Gais närmar sig en Europaplats – efter spelmässig fullträff

3–0 mot tabelltvåan Djurgården – vars spelare och ledare hyllade Gais efter toppmötet.
Ska det räcka hela vägen ut i Europa? Tränaren Fredrik ”Fidde” Holmberg svarade kryptiskt efteråt.
– Jag ska snart ge ett roligare svar på den frågan, sa Holmberg på presskonferensen.

ANNONS
|

Storseger i toppmötet på Gamla Ullevi innebär att Gais kliver upp på en allsvensk fjärdeplats, två poäng bakom just Djurgården. Med sex matcher kvar har Gais en Europaplats inom räckhåll (topp tre).

På den efterföljande presskonferensen kallade tränaren Fredrik Holmberg segern för ”näst intill en fullträff i spelet”, och resonerade kring om det var årets bästa Gais-prestation:

– Just så här direkt efteråt är det lätt att säga denna matchen eftersom vi är här, just nu. Och att vi gjorde tre mål i ett möte med en av de största…då blir det lätt att säga denna. Jag behöver egentligen tänka längre för att ge ett bättre svar … men kanske?

ANNONS

Hur långt kan det räcka för Gais i år?

– Ni ställer roliga frågor till en tråkig person som bara kör ”en match i taget”-snacket. Vi ska göra allt för att vinna nästa match; att ta Blåvitt i ett derby som är skitkul. Vi ska ladda för det. Sedan blir det uppehåll … eh, nej vi möter Brommapojkarna först! Sedan kanske jag svarar roligare på den frågan. Vi tänker jobba på och inte ge bort något för att vi slarvar med förberedelserna i alla fall, säger ”Fidde” Holmberg.

Djurgården hyllade Gais efteråt

I motståndarlägret var det dystrare tongångar. Djurgården buades ut av den tillresta bortaklacken. Men spelare och ledare tog sig efteråt tid att hylla Gais.

– Det är ett komplett lag. Välorganiserat i alla delar av spelet. Sedan har de kanske sin absoluta spets när det blir lite öppnare spel, när de får ställa om och vinna andrabollar på en utspridd motståndare. Men det är ett väldigt solitt och bra fotbollslag. De är värda sin framgång, säger tränaren Thomas Lagerlöf.

Djurgårdens mittback Marcus Danielson:

– Gais vann välförtjänt.

Hur ser du på deras anfallsspel?

– De är skickliga. Deras högersida är otroligt skicklig. Där gör de större delen av sina mål, och även idag mot oss. Det är välförtjänt att de ligger där de ligger som nykomlingar.

ANNONS

Är du förvånad att de ligger så högt upp?

– Jag kan inte säga att jag hade någon koll på Gais innan säsongen. Men om en nykomling kan ligga så högt upp, så här långt in på säsongen, då är det imponerande så klart.

Kan Gais ta en Europaplats?

–Ouff. Det vet jag inte. Det har jag inte tänkt på, säger Marcus Danielsson.

”Super-Bosse”: Otroligt imponerad

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson bredde på ännu mer.

– Jag sa det innan matchen och jag har sagt det förut, jag är otroligt imponerad av deras energi och det jobbet som det här laget gör. Det är verkligen ett lag som jobbar hårt för varandra, ett lag som har en del skickliga fotbollsspelare, som hade en stor afton här i dag. Den kombinationen är imponerande ... 2022 spelade man division 1 och nu ligger man i topp av allsvenskan. Det är bara att lyfta på hatten. Det är ett imponerande jobb, i synnerhet av Fredrik (Holmberg) och klubben.

Kan Gais vara med hela vägen in i kampen om Europa?

– Ja, absolut. Det tror jag. Det är några lag där som ligger och slåss om det och man har bra självförtroende och en stark tro på det man gör, har man en sådan här inställning som lag då tror jag att man sporras av det (läget de är i). Sedan självklart om du frågar mig hoppas jag att vi är en av lagen som tar en Europacupplats.

ANNONS

Djurgården, som besegrade BK Häcken i torsdags, föll nu stort mot Gais. ”Super-Bosse” bjöd på en jämförelse mellan Göteborgsklubbarna.

– Deras (Gais) form är klart klart bättre. Häcken har förväntningar som är höga eftersom de har haft framgång de senaste åren och spelat gruppspel i Europa och vunnit titlar. Det är klart att det alltid är lite mysigt att smyga på sidan om och inte ha så höga förväntningar, vilket man nog hade när man gick in i den här säsongen som nykomlingar. Så är det imponerande hur man har gjort det över 23 omgångar. Det finns något i det här laget och som Fredrik har gjort det jävligt bra.

Kan Gais utmana över tid i allsvenskan tror du? Alltså även kommande säsong.

– Som nykomling får man vara stolt över det här, sedan kommer det alltid nya utmaningar och det skapar förväntningar. Det har Gais varit med om tidigare. Det är ganska svårt den biten, men ett bra steg är att vara bäst i Göteborg och sedan börja etablera sig. De har jobbat på hårt och jobbat på tålmodigt och haft en klar målsättning vad man vill med klubben. Man kan säga att man har lyckats, säger Bosse Andersson.

ANNONS

Få det senaste om Gais – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ Gais och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Grönsvart.

Klicka här för att följa Gais

LÄS MER:Odiskutabelt – därför är Gais bäst i Göteborg 2024

LÄS MER:Så ser mittbacksgiganten Axel Norén på framtiden i Gais

LÄS MER:Super-Bosses hyllning av Gais Gustav Lundgren

LÄS MER:Gais krossade Djurgården – efter Gustav Lundgrens show

ANNONS