Häcken förklarar sommarens förändringar – fem nya spelare inför återstarten

Sommaruppehållet i damallsvenskan är över.
Då är det mycket som rört på sig i Häcken – som till stora delar består av ett nytt lag.
– Jag är inte helt hundra i huvudet än över hur det kommer bli, säger Mak Lind inför återstarten.

ANNONS

Fem (!) välmeriterade nyförvärv har anslutit till Häcken i sommar.

Det handlar om Paulina Nyström, Tabby Tindell, Alva Selerud, Emma Östlund och Hikaru Kitagawa. Dessutom har Anna Anvegård förlängt sitt kontrakt – som var utgående.

Tränaren Mak Lind berättar att alla nya spelare, förutom japanskan Kitagawa som kom till Sverige bara för några dagar sedan, är aktuell för spel mot Hammarby under onsdagskvällen.

Men när GP pratar med honom efter måndagens träning är det fortfarande mycket som är oklart, med tanke på allt nytt som hänt i laget.

– Det har varit intensivt och det är många spelare som vill visa att de förtjänar att spela. Just nu är det nog inte många som vet hur vi ska formera oss eller vilka som har en startplats, säger Häcken-tränaren och lägger till:

ANNONS

– Det ska bli kul att se vad man landar i, inte heller jag själv känner mig helt hundra i huvudet över hur det kommer bli.

Mak Lind om nyförvärven

Tabby Tindell, Kristianstads DFF

– Hon har gjort det jättebra i många år i Kristianstad. En hårt arbetande anfallare som vet hur man gör poäng och mål. Spetsig, lite äldre och höjer vårt snitt i truppen som annars har varit väldigt lågt.

Paulina Nyström, Juventus

– Hon kommer in med sin professionalism och tränar väldigt hårt. En stark spelare som har de fysiska förutsättningarna för att spela i olika roller, hon kan spela både nia och tia.

Alva Selerud, Roma

– Vi blev av med Anna Sandberg och nu kommer Alva in för att konkurrera på vänsterbackspositionen. Hon har gjort det väldigt bra inledningsvis här. Hon är nyfiken, ställer tusen frågor och vill verkligen lära sig och utvecklas. Det är intressant.

Emma Östlund, Linköping

– Emma är en mittback som gjort det bra i sin tidigare klubb, och i Häcken kommer hon kunna växa ännu mer och bli så mycket bättre. Det är jag helt övertygad om. Det är en bra person, bra ledare och bra karaktär.

Hikaru Kitagawa, INAC Kobe Leonessa

När GP pratade med Mak Lind hade spelaren inte gjort ett träningspass med Häcken än.

– Hon landade ju i Sverige sent, men det är en spännande spelare som kommer tillföra mycket här. Vänsterback. Hon kommer inte vara aktuell mot Hammarby eftersom hon inte hunnit träna mycket med oss.

En viktig nyckel som tidigare saknats

Under vårsäsongen, och även under perioder förra året, drogs Häcken med skadebekymmer på flera spelare.

Ledarstaben hade således ett klurigt pussel att lösa i mångt och mycket, där det ibland till och med var svårt att få ihop en hel matchtrupp.

Med fem nya spelare in talar inte lika mycket för att det ska bli ett problem igen.

– Det är jätteviktigt ur den aspekten, säger Mak Lind och fortsätter:

– Vi har haft det tufft ända sedan jag kom in. Många har varit borta. Nu när det kommit in fler spelare blir det helt plötsligt en konkurrenssituation, så det är klart det känns bra och att jag är nöjd. Känslan är att spelarna känner detsamma, att det är fin konkurrens där ingen riktigt är säker på vem som kommer stå på banan på onsdag. Det kommer bli kul.

Tränaren känner ingen oro över förändringarna i truppen. Han tror på sitt lag och hyllar redan den nya gruppdynamiken som satt sig.

– Där har det gått snabbt. Just nu är stämningen på en väldigt bra plats, säger Lind.

ANNONS

Hur går tankarna inför Hammarby borta?

– Det ska bli kul att se vart vi står med tanke på att vi gjort en stor rotation. Hammarby har fått en fin start nu och gjort bra saker, men jag tror de känner sig oroliga över att de inte vet vart de har oss. Jag har bara bra känslor inför återstarten.

Matchguide: Hammarby – Häcken

Vad: Damallsvenskan.

Var: Hammarby IP, Stockholm.

När: Onsdag, avspark 19.00.

Tv/stream: TV6 och Viaplay från kl 18.45.

Det gäller: Häckens första match efter sommaruppehållet. Toppmöte mellan Häcken och Hammarby – som ligger på samma poäng (36) i tabellen. Häcken ligger trea och Hammarby ligger tvåa på målskillnad.

Läget i laget: Anna Anvegård, som under våren var skadad, är tillbaka i matchtruppen. Stine Larsen har börjat träna med laget, men är inte tillgänglig för spel än. Aivi Luik, Katariina Kosola och Alexandra Larsson rehabar.

LÄS MER:SVT-experten räknar bort Häckens guldchanser – svaret: ”Håller inte med”

LÄS MER:Hikaru Kitagawa är redan historisk – Häckens första spelare från Japan

ANNONS