Häcken vann efter uppryckning i andra halvlek

0–0 i halvtid fick Josefine Rybrink irriterad.
– Vi behöver höja det mesta, sa Häckenspelaren i sändningen på Viaplay.
Då stod Häcken för en uppryckning mot tabelljumbon Trelleborg och vann matchen med 2–0.
– Två mål är egentligen i underkant, säger tränaren Mak Lind efter matchen.

ANNONS
|

Häcken är inne i en intensiv period i damallsvenskan. Under torsdagen spelade laget sin tredje match på en vecka, där tabelljumbon Trelleborg stod för motståndet.

Då passade Mak Lind på att rotera vilt i startelvan. Den annars tokgivna målvakten Jennifer Falk bänkades och ersattes av Loes Geurts. Även Rosa Kafaji och lagets kapten Filippa Curmark fick inleda på bänken.

– Falk har haft problem med axeln så jag tog beslutet att sätta henne vid sidan. Curmark, Kafaji och Sandberg var inte tillgängliga för att starta. Men jag hoppas och tror att de kommer vara redo nästa match, förklarar Häckentränaren.

Efter första halvlek var ställningen dyster för Häcken, som trots flera försök inte lyckades göra mål. Bättre blev det i andra halvlek – då Hisingslaget gjorde två mål och vann matchen med 2–0.

ANNONS

– Jag är glad att vi kan vinna matcher utan flera spelare som vanligtvis startar, säger Mak Lind efter matchen.

Josefine Rybrink ville se ett bättre Häcken i andra halvlek – vilket hon fick.
Josefine Rybrink ville se ett bättre Häcken i andra halvlek – vilket hon fick. Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG

Kritiskt Häcken i halvtid

Häcken hade många ”nästan-lägen” i första halvlek.

Tvåsiffrigt antal avslut avlossades från bland annat Monica Jusu Bah, Clarissa Larisey och Felicia Schröder. Gemensamt var att samtliga saknade skärpa.

I halvtid stod det 0–0 på resultattavlan. Häckens insats fick Josefine Rybrink, som axlade kaptensbindeln i Curmarks frånvaro, missnöjd över lagets spel i pausintervjun på Viaplay.

– Det går långsamt för vår del. Vi är lite stressade, tar för snabba anfall, tar lite för onödiga avslut. Vi kommer till lägen men är inte tillräckligt kritiska, säger mittbacken och fortsätter:

– Vi behöver höja det mesta i andra halvlek.

Häckenspelaren har inget svar på varför spelet inte ville sitta bättre, men säger:

– Vi behöver i alla fall börja med att få avsluten på mål. Nu har vi skjutit utanför. Vi behöver ha mer tålamod och lugn så kommer vi göra mål i andra halvlek. Det handlar om oss.

Mak Lind förstår Rybrinks missnöje i paus.

– Det är klart att man blir lite stressade som lag när man inte gör mål. Mer än nödvändigt. Men man får ändå säga att Trelleborg gör det svårt för oss, säger han och fortsätter:

ANNONS

– De spelade alltså i ett 6–3–1-system (sexbackslinje) och det är inte lätt att komma igenom. Det vet alla lag som håller på med fotboll.

Uppryckning ledde till seger

När andra halvlek startade visade Clarissa Larisey att hon tagit åt sig av Rybrinks ord.

Anfallaren satte inte bara bollen mål – utan till och med i mål. I den 53:e minuten gjorde Trelleborgsförsvaret en felpassning i farligt läge som Larisey snabbt tog tillvara på och satte 1–0.

Målen skulle bli fler. I den 62:e minuten satte Ruby Grant full fart och drev upp spelet i ett fint anfall. Hon hittade ut med bollen till Alice Bergström, fick tillbaka den och satte sedan 2–0 genom en riktig fullträff.

– Jag har inget jättebra svar på varför ett mål inte kom tidigare, men jag tänker att vi behöver vara lite kyligare när målchanser väl kommer. Målen som både Clarissa och Ruby gör är kyliga.

– Om vi hittar det mer kommer vi göra fler mål. Vi får fortsätta nöta avslut på träningarna, fortsätter Lind.

Häcken fortsatte att kontrollera matchen, men gjorde inga fler mål. 2–0 blev därmed slutresultatet.

– En viktigt vinst. Vi måste fortsätta jaga i damallsvenskan. Vi skapar väldigt mycket målchanser i dag och två mål är egentligen i underkant, om man säger så.

ANNONS

Den 26 juni ställs Häcken mot Örebro på bortaplan.

Så startade Häcken mot Trelleborg:

(4–2–3–1): Loes Geurts – Alice Bergström, Josefine Rybrink, Elma Junttila Nelhage (80’ Rosa Kafaji), Hanna Wijk – Ruby Grant, Johanna Fossdalsa Sörensen – Matilda Nildén, Felicia Schröder, Monica Jusu Bah – Clarissa Larisey (62’ Anna Csiki).

LÄS MER:Felicia Schröders landslagschock – mitt under matteprovet

LÄS MER:Häcken höll i drömstarten – segrade mot Vittsjö

ANNONS