Häcken utslaget – blandade känslor efter Europa-misslyckandet

Det blir inget gruppspel i Uefa Conference League för Häcken.
Efter uttåget känns det ”blytungt” för Simon Gustafson. Men han är också stolt.
– Jag kunde haft mer ilska inom mig om det sett annorlunda ut, säger Häckens lagkapten.

ANNONS

Häcken förlorade mot Heidenheim på nytt. Den första matchen slutade 2–1 till det tyska Bundesliga-laget – och under torsdagskvällen fullbordades ytterligare en seger där slutsiffrorna skrevs till 3–2.

Det gjorde matematiken enkel: Totalt 5–3 över två möten betyder att det inte blir något gruppspel i Uefa Conference League för Häcken i höst.

Lagets kapten Simon Gustafson har blandade känslor.

– Det är två delar. Det känns blytungt rent känslomässigt direkt efteråt. Det är jävligt synd att vi inte kan få ett bättre resultat. Det känns också extra tungt med tanke på att vi lyckas göra en liknande prestation som i hemmamatchen, till och med bättre i vissa delar.

ANNONS

Vad är det som gör, främst, att ni inte går vidare?

– Framför allt har vi gett bort några mål. Det är den stora anledningen. Sen har Heidenheim varit vassa och visat kvaliteter i delar av spelet som haft påverkan på resultatet. Det finns mycket att säga, men jag nöjer mig där.

Simon Gustafson.
Simon Gustafson. Bild: CARL SANDIN

Inget Europaspel för Häcken

Vid ungefär samma tidpunkt för ett år sedan avancerade Häcken till Europa League.

Men i höst blir det alltså bara spel i allsvenskan för Hisingslaget.

Hur tänker du kring det?

– Jag tänker inte så mycket mer än just att det är så. Det känns blytungt på ett sätt, samtidigt som det finns en stolthet hos mig i hur vi har presterat i båda de här matcherna på väldigt många olika plan.

Han utvecklar:

– Hela den här auran som vi åkt hit med och matcherna som vi gjort – det är något att vara stolt över. Men som sagt, det är bara jävligt synd att vi inte kan få med oss en vinst och ett avancemang på det.

Du låter ganska optimistisk ... trots allt?

– Det är klart att jag är väldigt, väldigt besviken och det är vi allihopa för vad det hade kunnat bli. Det är den stora känslan. Men jag tycker det är viktigt att man inte bara har det grunda greppet och att man faktiskt försöker uttrycka mer och tänka djupare. Jag kunde haft mer ilska inom mig om det sett annorlunda ut, om jag tyckt att vi inte visat mot eller förmågan att prestera – men så känner jag inte.

ANNONS

Tre andra lag vidare: ”Irrelevant, men ...”

Efter torsdagskvällen står det klart att alla lag, förutom Häcken, som kvalat kommer att spela Europaspel i höst. Det handlar om Malmö FF, Elfsborg och Djurgården.

Att de andra lagen lyckats bättre lägger Gustafson noll tankar på.

– Helt irrelevant kopplat till mig och laget, säger han och hittar sekunden efter en ny take:

– Men om man ska ha något slags svenskt fotbollsgrepp på det så tycker jag väl det är kul för den svenska fotbollen, liksom. Jätteexalterad är jag dock inte och jag bryr mig inte synligt.

LÄS MER:Häcken utslaget ur Conference League – förlorade mot Heidenheim

LÄS MER:Zeidane Inoussa kan lämna Häcken – svarar om intresset

LÄS MER:Léo Schienza sänkte Häcken – blev lurad till svensk division 3-klubb för fem år sedan

ANNONS