FC Rosengård vann seriefinalen mot BK Häcken FF – lagets 16:e (!) raka seger.
Det innebär ett snudd på ointagligt försprång i guldstriden.
Rosengård leder serien med nio poäng före Häcken och Hammarby.
Detta trots en match mindre spelad.
– Det är bara att lyfta på hatten för Rosengård som hittat något unikt och ostoppbart i år, säger en besviken Mak Lind efter matchen.

|

Under måndagen var det dags för Damallsvenskans hittills mest laddade toppmöte.

Tabellettan Rosengård mot tabelltvåan Häcken i en seriefinal på Malmö IP inför 1 609 åskådare.

Det slutade i en tung kväll för Hisingslaget.

Efter en mållös första halvlek tog hemmalaget tag i taktpinnen i andra halvlek och dominerade matchen. Serieledaren hade bud på flera mål, men matchen slutade 1–0. Det betyder att FC Rosengård rycker i guldstriden – nu hela nio poäng före Häcken och Hammarby med bara tio omgångar kvar.

Lägg därtill att Rosengård har en match mindre spelad.

– Det känns väldigt tufft att förlora just den här matchen, säger Mak Lind efter matchen.

– Nu har de plockat sin 16:e seger. Det är väldigt unikt skulle jag säga. Inte bara i damallsvenskan utan även generellt i fotboll. Det är bara att lyfta på hatten för Rosengård som hittat något unikt och ostoppbart, fortsätter han.

Mållös första halvlek – trots flera chanser

Inledningsvis var det tryck från båda lagen. Ingen behövde ställa sig frågan om det var en viktig match – för det syntes.

Det var farligt från båda hållen i första halvlek och lagen turades om att äga bollinnehavet.

Häcken skapade flest och bäst målchanser, men lyckades inte styra in bollen i mål. Felicia Schröder, Filippa Curmark och Monica Jusu Bah låg bakom flera av lägena. Anna Anvegård stod inte sällan för förjobbet.

– Det saknades inte målchanser, och verkligen inte chans till målchanser. Emellanåt gör vi bra saker, men vi saknar att göra mål. Vi borde gjort det, säger Lind.

I Rosengård var det Emilia Larsson och Momoko Tanikawa som låg bakom de bästa avsluten.

Innan halvtid tvingades Häcken till ett byte. I 41:e minuten fick Monica Jusu Bah ont och kunde inte spela vidare. Hon ersattes av Clarissa Larisey. Det var mållöst i paus.

Häcken tvingades till ett byte i första halvlek. Clarissa Larisey ersatte Monica Jusu Bah, som hade ont. Bild: AVDO BILKANOVIC

Tungt för Häcken

Rosengård startade andra halvlek med ett jätteläge.

I den 50:e minuten avlossade Emilia Larsson ett stenhårt skott i ribban. Bollen var millimeter från att gå in. Bara några minuter senare fick samma spelare ett kanonläge igen. Men då stod Jennifer Falk för en fenomenal räddning från nära håll.

Ett ledningsmål låg länge i luften för Rosengård.

Och i den 65:e minuten kom det. Falk räddade det första läget, men när det precis efter blev en ny chans lyckades Gudrun Arnardottir nicka bollen i mål. 1–0 till Rosengård – och tung uppförsbacke för Häcken.

Hisingslaget jagade intensivt efter en kvittering mot slutet, men utan framgång.

– Det kändes jämnt, intensivt och det var i stora delar två lag som spelade hög press mot varandra. Nu blev det så här och det är jättetungt. Det kunde blivit annorlunda, då hade det varit betydligt roligare just nu.

I nästa match ställs Häcken mot Piteå på bortaplan. Den spelas på lördag – avspark 15:00 på bortaplan.

Så startade Häcken (4–2–3–1):

Jennifer Falk – Hanna Wijk, Josefine Rybrink, Elma Nelhage, Hikaru Kitagawa – Johanna Fossdalsa Sörensen, Filippa Curmark – Alice Bergström, Anna Anvegård, Monica Jusu Bah (41’ Clarissa Larisey) – Felicia Schröder.