Svensk invasion när superligan WSL drar igång i England

Den engelska damfotbollen återvänder när WSL, Women’s Super League, i helgen sparkar i gång. Chelsea har vunnit fem ligatitlar i följd, men äntrar en ny era efter Emma Hayes framgångsrika tid på tränarbänken. Och det vimlar verkligen av svenska spelare och tränare i toppligan.
– Låt äventyret börja, säger Chelseas nya tränare Sonia Bompastor.

ANNONS
|

Det vässas knivar på de brittiska öarna när Chelseas konkurrenter är angelägna om att försöka avsätta The Blues från WSL-tronen. Ingen klubb har vunnit den engelska damfotbollstiteln fler gånger än Chelseas sju, varav fem i följd under den legendariska tränaren Emma Hayes ledning. Efter ligatiteln i våras har dock Hayes vandrat vidare och axlat förbundskaptensansvaret i USA – som hon direkt ledde till ett OS-guld i somras – och nu hoppas konkurrenterna kunna utmana Chelsea om att bli Englands främsta lag.

Hayes ersättare på Chelseas tränarbänk heter Sonia Bompastor. Fransyskan, som kom från Olympique Lyonnais, är den enda kvinnan som vunnit Champions League både som spelare och tränare och hon hoppas kunna skörda nya framgångar även på den norra sidan av kanalen.

ANNONS

– Jag hoppas kunna leva upp till Emmas arv och fortsätta bygga vidare på det arbetet som utförts de senaste åren. Låt äventyret börja, sa Bompastor när hon presenterades i slutet av våren.

Chelsea har förstärkt en redan stjärnspäckad trupp med namn som Lucy Bronze, från Barcelona, unga spanska stjärnskottet Júlia Bartel och PSG-duon Sandy Baltimore och Oriane Jean-François, samtidigt som namn som Fran Kirby, Maren Mjelde och Melanie Leupolz lämnat. I truppen finns även svenska landslagsspelarna Zecira Musovic, Nathalie Björn och Johanna Rytting Kaneryd.

Sonia Bompastor är ny på tränarbänken i Chelsea.
Sonia Bompastor är ny på tränarbänken i Chelsea. Bild: VINCENT WEST

Manchester City kom närmast att utmana om ligatiteln i fjol, och fick se sig besegrade av Chelsea med minsta möjliga marginal när målskillnad fällde avgörandet. City har stått för en av transferfönstrets mest uppseendeväckande värvningar i form av nederländska stjärnan Vivianne Miedema, WSL:s främsta målskytt genom tiderna, från Arsenal som spetsar till en redan vass offensiv med fjolårets skyttedrottning Khadija ”Bunny” Shaw och namn som Chloe Kelly, Mary Fowler och Lauren Hemp.

– Anledningen att jag valde City är att vi delar samma ambitioner: De vill vinna ligan och vinna titlar. När jag blickar mot framtiden har jag alltid sagt att jag vill spela med de bästa fotbollsspelarna i världen och det tycker jag City har. Jag tror och hoppas att jag har mina bästa år framför mig och tycker det här känns som helt rätt plats för mig just nu, säger Miedema.

ANNONS

Jonas Eidevall – en av två svenska huvudtränare i WSL, tillsammans med Tottenhams Robert Vilahamn – hoppas att hans Arsenal ska kunna vara med och utmana om titeln. The Gunners, som redan haft svensk representation i form av Lina Hurtig, Stina Blackstenius och Amanda Ilestedt har under sommaren adderat landslagsspelaren Rosa Kafaji från BK Häcken. Eidevall går in på sin tredje säsong som Arsenaltränare och börjar känna pressen att leverera titlar.

– Vi är inte ute efter en trevlig säsong. Vi är ute efter att vinna. Vi behöver ta några obekväma kliv för att sätta den nödvändiga pressen på oss själva, men att höja pressen och möta obekväma situationer är vad som ger oss det lilla extra. Det är vad vi behöver för att bli ett vinnande lag. Vi tycker att vi har växt ordentligt de senaste tolv månaderna och den utvecklingen måste återspeglas i form av att vinna titlar, säger Eidevall till ESPN.

Bland de blågula nytillskotten till WSL återfinns även Anna Sandberg, landslagsytterbacken som blev den dyraste svenskövergången hittills när hon värvades från Häcken till Manchester United. Landslagsstjärnan Kosovare Asllani har också anlänt från italienska Milan för att spela fotboll på de brittiska öarna – dock i den engelska andradivisionen och storsatsande London City Lionesses, där hon även fått sällskap av den tidigare Hammarbymittfältaren Julia Roddar.

ANNONS

– Den här klubben kommer att stå av sig själv och skapa sina egna fans, sade Asllani till TT när hon förra helgen blev målskytt i debutmatchen mot Newcastle, som slutade 1–1.

Svenskarna i WSL

Arsenal

Amanda Ilestedt (försvarare)

Stina Blackstenius (anfallare)

Lina Hurtig (anfallare)

Rosa Kafaji (mittfältare)

Jonas Eidevall (tränare)

Chelsea

Zecira Musovic ( målvakt)

Nathalie Björn (försvarare)

Johanna Rytting Kaneryd (mittfältare)

Leicester

Emilia Pelgander (mittfältare)

Manchester United

Anna Sandberg (försvarare)

Tottenham

Amanda Nildén (försvarare)

Matilda Vinberg (anfallare)

Robert Vilahamn (tränare)

West Ham

Marika Bergman-Lundin (mittfältare)

Crystal Palace

My Cato (mittfältare)

Liverpool

Cornelia Kapocs (mittfältare)

LÄS MER:Brasilianska landslaget famlar efter framgång

LÄS MER:Pånyttfött Juventus charmar med offensiv fotboll

LÄS MER:Så hamnade Victor Osimhen oväntat i Galatasaray

ANNONS