Fotbolls-EM 2029 kan hamna i Göteborg

Sverige och Danmark ska söka fotbolls-EM 2029 och en av de möjliga värdstäderna är Göteborg.

ANNONS
|

Svenska fotbollförbundet meddelar på tisdagen att man tillsammans med danska förbundet, DBU, förbereder en gemensam ansökan med målet att arrangera fotboll-EM 2029.

– Tillsammans med Danmark ser vi möjlighet att kunna arrangera det mest välbesökta EM-slutspelet på damsidan. Vi vet hur mycket det betyder att få vara med och arrangera mästerskap, inte minst för att också inspirera och uppmuntra fler flickor att söka sig till fotbollen. Nu är vi redo att ta emot kriterierna och fortsätta arbetet med att skapa vår gemensamma ansökan tillsammans med Danmark, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt till förbundets hemsida.

Tisdagen är sista dagen att anmäla intresse till Europeiska fotbollsförbundet Uefa om att arrangera mästerskapet och det har Sverige och Danmark nu gemensamt gjort. Nu ska en ansökan skrivas.

ANNONS

”Därmed går Sverige och Danmark officiellt med i kampen om att få EM-slutspelet 2029 till Norden, i ett gemensamt svenskt-danskt värdskap”.

Göteborg möjlig värdstad

SvFF skriver att en av de möjliga värdstäderna i Sverige är Göteborg. Gamla Ullevi är sedan 2009 svenska landslagets nationalarena.

Förbundet skriver att det först senare i processen kommer beslutas vilka arenor och värdstäder som är aktuella. Totalt kommer åtta arenor användas under mästerskapet.

”Bland annat sker en positiv dialog i Sverige med möjliga värdstäder som Göteborg, Malmö, Solna och Stockholm”, skriver förbundet.

Först i december 2025 väntas det bli officiellt vilket eller vilka länder som får arrangera EM 2029. Även Tyskland, Portugal och Polen har aviserat att man vill arrangera mästerskapet.

Sverige sökte tillsammans med Danmark, Finland och Norge EM 2025 men det mästerskapet gick i stället till Schweiz.

LÄS MER:Svensk invasion när superligan WSL drar igång i England

LÄS MER:Nervöst EM-playoff väntar Sverige: "Läskigt"

LÄS MER:Arsenals drag: ny hemmaarena

ANNONS