Häcken avslutade våren med seger – krossade AIK

Häcken hade inte vunnit på fyra raka matcher.
Den siffran byggdes inte på. Häcken avslutade vårsäsongen med att krossa AIK med 4–1 – efter bland annat två självmål.
– Inställningen är jävligt mycket bättre än vad den varit i många matcher tidigare, säger Simon Gustafson efter matchen.

ANNONS
|

Få det senaste om Häcken – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ Häcken och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Hisingslaget.

Klicka här för att följa Häcken.

Häcken tog emot AIK på Bravida Arena i vårsäsongens sista omgång, där 6 216 åskådare hade tagit plats.

Inför matchen hade Häcken inte vunnit på fyra raka matcher. Men det skulle inte bli en femte. För Häcken besegrade AIK med stora siffror, som till sist skrevs till 4–1.

– Det var en fin upplevelse för oss i gult och svart i dag. Fantastisk publik. Fans på tre av fyra sidor som har stöttat oss i en period som varit ganska tuff. Det värderar vi högt, säger tränaren ”Paco” Johansen efter matchen och fortsätter:

– Jag blev imponerad över spelarna i dag. Vi har varit inne i en tung period, slitit med att ta poäng och jobbat hårt. Men i dag är vi energiska, framåtlutade och vassa mot ett lag som fått en hel vecka till att träna, till skillnad från oss. Jag är väldigt nöjd med det och det betyder att vi knäckt någon kod där.

ANNONS

4–0 efter 53 minuter

När matchen startade var Häcken nära att spräcka nollan redan i den femte minuten. Mikkel Rygaard avlossade ett skott, som dock gick utanför mål.

Det blev inte mål då – men efter drygt 20 minuter kom det.

Avslutet, som först inte såg särskilt farligt ut, sköts i väg av Valgeir Fridriksson. Men tack vare att bollen styrde på flera AIK-spelare hittade den vidare in i mål.

Häcken utökade till 2–0 strax före halvtid. Då var det Rygaard som avslutade, och återigen touchade bollen på en AIK-försvarare och in i mål.

3–0 och 4–0 kom snabbt när andra halvlek startade. Amor Layouni gjorde Häckens tredje mål och Mikkel Rygaard det fjärde. Det var två klassmål som utspelade sig inom loppet av tre minuter.

I den 57:e minuten reducerade AIK till 4–1, genom den målfarlige anfallaren Ioannis Pittas.

Segernyckeln: ”Vi är verkligen där”

På presskonferensen efter matchen var Häckentränaren inne på att energin i laget var annorlunda, åt det positiva hållet, mot AIK. Den analysen stämmer Simon Gustafson in i.

– I dag ska jag vara positiv, säger Gustafson och fortsätter:

– Jag tycker vi gör en ganska bra match. Framför allt tycker jag vi har ett beteende och en inställning som är jävligt mycket bättre än vad den varit i många matcher tidigare. Det är jag väldigt nöjd med.

ANNONS

Lagkaptenen har svårt att peka ut vad uppryckningen beror på, men säger:

– Säkert massa saker, men vi visar bra att det är förutsättningar för andra delar i spelet som inte har med det taktiska, tekniska och så vidare att göra. Vi är verkligen där på alla sätt och vis och då kommer kvaliteten också fram. Det var en sån match i dag.

Så startade Häcken mot AIK:

(4–3–3): Andreas Linde – Valgeir Fridriksson, Marius Lode, Even Hovland, Adam Lundkvist – Mikkel Rygaard, Simon Gustafson, Romeo Amane – Amor Layouni, Edward Chilufya, Zeidane Inoussa.

LÄS MER:Häcken om ojämnheten under våren – svarar på kritiken

ANNONS