Gais slår tillbaka efter dubbla förlusterna – vann mot HBK

Den andra halvleken var skakig – men två mål före paus bäddade för segern.
Gais är efter dubbla förluster tillbaka i vinnarspåret och hakar på i kampen om Europaplatserna.
– Nu fick vi revansch, skönt, säger målskytten Alexander Ahl-Holmström vars Gais föll mot HBK på Örjans vall med 0–4.

|

Förlusterna mot IFK Norrköping och IF Elfsborg fick räcka. Mot Halmstads BK på hemmaplan slog Gais tillbaka och vann med 3–1 efter mål av Filip Beckman, Alexander Ahl-Holmström och inhoppande Axel Henriksson.

– Superskönt att vinna igen så klart och kul för mig att få göra mål också, om man får vara lite egoistisk, efter lite halvdåliga prestationer. Skönt för laget, skönt för mig själv, säger Axel Henriksson.

Segern kom i det som var en jubileumsmatch för allsvenskan som fyller 100 år. En allsvenska som de grönsvarta för övrigt vann säsongen 1924/1925.

Iklädda speciellt framtagna retrotröjor visade Gais-spelarna bestämdhet och kvalitet i den första halvleken. Förvisso var det Halmstads BK som såg bäst ut till en början.

– Vi får en sådär start på matchen och blir lite onödigt låga tycker jag. Halmstad får diktera villkoren ganska mycket där. Det fanns väl, ängslan är kanske fel ord, men någonting från 4–0-förlusten från Örjans vall. Vi kom också från två torsk som gjorde att vi inte var lika självklara som vill vill se ut och vill vara, säger Gais-tränaren Fredrik Holmberg efter matchen.

Ahl-Holmström ökade på för Gais

Men efter att Filip Beckman öppnat målskyttet med en distinkt nick i den 23:e minuten var det ett Grönsvart som hade kontroll på händelserna. Gustav Lundgren slog hörnan till det som var Beckmans allra första allsvenska mål.

– Han har fått träna lite extra på det. Det är kul att se att han visar man ska göra att man reser sig efter att man gör några missar och så gör han mål i dag, säger Holmberg.

Sju minuter senare satt bollen i nät igen. Noah Söderberg tappade boll på Gais planhalva, Gustav Lundgren var snabb i tanken och frispelade Alexander Ahl-Holmström som nästan från halva plan kunde sprinta iväg med bollen och sedan iskallt rulla in 2–0 bakom Tim Erlandsson.

– Vi rycker upp oss lite utan att göra någon kanonhalvlek på något sätt, säger Gais-tränaren.

2–0 i paus.

Krasniqi orsakade straff – målvakten avstängd

Om Gais hade full kontroll efter målen i första halvlek var det betydligt mer skakigt i starten av andra halvlek som inte var många minuter gammal när Mergim Krasniqi kom snett in i en situationen och gjorde ner Blair Turgott. Adam Ladebäck pekade på straffpunkten och Birnir Ingason var stensäker när han slog bollen mitt i mål.

Målvakten varnades dessutom och är avstängd i nästa match.

Därefter följde några riktigt skakiga Gais-minuter samtidigt som HBK öste på.

I den 65:e minuten fläkte Vinicius sig fram och nickade – en bit utanför.

Henriksson satte spiken i kistan

Kort därefter skapade Gais två vassa chanser. Först sköt William Milovanovic precis utanför, sedan var det August Wängberg som tryckte av. Delar av publiken på Gamla Ullevi trodde att bollen satt i nät, men träffen var i burgaveln.

Under slutet av matchen försökte hallänningarna hitta en väg till kvittering, samtidigt som Gais sjönk tillbaka. Det var rejält oroligt i de bakre leden emellanåt hos hemmalaget men Fredrik Holmbergs manskap kunde i slutminuterna gaska upp sig och spela ta matchen i mål. Innan slutvisslan ljöd hann dessutom Axel Henriksson trycka in 3–1 efter att mittfältaren tagit tillvara på sin egen retur.

– Vi spelar av matchen på ett bra sätt, säger Fredrik Holmberg.

Det slutade 3–1 inför 6564 åskådare.

Härnäst väntar Hammarby IF på bortaplan för Gais.

Fakta: Så startade Gais

(4–3–3) Mergim Krasniqi – August Wängberg, Axel Norén, Filip Beckman, Harun Ibrahim (Filip Gustafsson, 87)– Gustav Lundgren, Joackim Åberg (Robin Wendn Thomasson, 74) William Milovanovic – Chovanie Amatkarijo (Axel Henriksson, 63), Alexander Ahl-Holmström (Jonas Lindberg, 87) Mervan Celik (Edvin Becirovic, 75).