Litauen vägrade spela mot Belarus och straffas med förluster och böter. Arkivbild.
Litauen vägrade spela mot Belarus och straffas med förluster och böter. Arkivbild. Bild: INTS KALNINS

Litauen vägrade möta Belarus – straffas med dubbla walkovers och böter

Litauen vägrade spela mot Belarus i EM-kvalet. Nu straffas landet med böter och två walkover-förluster.

ANNONS
|

När Litauen lottades i samma EM-kvalgrupp som Belarus meddelade den litauiske förbundsordföranden Edgaras Stankevičius att hans landslag kommer vägra spela matcherna.

– De kan ge oss walkovers, eller andra straff, vi kommer ändå inte att spela mot Belarus, sa Stankevičius till polska TVP Sport enligt SVT.

Efter att landet vägrat spela det planerade dubbelmötet mot Belarus 31 maj och 4 juni straffas man nu med dubbla walkover-förluster och 56 000 kronor i böter.

Litauen har aldrig spelat EM och efter de dubbla walkover-förlusterna mot Belarus lär det inte hända i Schweiz nästa sommar heller. Nu ligger landet näst sista i sin kvalgrupp, C-divisionen i kvalet, som toppas av Belarus efter fyra omgångar. I och med det kan Belarus bli ett av lagen som i höst spelar play off till EM och där är ett av lagen som kan vänta Sverige, om de blågula slutar efter både Frankrike och England i sin grupp, i A-divisionen.

ANNONS

Anledningen till att Litauen vägrar spela mot Belarus är att man anser att landet bör uteslutas på grund av banden till Ryssland, bland annat sker det ryska kriget mot Ukraina delvis från belarusiskt territorium.

LÄS MER:Engelsk seger i EM-kvalet – skuggar Sverige

LÄS MER:Marika Domanski Lyfors på plats på Friends arena

LÄS MER:Svensk seger mot Irland – Magdalena Eriksson stor hjälte

ANNONS