0–0 mot England på ett fullsatt Gamla Ullevi häromdagen innebär att Sverige tvingas till play off i höst. Nu är motståndet klart.
0–0 mot England på ett fullsatt Gamla Ullevi häromdagen innebär att Sverige tvingas till play off i höst. Nu är motståndet klart. Bild: NICKLAS ELMRIN

Här är Sveriges motståndare i play off mot EM

Det blev ingen direktkvalificering för Sveriges del. Landslaget lyckades inte lösa en EM-biljett mot England och tvingas nu spela play off för att säkra plats i EM i Schweiz 2025. Första motståndet står Luxemburg för.

ANNONS
|

Under våren har det svenska fotbollslandslaget spelat EM-kval inför EM i Schweiz 2025. För direktavancemang krävdes det en första- eller andraplacering i sin grupp, som för Sveriges del bestod av Frankrike, England och Irland.

Med två matcher kvar att spela behövde Sverige vinna mot England för att säkra sitt avancemang, då Frankrike redan kvalat in. Dessvärre lyckades Sverige inte göra det som krävdes. Matchen mot England slutade 0–0 vilket innebär att de nu behöver spela play off för att säkra sin biljett till Schweiz 2025.

Dubbelmöte med Luxemburg väntar

Istället blir det play off för Sveriges del – och första motståndet står Luxemburg för. Landet ligger på plats 116 på världsrankingen och har aldrig kvalificerat sig för ett mästerskap.

ANNONS

– Luxemburg blir en ny motståndare för oss och den utmaningen känner vi oss redo att ta oss an. Nu blir det att göra samma grundliga jobb som vi alltid gör inför matcher för att i oktober vara helt redo för att vinna det dubbelmöte som väntar först, säger förbundskapten Peter Gerhardsson på förbundets hemsida.

Kvalets utformning innebär att lagen lottas mot varandra baserat på vilken Nations League-division man tillhör och kommer att spelas i två omgångar. Sverige spelar i A-divisionen och blir därmed lottad mot ett av topplagen i C-divisionen, medan lagen i B-divisionen lottas mot varandra.

Matcherna i den första omgången kommer att spelas i höst. Sverige spelar på bortaplan i Luxemburg den 23 oktober och på hemmaplan den 29 oktober. Vinner man då går man vidare till den andra omgången av play off-spelet, där Bosnien-Hercegovina eller Serbien väntar. Den andra omgången spelas den 27 november och 3 december.

”En självklarhet – vi ska spela EM 2025”

Enligt Peter Gerhardsson råder det ingen brist på varken motivation eller självförtroende inför den stundande utmaningen.

– Vi är högst motiverade att fortsätta arbetet för att ta oss till EM nästa sommar och för oss är det en självklarhet – vi ska spela EM 2025. Nu är det skönt att vi vet förutsättningarna för höstens play off-spel och kan börja arbeta med våra förberedelser inför de två första matcherna mot Luxemburg i oktober, säger Peter Gerhardsson på förbundets hemsida.

ANNONS

Besvikelse över en missad chans blandas med kval-kampanjens positiva inslag, bland annat en landslagsdebut för Evelyn Ijeh och Hanna Glas återkomst till landslagsspel. Därtill bjöd Englandsmatchen i juli på publikrekord för en damlandskamp på Gamla Ullevi, när 16 789 supportrar slöt upp för att heja fram laget.

Lag som redan är klara för EM 2025: Schweiz, Danmark, England, Frankrike, Tyskland, Island, Italien, Nederländerna och Spanien.

LÄS MER:Rosa Kafajis ånger efter EM-kvalet: ”Det lönade sig inte”

LÄS MER:Sverige kryssade i ödesmatchen – England vidare till EM

ANNONS