Nu blir Lasse Nilsson expert i rutan – till slut

Mångsysslaren Lasse Nilsson har ett nytt gig.
Från och med söndag syns han som expert i de allsvenska sändningarna på Max.
– Jag har inte sett en Premier- eller Champions League-match på hur länge som helst. I dag kollar jag mycket hellre på Landskrona mot Degerfors än Manchester United mot Arsenal, säger han i en stor intervju med GP.

ANNONS
|

Att Lasse Nilsson nu går in som expert i de allsvenska sändningarna är allt annat än förvånande. Som fotbollsspelare var han mer vältalig, öppen och reflekterande än de flesta. Han kunde analysera, se mönster och förklara det begripligt.

Ändå är det först sex år efter att han avslutade karriären som han nu tar steget in i rutan.

– Det är lite roligt att du säger det, för Tommy Åström hade träffat Lasse Granqvist på en middag och då hade han sagt att det var jävligt konstigt att jag inte har gjort det tidigare. Det känns bra att höra, säger Lasse Nilsson när han sitter på ett kafé i centrala Borås.

ANNONS

Nionde bästa målskytten i Elfsborgs historia

Han dricker energidryck och är klädd helt i svart. Snusar friskt. Dalmasen har hunnit bli 42 år och är i hemstaden Borås mest ihågkommen för sin snabbhet, smartness och vinnarinstinkt på planen. Det gav honom ett SM-guld 2012, men också åtta år utomlands. Hans 59 mål i Elfsborgströjan är nionde flest i klubbens 120-åriga historia.

Hösten 2018, efter en säsong med Norrby i superettan, var karriären över. Han bestämde sig för att försöka ta ikapp så mycket som tid som möjligt med sina tre döttrar.

– Jag fick ju inte vara hemma i spädbarnsåren som andra får. Men jag tyckte det här var bättre. Jag skjutsade dem och vi gjorde aktiviteter tillsammans. Det var ett otroligt år, säger han.

Driver bolag med ”Bella” Berglund

Samtidigt började han så sakta hitta in i ett yrkesliv. Han klev in i gamle lagkompisen Fredrik ”Bella” Berglunds fastighetsbolag och duon byggde en padelhall. Han är fortfarande engagerad i de verksamheterna, men har på senare är även blivit delägare i ett vandrarhem och ett byggbemanningsföretag i stan. Men han vill inte riktigt kalla sig entreprenör.

– Nej, det vet jag inte om jag är. Men jag tycker det är kul att testa nya grejer och lära mig mer om det mesta. Sen finns det både för- och nackdelar. I vissa fall hoppar man utan att fallskärmen sitter på. Men nu har jag fått tillräckligt med erfarenhet för att kunna göra det. Det är alltid en balans i att våga för att kunna vinna. Så är det ju i företagslivet också.

ANNONS

Men fotbollen släppte han ändå inte. Ett år efter karriären tog slut blev han sportchef i den lilla klubben i stan, Norrby. Utifrån såg det ut som ett jobb som passade honom. Han hittade spelare i lägre divisioner som sedan såldes vidare till allsvenskan. Precis det mindre klubbar i näringskedjan behöver göra för att kunna ta steg framåt.

Under Nilssons tid i klubben värvades Viktor Bergh (i dag i Djurgården), Rasmus Örqvist (BP) och målvakten Anton Cajtoft. Samtliga var ytterst delaktiga i att lilla Norrby så när nådde allsvenskt kval 2021.

Men sportchefsjobbet kom med ett pris.

– Jag trodde nog att det skulle passa mig ännu bättre än vad det faktiskt gjorde. Att jobba sådär tajt med en grupp människor var fantastiskt och jag fick lära mig hur mycket som helst. Det var jävligt roligt i både med- och motgång, säger han.

Sedan skiftar tonläget något:

– Men att orka engagera sig på det sättet i transferfönster efter transferfönster, att vara påkopplad hela tiden och ha telefonen på dygnet runt… Det krävs en speciell person för att orka med det. Jag var inte där just nu, kände jag. De första två åren med Norrby gick det bra och då gick man på ren motivation, men när det gick sämre – det tärde ganska mycket.

ANNONS
Lasse Nilsson som sportchef i Norrby 2020.
Lasse Nilsson som sportchef i Norrby 2020. Bild: MATHIAS BERGELD

Det var inte bara själva arbetsbelastningen som tog hårt på honom. Det var också måendet under matcherna. Kollegorna i Norrby kunde knappt prata med honom på läktaren. Nervositeten och anspänningen gjorde honom näst intill apatisk.

– Det var terror. Som spelare kunde jag ju påverka på planen. Nu satt jag bara där och kunde inte göra ett skit åt hur det gick.

Var det en del i beslutet att kliva av?

– Definitivt. Hela grejen i att engagera sig så mycket och sen när det väl ska avgöras på planen inte kunna påverka något. Jag blev alldeles för känslomässigt engagerad i det.

Efter att han slutade i Norrby sommaren 2023 fick han förfrågningar från andra elitklubbar.

– Jag blev smickrad och tyckte det var kul, men efter att ha pratat med familj och vänner om det så blev jag påmind om hur jag egentligen mådde. Då var det ett ganska enkelt val att säga nej.

I dag kan han bara titta på fotboll och njuta. Han tittar mycket eftersom han har en allsvensk podd (Ljugarbänken) ihop med bland annat Tobias Hysén. Och nu ska han alltså kliva in i de allsvenska sändningarna på Max.

Avtalet gäller till att börja med året ut. Om parterna trivs med varandra finns det möjlighet till mer än så. Debuten sker på söndagens Göteborgsderby mellan Häcken och Blåvitt. Han kommer sedan stå i studion som expert i minst en match varje omgång. Han är inte låst till Västsverige utan kommer resa land och rike runt.

ANNONS

– Jag behövde inte så mycket betänketid när jag fick frågan. Det handlade mest om att se till att det inte krockade för mycket med mina andra aktiviteter och familjelogistik och så där.

Du har ju varit både spelare och sportchef. Vad tror du att du kan bidra med i en fotbollsstudio?

– Förhoppningsvis så är det ju mina fotbollskunskaper, framför allt på individuell nivå. Att kunna se detaljer som en vanlig tittare inte ser. Det kan vara en väldigt basic passning men som alla andra på planen trodde skulle gå åt ett annat håll. Det kan vara detaljer som jag byggde mycket av mitt eget spel på. Jag försökte vara lite smartare än andra.

”Kollar hellre på Landskrona–Degerfors”

Bakgrunden som sportchef kan också hjälpa honom, menar han.

– Där har jag en viss insyn och tänker kanske på ett lite annat sätt än vad gemene tittare gör. Det kan handla om varför en försäljning inte blev av, om hur tankarna har gått och varför man gjorde så. Det kan vara lite lättare för mig att spekulera eftersom att jag har suttit på den stolen.

Hur är ditt intresse för allsvenskan?

– Det är konstigt det där med fotbollsintresset. Internationell fotboll dog ganska rejält för mig för många år sen. Jag har inte sett en Premier- eller Champions League-match på hur länge som helst. I samma veva väcktes intresset för allsvenskan och superettan. I dag kollar jag mycket hellre på Landskrona mot Degerfors än Manchester United mot Arsenal. Jag har ju en anknytning till svensk fotboll på ett annat sätt, jag känner spelare och har kompisar som har blivit tränare. Nu ska det bli roligt att följa det på ett annat sätt.

ANNONS

Som boende i Borås och Elfsborgsikon följer han givetvis de gulsvarta lite extra. Han har på nära håll fått se en sommar som inneburit det närmaste revolution vi kan komma i idrottssammanhang.

Jimmy Thelin lämnade managerposten efter 6,5 år och in kom unge Oscar Hiljemark och förändrade nästan allt. Och resultatet har varit häpnadsväckande. Bara en förlust på åtta matcher i allsvenskan och – framför allt – kvalificering till Europa Leagues huvudturnering trots att boråsarna var lägst seedade i hela kvalet.

– Jag blev förvånad. Jag trodde inte det skulle gå så här snabbt, erkänner Lasse Nilsson.

Nilsson var på plats på guldmatchen mellan Malmö och Elfsborg i fjol.
Nilsson var på plats på guldmatchen mellan Malmö och Elfsborg i fjol. Bild: MATHILDA AHLBERG

När, som han uttrycker det, tåget rullade igång började han reflektera över hur det kunde gå så här. Han kom fram till slutsatsen att laget var i behov av en ny röst.

– Jimmy, Christer Persson och Emir Bajrami byggde ju upp det här under många och gjorde väldigt många bra saker men nådde ändå inte hela vägen. Och så finns det väldigt kompetenta spelare och en fin organisation runt om kring. Lägg då till energipaketet Oscar Hiljemark som verkligen lever för det här – ja, då är det ju inte så konstigt att det går bra. För förutsättningarna fanns där. De har gjort en enorm prestation hittills.

ANNONS

Vad har du sett för skillnader?

– Man märker ju att det är ett betydligt mer passningsorienterat spel nu än tidigare. Det var ju väldigt mycket djupa bollar och trycka fram folk innan.

Nilsson ler lite och tar ny sats:

– Sen tycker jag mig se att de har roligare. Det finns en annan energi i det. Det smäller på ett annat sätt. Jag kommer ihåg när Terry Yegbe skickade ut en boll till hörna och de firade som om de gjort mål. Såna grejer älskar jag.

Efter omstöpningen består Europa League av 36 lag där 24 går till slutspel. Lagen möter åtta olika motstånd, fyra hemma och fyra borta. Elfsborg har fått tuffast möjliga lottning och möter Tottenham och Galatasaray på bortaplan och Roma hemma, bland annat.

– Man behöver väl nio-tio poäng för att ta sig upp dit och det ser ruggigt tufft ut. Jag tror inte att man har någon större chans. Men jag trodde de skulle få det tufft redan i andra kvalrundan. Så jag hoppas att de tror på det. Det måste man ju.

Lasse Nilsson

Ålder: 42

Bor: Villa i Borås

Familj: Fru, tre döttrar (16, 13 och 13) och hund

Gör: Mångsysslare. Är engagerad i ett antal verksamheter. Bland annat ett fastighetsbolag, ett vandrarhem och ett bemanningsföretag.

Klubbar i urval: IK Brage, IF Elfsborg, Heerenveen, St Etienne, Vitesse

Aktuell: Ny expert i de allsvenska sändningarna på Max.

LÄS MER:Gustav Svenssons stora drivkraft – att nå framgång med IFK Göteborg igen

LÄS MER:Zeneli talar ut om petningarna: ”Har blivit tvärtom”

LÄS MER:Samuel Leach Holm avslöjar snacket i Häcken inför derbyt mot IFK Göteborg

ANNONS