Häcken chockades – men vände och vann mot Örebro

KIF Örebro chockade BK Häcken FF genom att ta ledningen på Bravida Arena.
Men Häcken vände i andra halvlek och segrade med 2–1.
– Det är en av de tuffaste matcherna vi haft i år, säger Robert Vilahamn.

|

Serieledande BK Häcken FF ställdes mot tabellelvan KIF Örebro på Bravida Arena under fredagskvällen.

Häcken öppnade matchen med flera målchanser. Efter tre minuter hamnade Rosa Kafaji i skottfarligt läge, men bollen placerades rakt i målvaktens famn. Samma målfarliga Kafaji var åter i farten bara några minuter senare, då hon fintade av Örebro-försvaret och gick för skott. Även det räddades av målvakten.

Örebro chockade Häcken

Inte bara hemmalaget blev chockade – utan hela Bravida Arena stannade upp när Örebro var laget som tog ledningen.

Bortalagets Nathalie Hoff Persson stod för förarbetet och testade inlägg från höger. Heidi Kollanen reagerade snabbt – hon nådde högst på bollen och nickade in 1–0 till Örebro.

Men för bortalaget hände det inte så mycket mer framåt. Chanserna stod i stället Häcken för, och de var många. Under den första halvleken hade hemmalaget elva avslut på mål – i jämförelse med Örebro som hade ett utöver målet.

I halvtid berättade Häckens lagkapten Filippa Curmark att laget, enligt henne, behöver vara mer påkopplade i andra halvlek.

– Stundtals spelar vi väldigt bra och kommer till bra lägen, men vi är inte tillräckligt skarpa när vi ska sätta lägena. Alla måste vilja vara med och delta hela tiden och skapa ytor för varandra, berättade Filippa Curmark till Viaplay.

Deltar inte alla, upplever du?

– Alla försöker väl delta ... men det finns mycket yta att spela på och vi behöver vara mer beredda när bollen kommer och vara mer rättvända, så vi kan attackera mot mål snabbare.

Anvegård och Larisey stängde matchen i andra halvlek

I andra halvlek klev Häcken ut på sin hemmaplan med ett, förvisso inte helt rättvist, men ändå ett 0–1-underläge.

Men ställningen blev inte långvarig. Anna Anvegård gjorde det som laget dittills hade haft svårt med och satte sitt läge. Rosa Kafaji försökte först, men målvakten boxade ut bollen – till Anna Anvegård som stod rätt placerad och redo att kvittera för Häcken. Det blev hennes nionde mål på 15 spelade matcher denna säsongen.

I den 75:e minuten kom även ledningsmålet. Josefine Rydbrink slog ett inlägg till Clarissa Larisey, som kastade sig mot bollen och satte dit 2–1 med pannan.

Och 2–1 blev också matchens slutresultat och Häcken kommer gå in i stundande uppehåll som serieledare.

– Jag är väldigt glad över resultatet och prestationen i vissa lägen är jättebra men Örebro gör en väldigt bra match. De sätter oss i väldigt svåra situationer, både offensivt och defensivt. Jag är lite imponerad av dem, det är en av de tuffaste matcherna vi haft i år, säger Robert Vilahamn.

Efter matchen meddelades att Robert Vilahamn lämnar sitt uppdrag och blir tränare för Tottenham, läs mer om det här.

Så startade BK Häcken FF

(4–2–3–1): Jennifer Falk – Hanna Wijk (61’ Ruby Grant), Josefine Rydbrink, Aivi Luik, Anna Sandberg – Marika Bergman Lundin, Filippa Curmark (80’ Molly Johansson) – Elin Rubensson, Rosa Kafaji (92’ Elma Junttila Nelhage), Anna Anvegård – Clarissa Larisey.