Svensk seger mot Irland – Magdalena Eriksson stor hjälte

Vi får nog aldrig veta vem som gjorde målet.
Huvudsaken är att bollen gick in.
Sveriges sena 1–0-mål gav tre nya, viktiga poäng i EM-kvalet.
– "Magda" sade att den kanske touchade hennes gps där bak, säger hörnläggaren Jonna Andersson om segermålet på Friends arena.

ANNONS
|

Spänningen i EM-kvalet lär hålla i sig in i det sista. Men efter tisdagens 1–0-seger hemma mot Irland har Sverige en av de två direktplatserna till EM i egna händer inför de två avslutande matcherna, borta mot Frankrike och hemma mot England, i juli.

– Det är underbart. En enorm glädje. I nuläget är jag ärligt talat helt ointresserad av att göra en analys om vad vi gjorde bra. Jag är bara så oerhört glad att vi klarade av det här, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Precis som när länderna möttes i Dublin i fredags hade Sverige svårt att få hål på Irland. Men till skillnad från den gången (3–0 till Sverige) såg det också ut att hålla i sig matchen igenom.

ANNONS

Rygg eller gps?

Ett gäng nästan-lägen – de bästa hade Fridolina Rolfö utan att hitta rätt – var allt Sverige lyckades gräva fram under drygt 80 minuter.

Sedan klev Magdalena Eriksson fram. Eller om det var Jonna Andersson.

Den sistnämnda skruvade in en hörna tätt framför det irländska målet och där kastade sig Bayern München-backen fram.

Det är oklart om hon använde sig av ryggen, huvudet eller axeln – på tv-bilderna var det svårt att se om Eriksson över huvud taget var på bollen – men den gick in.

Efteråt fick Andersson frågan om hon gjort mål eller assist.

– Det är en bra fråga, jag vet faktiskt inte. "Magda" sade att den kanske touchade hennes gps där bak, så då betyder det väl att det var minimalt. Det var otroligt skönt, sen spelar det ingen roll vem som får målet, säger hon.

Magdalena Eriksson:

– Jag känner att jag ryggar in bollen. Men det är en fantastisk boll av Jonna och det spelar ingen roll vem som gör målet. Jag var bara glad att se den nudda nätet och känna ”nu kommer vi ta de där tre poängen”.

Sysslolös Musovic

I det svenska målet hade Zecira Musovic över huvud taget ingenting att stå i fram till slutminuterna. Och då tog Chelseamålvakten hand om det lilla som Irland kastade fram för att få till en kvittering.

ANNONS

Inramningen gick inte heller att klaga på. Friends arena bjöd på den tredje högsta publiksiffran någonsin för en hemmalandskamp med damlandslaget. Men de 21 216 åskådare – bland dessa fanns landslagschefen Marika Domanski Lyfors, som drabbats av en elakartad hjärntumör som inte går att operera bort – såg länge ut att få bevittna en mållös tillställning.

– Det var glädje och lättnad och lycka. Det satt hårt inne, säger Magdalena Eriksson om avgörandet.

LÄS MER:Marika Domanski Lyfors på plats på Friends arena

LÄS MER:Publikfest väntar – i kväll fortsätter EM-jakten

LÄS MER:"Hon sätter skräck i sin motståndare"

LÄS MER:Kritik mot Uefas planering: "Är jättesjukt"

ANNONS