Olof Lundh kom med ett avslöjande när han knöt ihop sitt sommarprat.
Olof Lundh kom med ett avslöjande när han knöt ihop sitt sommarprat. Bild: MATHIAS BERGELD

Olof Lundhs avslöjande i sommarpratet – som Reinfeldt duckar

Fredrik Reinfeldt tar ut en heltidslön på 114 600 kronor för sitt arbete för Svenska Fotbollförbundet – trots att han sitter i sju andra styrelser.
Samtidigt står det ekonomiskt pressade förbundet för halva kostnaden för ex-statsministerns personliga assistent, när hans aktiebolag gjorde en vinst på 4,5 miljoner kronor i fjol.
Det avslöjar Olof Lundh i sitt sommarprat.
– Man kan undra om en folkrörelse ska betala så mycket för sin ordförande, säger sportjournalisten.

ANNONS
|

Det är i slutet av programmet som Olof Lundh konstaterar att det inte vore hans sommarprat, om han inte kom med en nyhet.

Därefter skiftar han fokus till Fredrik Reinfeldt, som varit ordförande för Svenska Fotbollförbundet sedan 2023.

– Det är känt att när Reinfeldt blev ordförande valde han att ta ut hela sitt arvode, det vill säga två basbelopp i månaden. 114 600 kronor. Det är den ersättningen fotbollförbundet betalar när man har sitt uppdrag på heltid. Men Reinfeldt sitter i sju andra styrelser, utöver uppdraget för fotbollförbundet. Som jämförelse halverade Reinfeldts företrädare Karl-Erik Nilsson sitt arvode efter att han blivit invald i UEFA:s exekutiv kommitté, säger Olof Lundh.

ANNONS

”Har tagit på sig en kostnad för Reinfeldts skull”

Vidare säger tv-profilen att förbundet redan hade en person anställd för att assistera ordföranden och generalsekreteraren när Reinfeldt valdes till sin post. Numera står de också för halva kostnaden av Reinfeldts personliga assistent, enligt Lundh.

Därmed hjälper den tidigare assistenten bara generalsekreteraren Andrea Möllberg, samtidigt som förbundet står för halva kostnaderna av Reinfeldts personliga assistent. Vidare uppger Lundh att det var förbundets tidigare generalsekreterare, Håkan Sjöstrand, som tillät Reinfeldt att ta med sig sin assistent.

Olof Lundh har inte lyckats nå Fredrik Reinfeldt för en kommentar kring avslöjandet.
Olof Lundh har inte lyckats nå Fredrik Reinfeldt för en kommentar kring avslöjandet. Bild: LUDVIG THUNMAN

– Det här innebär att förbundet har tagit på sig en extra kostnad för Reinfeldts skull. Något som slår mot fotbollen i tider av sparpaket, där förbundet bara under 2024 ska spara 30 miljoner kronor. Fredrik Reinfeldts egna aktiebolag går däremot starkt, och enligt det senaste bokslutet omsatte företaget nära nio miljoner kronor, med en vinst på 4,5 miljoner, säger Olof Lundh.

Förbundets svar

Vidare anser han att Reinfeldt varit omöjlig att nå för en kommentar. Förbundet säger å sin sida att assistenten stöttar flera personer på förbundet med nödvändiga administrativa delar ”som ligger inom ramen för den strategi vi har för att arbeta effektivt och kostnadsmedvetet framåt”.

– Man kan undra om en folkrörelse ska betala så mycket för sin ordförande, med så många olika uppdrag. Vad svenska fotbollssupportrar tycker vet jag redan, men jag belyser inte det för deras skull, utan för att jag tycker att det är fel, avslutar Olof Lundh sommarpratet med.

ANNONS

När GP når Svenska Fotbollförbundet under fredagsmorgonen säger de att Fredrik Reinfeldt inte är tillgänglig, eftersom han är på resande fot, och att de inte har några kommentarer kring nyheten i övrigt.

LÄS MER:En dag på jobbet med Fredrik Reinfeldt

LÄS MER:Öis oväntade roll – i striden kring Reinfeldts framtid

LÄS MER:Det här duger sannerligen inte, TV4

LÄS MER:Så bra har tv-profilerna varit under fotbolls-EM

ANNONS