Här kollade supportrarna Sverige mot Japan på Ullevi

Tusentals blågula supportrar samlades på Ullevi för att heja fram det svenska landslaget, som besegrade Japan med 2–1. Stämningen var hoppfull men en känsla var överlägsen alla andra – nervositet.
– Det känns kul och det är roligt att se matchen med andra istället för i sitt vardagsrum, säger Elin Billgren.

ANNONS
|

Nästan 4 000 ansikten var vända mot skärmen som hissats upp från en lastbil nere på planen. Koncentrationen var total på Ullevi och känslan i luften var allt annat än säker. Trygg men väldigt osäker för alla var väl medvetna om att matchen mot Japan skulle bli otroligt tuff.

Anna Carin Olsson med sönerna Ivar och Walter.
Anna Carin Olsson med sönerna Ivar och Walter. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Bland supportrarna som samlats i solen var Anna Carin Olsson med sina söner Ivar och Walter.

– Det känns kul och lite nervöst, säger Ivar Olsson och får medhåll av Walter.

Matchen rullade på och när Japan gick till attack hördes nejrop och ”kom igen”. Men när Sveriges oväntade målmaskin Amanda Ilestedt gjorde 1–0 så bröts den spända tystnaden med ett unisont vrål.

ANNONS
Marielle Sjörén med söner.
Marielle Sjörén med söner. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Ullevi är bara ett stenkast från damlandslagets nationalarena Gamla Ullevi och många supportrar lyfter vikten av att visa matchen på storbild i Göteborg.

– Man möttes av så många leenden när man kom hit och jag tror att det är bra för staden, säger Marielle Sjögrén som är på plats med sina söner.

Elin Billgren och Sofia Knutas.
Elin Billgren och Sofia Knutas. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Att det är viktigt att matchen visas på Ullevi är även något som Elin Billgren understryker. Det är första matchen som hon och hennes kompis Sofia Knutas ser hemma i Sverige under mästerskapet då de båda varit i Portugal.

– Jag hörde att de inte visat de andra matcherna men det här är jätteviktigt. Det betyder jättemycket att de visar matchen och det borde vara en självklarhet, säger Elin Billgren.

”Gör en Panenka”

Publiken på Ullevi delades upp på den övre och undre läktaren längs med ena långsidan. Under halvtidsvilan flyttade sig många till kioskerna och kön blev så lång att när andra halvlek väl började var inte alla tillbaka vid sina stolar än.

Plötsligt bröts ett sorl följt av ett jubel ut över läktaren. En handssituation uppstod och domaren pekade till slut på straffpunkten. Sverige hade tilldelats straff och Filippa Angeldal klev fram.

– Skjut i mitten, gör en Panenka, vrålade två herrrar så att det nästan hördes hela vägen till Nya Zeeland.

ANNONS

Männen heter Lellen Jansson och Hasse Gustafsson och de var helt lyriska – redan innan Filippa Angeldal sköt in 2–0.

– Titta på det här, det här är Göteborg i ett nötskal. Det blir inte bättre än så här, det är underbart att vara här, säger Hasse Gustafsson.

– Och det är så jäkla bra fotboll. Sverige dominerar verkligen. Kan de spela på den här nivån så kan de utan tvekan ta hem det hela, fortsätter Lellen Jansson.

Om det var Lellens ord om att vinna mästerskapet eller om det var en ren slump förblir osagt men det dröjde inte länge innan orosmolnen spred sig över Ullevi. Först fick Japan straff och med bara några minuter kvar reducerade Honoka Hayashi.

Josefine Von Der Burg.
Josefine Von Der Burg. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Känslorna svallade sedan över på Ullevi. När fjärdedomaren visade 10 minuter på klockan skrek Josefine Von Der Burg högst av alla.

– VA?! Jag har aldrig sett tio minuter som tilläggstid.

Tio minuter senare.

– Blås då! Varför blåser hon inte? Blååååås, jaaa!

Tillsammans med resten av Ullevi reste sig Josefine Von Der Burg och applåderarde. Det jublades högt och lyckan var total. Sverige vann med 2–1 och nu väntar semifinalen på tisdag.

”Vi kan vinna hela skiten”

När jublet lagt sig tog det inte lång tid för publiken att utrymma arenan. Men ensam kvar på en av stolarna satt Hakim Ahmed och smälte intrycken som bara en spännande avslutning på en fotbollsmatch kan medföra.

ANNONS

– Jag var så nervös och jag skakade, säger han och pekade på sina ben som fortfarande darrade.

– Om vi vinner mot Japan så kan vi vinna hela skiten, det känner jag.

Igenom hela matchen, från början till slut, var det slående hur god stämningen var inne på arenan. Det var nervöst men alltid glädjefyllt och kanske var Carin Jacobsson, som är en eldsjäl i damlandslagets supporterklubb Soft hooligans, den som inombords hade mest känslor. Under mästerskapet har hon blivit ett ansikte utåt i Göteborg då hon kämpat för att få matcherna att visas på storbildsskärm.

– Det känns både rätt och det känns väldigt stort. Att de verkligen lyssnade på oss för det vara bara nej även från Göteborg & Co. Och nu att vi är här, det känns otroligt, att vi slöt upp och verkligen fyllde sektionerna som vi fick. Så nu hoppas vi på ännu mer folk här till semifinalen på tisdag, säger Carin Jacobsson.

Hur tror du det går i den matchen?

– Jag tror att det är nu många kommer ansöka om att vara lediga på tisdag för det är stort och att damfotbollen äntligen får det erkännandet som den verkligen förtjänar. Jag hoppas det blir semi på tisdag och finalen här nästa söndag. Det vore fantastiskt.

ANNONS

LÄS MER:Sverige klart för VM-semifinal – efter rysare mot Japan

LÄS MER:Herregud, Sverige kan vinna the whole shit

LÄS MER:Spanien till semi – kan ställas mot Sverige

ANNONS