IFK Göteborg med andra raka segern – slog Norrköping

Den blåvita formsvackan är bortblåst.
För första gången sedan september 2023 har IFK Göteborg, som nu tar ett jättekliv mot säkrat kontrakt, vunnit två allsvenska matcher i rad.
– Nu har vi hittat något som vi kan stå bakom, säger Gustav Svensson.

ANNONS
|

IFK Göteborgs säsong har varit ett enda stort mörker. Men den senaste veckan har saker och ting lossnat för laget. I måndags besegrades Gais med 2–0 i derbyt, något som var Blåvitts första vinst på tio matcher, och på söndagskvällen slogs bottenkonkurrenten IFK Norrköping tillbaka med samma siffror.

Vinsten innebär att IFK Göteborg för första gången sedan september 2023 har bärgat två raka allsvenska segrar.

– Det var väldigt längesen det hände. Fotboll går ut på att vinna matcher, det är klart att det har varit otroligt frustrerande att vi inte har gjort det fram tills nu. Så det är en glad känsla och en lättnadskänsla nu att vi kunnat ta två matcher på rad, när det är i slutet av säsongen och då är det extremt viktigt med trepoängare, säger Gustav Svensson.

ANNONS

Veteranen öppnade IFK Göteborgs målskytte

Mittbacken var den som öppnade målskyttet när han blev fri i bortre delen av straffområdet på en hörna. Nicken letade sig förbi samtliga spelare och in i nät. Målet kom i den 33:e minuten.

– Vi har några varianter som vi gör. En bra hörna och jag fick stå väldigt fri. Sedan touchade den nog någon på vägen, men den gick in fint i mål, säger Svensson.

Norrköpings-lägret ropade på hands i situationen.

– Jag ser bara att den touchar, jag vet inte vad den touchar eller vem den touchar. Jag tror inte den tog på någon av oss, säger Svensson.

Det var 1–0 till Blåvitt i paus, det här efter en första halvlek som annars rent spelmässigt inte var så mycket att hurra för från något av lagen.

– Det var lite tempofattigt och energifattigt i första halvlek, men det blev bättre ju längre matchen led. Vi har hittat någonting. Vi vill utvecklas och göra det bättre, men vi har hittat något som jag kan stå för och som IFK Göteborg verkligen ska stå för, säger Svensson.

Skjellerup slog till igen för Blåvitt

Efter ett kort avbrott inför andra halvlek, på grund av att Blåvitt-supportrarna genomförde ett fyrverkeritifo, skaffade sig bortalaget sedan ett tydligt grepp om matchen när Laurs Skjellerup tidigt tryckte dit 2–0 efter fint förarbete av Ramon Pascal Lundqvist.

ANNONS

Det var anfallarens andra mål på lika många matcher.

Därifrån kunde Blåvitt relativt kontrollerat spela av matchen och säkra tre nya poäng, vilket sätter Stefan Billborns manskap i en betydligt bättre position i tabellen. Med fyra omgångar kvar är det nu sex poäng ner till negativt kval.

Gustav Svensson är tydlig med att Blåvitt inte tänker slappna av bara för att det blivit dubbla vinster.

– Vi ska inte andas ut, men vi har satt oss i en förarposition. Vi har det i våra händer. Det är jobbigt att spela med kniven mot strupen. Nu har vi satt oss i en situation där vi inte kommer vara nöjda eller sluta jobba på det vi är bra på, men det är en lättnadskänsla. Självförtroende är något vi har saknat under hela året, det är det som trepoängare ger. Det ska vi verkligen kämpa vidare för att behålla.

Han tillägger:

– Vi ska inte vara nöjda och tycka att spelar vi så här i varje match så kommer vi ta tre poäng. Vi måste utveckla allting, men inställningen är det som jag tycker är det som har blivit otroligt mycket bättre och därför tar vi tre poäng.

ANNONS

Känslorna i omklädningsrummet efteråt menar han var präglade av lättnad och glädje.

– Det finns olika sätt att vinna fotbollsmatcher på. I dag tycker jag att vi gjorde en kämpainsats, vi krigar in tre poäng. Då är det lite extra skönt. I omklädningsrummet är det bara glädje, det är skönt. Jag tror alla visste vad matchen betydde.

Närmast väntar landslagsuppehåll innan Blåvitt återstartar allsvenskan igen med hemmamatch mot AIK den 21 oktober.

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4–2–3–1) Jacob Karlström – Sebastian Ohlsson, Gustav Svensson, August Erlingmark, Anders Trondsen – David Kruse, Adam Carlén – Gustaf Norlin, Ramon Pascal Lundqvist, Oscar Pettersson (Emil Salomonsson, 61) – Laurs Skjellerup

Få det senaste om IFK Göteborg – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ IFK Göteborg och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Blåvitt.

Klicka här för att följa IFK Göteborg

LÄS MER:Flera avbräck i Blåvitt mot IFK Norrköping – han ser ut att ersätta Abraham

LÄS MER:August Erlingmark om ”Hata Gais”-ramsan: ”Sista gången”

LÄS MER:August Erlingmark valde bottenstrid med IFK Göteborg före ett nytt lukrativt äventyr

LÄS MER:Så bra var IFK Göteborgs och Gais tifon inför derbyt

ANNONS