Dragomir Mršić uttalade sig om inbördeskriget i forna Jugoslavien i TV4:s EM-studio inför Slovenien-Serbien.
Dragomir Mršić uttalade sig om inbördeskriget i forna Jugoslavien i TV4:s EM-studio inför Slovenien-Serbien. Bild: TV4

Robert Laul: Det här duger sannerligen inte, TV4

Sommarens fotbolls-EM har varit fantastiskt hittills.
På planen, alltså.
Inte i TV4.
Debaclet kring Dragomir Mršić är blott ett symptom på kanalens grundläggande feltänk.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag har sett varenda sekund av EM-fotbollen. Och jag har njutit nästan hela tiden. Det är väl egentligen bara Danmark-Slovenien som saknat stort underhållningsvärde hittills. Annars har det varit välspelade och dramatiska matcher rakt igenom.

TV-sändningarna däremot… Där är kvaliteten mer blandad.

När det gäller SVT har jag inte mycket att klaga på. De kan sina saker, gör sin grej. Hög lägstanivå, tillräcklig kunskap och trivselfaktor av vardagsrumskaliber. Eventuella synpunkter från mig skulle mest bli radanmärkningar och gnäll.

Mycket handlar så klart om att programledaren och journalisten André Pops är ett proffs på att leda idrottsrelaterade nyhetssändningar. Oavsett det handlar om skidor eller fotboll och allt som följer med det. Han har samtidigt en känsla för vad som funkar både för nördarna (dit jag räknar mig själv) och den bredare publiken (utifrån reaktionerna i min omgivning).

ANNONS

Betyget på SVT: Med beröm godkänt

Medan SVT får betyget ”med beröm godkänt” i min bok, har jag svårare att komma till ro i soffan framför TV4:s armé av fotbolls-influencers.

De första dagarna underhöll jag mig själv med att ta tiden hur långt paussnacket är för oss som följer det via TV4 (och inte playtjänsten). I snitt lite drygt 30 sekunder. En fotbollspaus är en kvart lång – av den kvarten erbjuder TV4 en halv minuts matchanalys och 14,5 minuter reklam.

Kanske är det så det måste vara för att fyran ska ha råd med rättigheterna, men för mig som tittare blir det ingen höjdarupplevelse.

TV4:s största problem är valet av programledare. Av någon outgrundlig anledning har Pär Lernström tilldelats detta hedersuppdrag. Till skillnad från nämnde Pops framstår Lernström som något av en fotbollsanalfabet i mina ögon.

Han bidrar därför inte med mycket som gör samtalen engagerande eller fördjupande. Känslan är mer ”random dude träffar en känd fotbollsprofil på bussen, och ställer lite frågor om ditten och datten mellan två hållplatser”.

Pär Lernström är i grund och botten en kompetent programledare i nöjessammanhang, så här får vi svart på vitt att det funkar inte att slänga in vem som helst när det är fotboll. Fotbollscirkusen kräver inte bara programledarvana, där behövs en journalistisk kompass också.

ANNONS

Bättre med Nordstrand

Tack och lov leder Frida Nordstrand hälften-ish av sändningarna, och då är det bättre, även om stämningen mellan Frida och Gusten Dahlin verkar aningen frostig. Kanske är Gusten lite trumpen över att han inte fick något av programledare-giggen, det vore mänskligt i så fall. Eller så är det jag som inbillar mig.

Åter till Pär Lernström. När en programledare har fullt sjå med att hantera en idrott han inte riktigt förstår, och ovanpå detta bjuder in en person som också är mer eller mindre ovidkommande i fotbollssammanhang, är det inte konstigt att det blir pannkaka. Det är så mycket som kan gå snett att något kommer göra det.

Som när skådespelaren Dragomir Mršić oemotsagd tilläts påstå att Serbien blev mer drabbade av kriget i forna Jugoslavien.

Om Pär Lernström varit mer uppmärksam under grundkursen på journalistutbildningen – det borde vara ett minimikrav i rollen som programledare under en nyhetssändning? – hade han vetat att ”Okej, här måste jag ställa en följdfråga eller bredda perspektivet”.

I stället gick han vidare till annat, och skitstormen var ett faktum. Pär Lernström fick – efter ytterligare en reklampaus – be tittarna om ursäkt. Var Dragomir Mršić tog vägen är oklart, men försvann från studion gjorde han. Sedan dess har ingen sett honom.

ANNONS

Allt sammantaget är det som att be om dåliga betyg från oss tittare som är intresserade på riktigt.

Vilket är synd för TV4 gör mycket sevärt också. Olof Lundh levererar relevanta iakttagelser på plats i Tyskland. Olof Mellberg är trovärdig i rollen som bisittare. Huvudkommentatorn Lasse Granqvist och chefsexperten Jens Fjellström är njutbara att lyssna på under stormatcherna. Och Vicki Blommé och Siavoush Fallahi är kunniga och pedagogiska experter i studion.

Men när det kommer till helhetsintrycket är TV4 långt efter SVT i det här mästerskapet. Och inte kom de närmre av att prata politik i en fotbollsstudio med en skådespelare utan att nöjesprogramledaren ställde följdfrågor. Det duger sannerligen inte, utan är en fadäs som fyran riskerar att få leva med länge.

LÄS MER:TV4 ber om ursäkt efter profilens ord

LÄS MER:Mbappé uppges spela om masken kommer

LÄS MER:Dansk elefant, 42, tippar dansk storseger

LÄS MER:Serbien rasar – hotar att lämna EM

ANNONS