Hjärnskakningarna öppnar upp det för Filip Beckman – kan starta mot AIK

Robin Frej och Anes Cardaklija dras med olika typer av hjärnskakningar. Då kan Filip Beckman, 21, få sin första allsvenska start mot AIK på Gamla Ullevi.
– Jag känner mig redo, säger mittbacken.

ANNONS
|

Det är en spark mot huvudet, under mötet mot Sirius, som orsakat Frejs hjärnskakning. Mittbacken är borta på obestämd tid.

Anes Caradklija har dragits med en mildare hjärnskakning under träningsveckan inför mötet med AIK, efter att ha fått en boll i huvudet mot Sirius. Han gjorde sin första träning under fredagen.

Då kan Filip Beckman få chansen att starta i allsvenskan – för första gången i karriären. Detta efter att ha dragits med en skada under vårsäsongen.

– Jag kommer göra allt på träningarna för att få chansen att starta. Sen när jag får den kommer jag göra allt för att behålla den, säger Beckman.

ANNONS

Känner du dig redo?

– Ja. Jag känner att jag har tränat ett tag och fått spela lite matcher, och kom in senast.

Då fick han sina första allsvenska minuter i karriären.

Hur ser du på att potentiellt göra din första allsvenska start mot AIK på Gamla Ullevi?

– Det kommer bli kul! Blir det så blir det hur bra som helst. Det kan inte bli en bättre start.

Om Fredrik Holmberg känner sig trygg med att spela Beckman från start?

– Hur trygg som helst. Vi har det så bra förberett med så många bra spelare, säger Gais huvudtränare.

Avstängda mittfältare

Samtidigt behövs det täckas upp hål på mittfältet, där Axel Henriksson och Amin Boudri är avstängda efter att ha dragit på sig för många gula kort.

– Det får vi hitta lösningar på. Som tur är har vi så många bra spelare i truppen och lyckades ersätta två mittfältare i förra matchen (när Milovanovic och Åberg saknades) på ett så pass bra sätt som vi gjorde där, så ska vi nog kunna göra det. Vi vill inte ha någon avstängd någonsin, men det är därför vi har en så stark trupp för att kunna klara av såna här situationer och perioder, säger Gais huvudtränare Fredrik Holmberg.

ANNONS

Ni har fått två mittfältare avstängda i båda matcherna efter uppehållet, men samtidigt vill ni spela med en hög press. Är de här avstängningarna något ni får räkna med eller något ni får justera för att förhoppningsvis slippa det?

– Jag tror att det hela tiden är uppföljning, samtal och diskussion som gäller. Så lär vi oss allihopa av situationen. Av alla gula kort vi har tagit i år är vissa nödvändigare än andra, kan man väl säga. Vi får lära oss som lag och individuellt hela tiden, säger Holmberg.

AIK har ny tränare

Samtidigt är inte Beckman den enda som begår en form av allsvensk debut under måndagen. I motståndarnas tränarbås gör Mikkjal Thomassen, med en bakgrund i norska ligan och framför allt färöiska Klaksvík, sin första match med AIK.

AIK:s nya tränare Mikkjal Thomassen inleder sejouren i Stockholm med två matcher mot Gais.
AIK:s nya tränare Mikkjal Thomassen inleder sejouren i Stockholm med två matcher mot Gais. Bild: EMMA WALLSKOG

I hans andra match med de svartgula möter AIK också Gais, fast på nationalarenan i Solna.

– Det är jätteroligt. Det blir först spännande att ta emot dem här och då får vi lära känna dem lite med den nya tränaren, vad det är för lag vi möter. Så kanske man kan korrigera det som inte fungerar och det som fungerade till match två. Det blir ett härligt dubbelmöte, säger Fredrik Holmberg.

ANNONS

Det vill Holmberg förbättra

Han vittnar om att tränarrockaden försvarar Gais förberedelser, där det är svårt att veta vad det är för lag motståndarna ställer upp med, trots att Holmberg studerat vad han Thomassen uträttat tidigare i karriären.

– Man kan inte gå för hårt in i något och tro vad man kan förvänta sig, så det är väldigt svårt, men det är klart att vi försöker vara så förberedda vi kan så att vi åtminstone kan korrigera under match, i paus eller vad som. Sen är det andra saker, som spelare, man kan förbereda sig på istället, med invanda rörelser, relationer, hur de söker varandra. Så det finns saker att titta på, för det är inte ett helt nytt lag vi kommer möta. Spelarna lär vara ganska liknande.

För att gå segrande i, till att börja med, matchen på Gamla Ullevi vill Holmberg se att Gais skapar mer från sina höga bollvinster, än vad de gjorde i Uppsala den föregående omgången.

– Av alla de bollvinsterna vi fick gjorde vi bara ett mål på en fastsituation. Det är vi inte nöjda med när vi får så mycket bollvinster. Där vill vi få upp kvalitén och snabbheten i våra beslut och bli ännu mer framåt i vårt tänk. Där är en stor förbättringspotential från förra matchen.

ANNONS

Matchguide: Gais–AIK

Vad: Omgång 15 i allsvenskan.

Var: Gamla Ullevi.

När: Måndag, avspark 19:00.

Tv/stream: Discovery+, Max och TV4 Play.

Det gäller: Gais har tagit en poäng på sina två matcher efter uppehållet. Jakten på den första segern går vidare mot AIK, som precis anställt Mikkjal Thomassen från Färöarna som ny tränare. Två poäng skiljer sjundeplacerade Gais och åttondeplacerade AIK inför mötet. Lagen möts igen på Friends Arena i nästa omgång.

Läget i laget: Axel Henriksson och Amin Boudri är avstängda och missar matchen efter att ha dragit på sig för många gula kort. Robin Frej är borta på obestämd tid på grund av hjärnskakning. Egzon Binaku är fortsatt långtidsskadad.

LÄS MER:Axel Henriksson efter förlusten mot Sirius: ”Juniormisstag”

LÄS MER:Se höjdpunkterna från matchen mellan Sirius och Gais

ANNONS