Peter Abrahamsson är tillbaka i Häckenmålet.
Peter Abrahamsson är tillbaka i Häckenmålet. Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

Peter Abrahamsson tillbaka i Häcken-målet

Det är inte bara den allsvenska fotbollen som har återvänt efter sommaruppehållet – Peter Abrahamsson har återtagit en plats i Häckenmålet. Allt ”according to plan” enligt tränare Paco Johansen. Det återstår att se om det är nyckeln till mer konsekvent form hos Hisingslaget.

ANNONS
|

Hela vårsäsongen har gått utan att Häckens trotjänare Peter Abrahamsson har fått några minuter i allsvenskan. Det är i stället Andreas Linde som har fått förtroendet i mål under tränare Pål Arne ”Paco” Johansen och det nya spelsätt som han har jobbat på att implementera under våren.

Med blandat utfall. Det har tagit tid att se önskade resultat och laget har åkt upp och ned i tabellen. För närvarande ligger Hisinglaget på en sjundeplats och vill man spela i Europa nästa säsong får man lägga på ett kol.

Nu är Peter Abrahamsson, Häckens trotjänare i mål, tillbaka i rotation för Häcken som går in i en intensiv period av matcher. Detta då allsvenskan är tillbaka från sommaruppehållet, samtidigt som Uefa Conference League-kvalet har inletts på allvar.

ANNONS

– Det är såklart kul, spela lite matcher igen och känna lite puls. Det har man saknat, erkänner Peter Abrahamsson.

– Det är det man tränar för, att spela matcher på helgerna och det är klart att det är gött att göra det igen.

”Det har ju varit lite nytt”

Sedan ankomsten av Andreas Linde från Greuther Fürth i tyska 2. Bundesliga i februari har Peter Abrahamsson fått se mycket mer av bänken än han är van vid. Under sina 10 år i klubben har Peter Abrahamsson varit given i målet, och den begränsade speltiden har varit en situation som målvakten inte är alltför bekant med.

– Det har väl varit lite speciellt, så klart. Det har ju varit lite nytt, jag har spelat det mesta under några år här, så att inte göra det var speciellt, säger Peter Abrahamsson.

– Men jag har fått jobba utifrån det och jobba på att ta tillbaka platsen.

Innan sommaruppehållet blev det enbart två tävlingsmatcher för Abrahamsson, och båda dessa kom i Svenska cupen i februari. I stället har det varit Andreas Linde som har fått förtroendet mellan stolparna.

Hur är relationen mellan dig och Andreas?

– Den är väl bra tycker jag. En bra kille att ha att göra med – sen sköter vi det väldigt professionellt tycker jag, just konkurrenssituationen. Vi har varit med väldigt länge båda två så det är inga konstigheter. Han är en bra kille, säger Peter Abrahamsson.

ANNONS

Frustrerande att inte få visa form i matcher

Tränare Paco Johansen, som själv ankom till klubben ganska nyligen, hade inte lång tid på sig att besluta vilken av sina målvakter han skulle välja. Det blev Andreas Linde som fick chansen i den första allsvenska matchen och det har fortsatt på samma vis.

Peter Abrahamsson menar att konkurrensen är en del av fotbollen, men att det utan speltid kan vara svårt att visa vad man går för i alla lägen.

– När man inte kan visa det i matcherna så är det ju svårt och lite frustrerande, men det kanske kommer mer nu på hösten får vi hoppas, säger målvakten.

Nu har Abrahamsson fått en chans att visa vad han går för i skarpt läge. Han spelade i Häckens 2–2 match mot IFK Värnamo och följande match mot Europa Conference League-motståndet Dudelange, där det blev vinst med hela 6–2.

”According to plan” enligt Paco

Härnäst väntar Västerås SK på söndag eftermiddag, och det återstår att se vem som kommer att starta.

Enligt Paco Johansen så har förberedelserna gått enligt planerna.

– Vi är på väg in i ett väldigt hektiskt matchprogram. Vi förde en dialog med Andreas Linde och Peter och när vi kom tillbaka efter sommaruppehållet var det tydligt att vi kommer att använda oss av båda målvakterna, säger Paco Johansen.

ANNONS

– Nu har vi två målvakter som är igång och har två matcher var efter uppehållet och är redo för det som väntar oss i augusti och förhoppningsvis september till december, med både Europa cup-spel och allsvenskan. Så det har varit "according to plan" om man säger så, fortsätter Paco Johansen.

Tränaren menar att hans båda målvakter har olika egenskaper och att det gäller att utnyttja dem på bästa sätt beroende på motståndare, typ av underlag och tävling.

– På samma sätt som Andreas har varit Andreas så har Peter varit Peter, så det har inte varit något extra han (Peter) har gjort utan han har jobbat fantastiskt hela tiden, säger Paco Johansen.

Ett mål från klubben är att se till att det finns två konkurrenskraftiga målvakter på positionen.

– Peter har jobbat hårt genom hela vintern och våren, och jag visste att han var klar när han fick tillfälle att stå nu. Andreas har jobbat väldigt hårt hela tiden också, genom de två matcherna, och är klar han också om det blir han som står på söndag.

LÄS MER:Stjärnan lämnar för allsvenska konkurrenten

LÄS MER:Saudiska klubbar uppges jaga Even Hovland: ”Bara ett rykte”

LÄS MER:En poäng hemma mot Häcken för Värnamo

ANNONS