgien. Anledningen verkade då vara att Ronaldo jagar ett mål för att slå ännu ett personligt rekord. Han spelar uppenbarligen inte alltid för laget – och ändå är han lagkapten. Den är udda.

ANNONS

Sämre och sämre…

Ronaldo har dessutom blivit sämre och sämre ju längre EM pågått. Mot Slovenien var hans agerande snudd på parodiskt. Ronaldo på en helt egen måljakt slog bort åtminstone fyra frisparkar, inte någon var särskilt nära. Det innebar exempelvis att han vaskade ett bra inläggsläge för sina lagkamrater när han viftade undan skicklige Vitinha för att själv skjuta ur ett ”omöjligt” läge. Bollen gick cirka fem meter utanför.

När Portugal sedan fick straff i förlängningen stegade Ronaldo fram, trots att han missat allt så långt, och inte gjort ett enda mål i EM. Ronaldo bommade igen. Eller – den slovenske målvakten Jan Oblak räddade, ska sägas. Efter straffmissen grät Ronaldo öppet i pausen inför sista förlängningskvarten. Lagkaptenen tröstades av sina lagkamrater mitt under pågående match.

Det är klart att det gick att känna med Ronaldo där. Jag blev själv berörd av tårarna. Vilket sorgligt avsked från den stora fotbollsscen där Ronaldo varit en av de bästa i nästan tjugo år. Det var svårt att föreställa sig att Portugal skulle resa sig som de senare gjorde.

Portugal uppträdde som en spillra av ett lag, och en bidragande orsak är att deras egen förbundskapten Roberto Martínez startat med Ronaldo i fyra raka matcher. Han bytte inte ens ut Ronaldo i åttondelen.

ANNONS

Förbundskaptenen har uppenbarligen inte heller har något att säga till om vad gäller fasta situationer eller straffar. En häpnadsväckande svag coachning. Kanske det fegaste ledarskap jag har sett.

Svårsmält tv-intervju

Det är så illa coachat att det också drabbar Ronaldo. Det hade varit bättre för alla inblandade om Cristiano blivit utbytt tidigt igår. Nu fick målvakten Diogo Costa kliva fram och rädda båda två, vilket Ronaldo knappt tackade honom för i segerintervjun i tv. Ronaldo nämnde inte ens Diogo Costa vid namn om jag hörde rätt.

Cristiano pratade mer om de ”blandade känslor” han kände över att ha missat sin straff i förlängningen. Det var en intervju svår att ta in med tanke på att det var lagkaptenen som pratade.

Visst, det var ett extremt ögonblick när Cristiano Ronaldo tog ansvar och klev fram som förste portugisiske skytt i straffläggningen och slog sin straff i mål, otagbart för Jan Oblak. Snudd på ett utomjordiskt agerande. Jag satt med huvudvärk i soffan bara av att se det på tv.

Men att Ronaldo visade enorm mental styrka förändrar inte att han varit likblek i samtliga fyra EM-matcher, och mest verkar drivas av att slå rekord som målskytt i sex raka EM. Och det förändrar heller inte att Portugal har en förbundskapten som tycks fullständigt oförmögen att hantera den här situationen med ett normalt ledarskap.

ANNONS

Jag vet inte om det är någon större idé att försöka förstå hur det kan bli så här på absolut högsta nivån. Vi kanske bara ska tacka för galenskapen och dramat som ihop med ett tappert kämpande Slovenien gav oss betraktare en fotbollsklassiker som sent ska glömmas.

LÄS MER:Portugal till kvartsfinal efter straffrysare

LÄS MER:Ett mästerskap som handlar om fotboll – är det för mycket begärt?

LÄS MER:Gruppspelet – en färgsprakande fest

ANNONS