Sverige klart för VM-semifinal – efter rysare mot Japan

Sverige ska spela VM-semifinal mot Spanien.
Det står klart sedan Japan besegrats med 2–1 – efter en rysaravslutning.
– Det är otroligt. Helt magiskt, säger målskytten Filippa Angeldahl till Viaplay efter matchen.

|

Efter jättedramat mot USA, där Sverige tog sig vidare efter en millimetergranskning på den avgörande straffsparken, väntade Japan i kvartsfinalen under fredagen.

Japan hade imponerat stort under VM med bland annat 4–0 mot Spanien och 3–1 mot Norge. Det hade även Sverige gjort, där inte minst Zecira Musovic stått för de stora rubrikerna med sin spektakulära målvaktsinsats mot USA i åttondelsfinalen.

Svensk ledning – efter nytt mål på hörna

Det var Sverige som skulle inleda matchen bäst, med mest bollinnehav och vältajmat presspel.

Det skulle däremot dröja 25 minuter innan publiken på Eden Park i Auckland fick se en ordentlig målchans. Och det var Sverige som fick läget. Stina Blackstenius löpte sig loss till ett vasst läge framför mål, men avslutsförsöket gick strax utanför Ayaka Yamashitas vänstra stolpe.

Det svenska övertaget höll i sig – och skulle snart ge utdelning.

I den 32:a minuten var nämligen mittbacken Amanda Ilestedt, för fjärde (!) gången i turneringen, hetast på en fast situation och kunde dundra in det svenska ledningsmålet.

Med bara tre minuter kvar till paus tog sig Sverige till ett nytt kanonläge efter att Fridolina Rolfö spelat fram Kosovare Asllani. Det stenhårda avslutet utanför straffområdet gick – till Sveriges förtret – i insida stolpe och ut.

Amanda Ilestedt gav Sverige ledningen på hörna.
Amanda Ilestedt gav Sverige ledningen på hörna. Bild: JON OLAV NESVOLD

Sverige utökade från straffpunkten

Det skulle inte dörja mer än två minuter in i den andra halvleken, sen hade Sverige skapat en ny het målchans. Fridolina Rolfö agerade framspelare ännu en gång, och Johanna Rytting Kaneryd avlossade ett tungt skott som Ayaka Yamashita räddade.

På den efterföljande hörnan tog bollen på Fuka Naganos hand och domare Esther Staubli pekade på straffpunkten efter VAR-koll.

Filippa Angeldahl var säkerheten själv och placerade kyligt in 2–0 till ett minst sagt imponerande Sverige.

Med halvtimmen kvar att spela började Japan så sakteliga visa prov på det spel som man tidigare visat upp under turneringen. Samtidigt försvarade sig Sverige väl och gjorde allt för att freda Zecira Musovic mål.

Trots stor dramatik fick Magdalena Eriksson och Sverige jubla på slutsignalen.
Trots stor dramatik fick Magdalena Eriksson och Sverige jubla på slutsignalen. Bild: JON OLAV NESVOLD

Sverige till semifinal – efter jättedrama

Med drygt 20 minuter kvar fick Manchester Citys Yui Hasegawa ett bra läge framför mål – men det rappa avslutet gick ett par meter över ribban. En chans som blev starten till flera luriga möjligheter för Japan, där Musovic fick kliva in i handlingarna för första gången i matchen.

Förbundskapten Peter Gerhardsson valde i den 72:a minuten att göra ett dubbelbyte där de båda stjärnorna Fridiolina Rolfö och Kosovare Asllani fick kliva av (båda har dragits med lättare skadeproblem). Lina Hurtig och Madelen Janogy ersatte, och den sistnämnda skulle stå i händelsernas centrum direkt.

För minuten senare orsakade Janogy en straff för Japan som därmed fick en stor möjlighet att ta sig in i matchen igen. Riko Ueki klev fram – men drog i stället straffen i ribban, ner i marken och ut.

Men det sista ordet var inte sagt. Med tre minuter kvar av ordinarie tid reducerade Japan via Honoka Hayashi som var påpassligt framme och tryckte in 1–2.

Trots stor dramatik, med hela tio minuters tilläggstid, kunde Sverige reda ut stormen och boka biljetten till semifinalen mot Spanien (på tisdag klockan 10.00).

– Det är otroligt. Helt magiskt. Vi sliter i dag och spelar den fotboll vi vill spela – och vi är i semifinal, säger Filippa Angeldahl till Viaplay efter matchen.

– Vi gör en så bra match, och sen i slutet faller vi tillbaka och de börjar komma in i matchen. Men det är så jävla skönt att vi kunde hålla undan.

Så startade Sverige mot Japan i VM-kvartsfinalen

4–3–3: Zecira Musovic – Nathalie Björn, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson – Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani (Lina Hurtig 72’), Elin Rubensson (Hanna Bennison 84’) – Johanna Rytting Kaneryd (Sofia Jakobsson 84’), Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö (Medelen Janogy 72’).