Jonas Erikssons tips till Tobias Hysén: En domarkarriär

SVT-experten Jonas Eriksson har inga problem med att tycka till.
I GP:s fotbollspodd ”Inga dönare” pekar han ut ett nytt yrke för Blåvitt-ikonen Tobias Hysén.
– Han hade blivit en sjukt bra domare om han hade försökt, säger han.

ANNONS

Jonas Eriksson, 50, dömde världens bästa lag under sin aktiva karriär som domare.

Inom fotbollens värld syns han fortfarande i olika sammanhang, inte minst i SVT:s sändningar där han figurerar som expert.

Nu gästar han GP:s fotbollspodd ”Inga dönare”.

I avsnittet ger han sin syn på Göteborgs arenor, vilka regler han vill implementera i dagens fotboll och 51-procentsregeln.

Dessutom rankar Eriksson spelare han stött på under karriären, där det funnits några som sticker ut personlighetsmässigt.

– Gianluigi Buffon. Fantastisk person. Han fanns med länge och jag har dömt honom flera gånger, säger Jonas Eriksson.

Han berättar om en omtalad bild som togs på honom och Buffon.

ANNONS

– Den är gudomlig. Den togs under en Champions League-match mellan Real Madrid och Juventus. Han kom fram till mig och skulle skälla på mig. Det händer inte ofta. Jag var på väg fram för att skälla på honom också. I ena örat hade jag headset så jag vinklade huvudet och precis när vi möts är vi två centimeter från varandra. Båda har öppen mun och stängda ögon och på bilden som togs ser det ut som vi hånglar på ett dansgolv.

Jonas Eriksson: ”Tobias Hysén hade blivit en sjukt bra domare”

Under Jonas Erikssons allsvenska domarkarriär stötte han på två spelare som utmärkte sig lite extra genom sina personligheter på planen.

– Andreas Johansson i Halmstad var jättebra. Det är imponerande att han fortfarande håller sig där ute. Honom gillade jag verkligen, säger SVT-profilen och fortsätter:

– Han kunde komma med frågor och konstruktiv kritik, men försökte alltid förstå mig och mina beslut. Jag försökte alltid förstå honom och hans reaktioner också. En riktig lagkapten.

Hur mycket har det att göra med att han var lagkapten?

– Vissa sätter ju en armbindel på lagkaptener som är skitstövlar för att de ska äta upp domaren. Andra sätter de goda diplomaterna som är bra kommunikatörer. ”Ante” Johansson är verkligen en sån person som jag tycker är fantastisk.

ANNONS

En annan spelare som Jonas Eriksson håller högt är Göteborgsprofilen Tobias Hysén.

– Jag dömde Blåvitt första gången 2001 mot ÖSK. Det har varit en del profiler på vägen. En som funnits med hela vägen och som jag stötte på även i Djurgården är Tobias Hysén, denna genomtrevliga människa som precis som ”Ante” Johansson kunde komma fram, ge konstruktiv kritik men samtidigt lugna ner lagkamraterna och förstå.

– En alldeles utmärkt ambassadör för gott ledarskap på planen. Och jag tror han hade blivit en sjukt bra domare om han hade försökt.

LÄS MER:Julius Lindbergs udda utspel: ”Jag är bäst”

LÄS MER:Axel Henrikssons dröm: "En liga där jag sticker ut"

LÄS MER:Jens Askous första intervju efter flytten från IFK Göteborg

ANNONS